Η συλλογή Branches and Routes ήταν μια από τις αφορμές για το αφιέρωμα που διαβάσετε πρόσφατα από τις σελίδες του Avopolis για την FatCat. Η συμπαθέστατη αυτή ανεξάρτητη εταιρία συμπλήρωσε κιόλας έξη χρόνια άκρως δημιουργικής παρουσίας και το γιορτάζει με αυτήν εδώ τη διπλή συλλογή αλλά και με ένα διήμερο μίνι-φεστιβάλ στις αρχές του Αυγούστου στο Union Chapel του Λονδίνου (οποίος από εσάς έχει την τύχη να παρευρεθεί εκεί καλό θα είναι να μοιραστεί μαζί μας τις εντυπώσεις του).

Για την ιστορία που κρύβεται πίσω από την εταιρία με τον χοντρό γάτο για έμβλημα, τα είπαμε αναλυτικά στο σχετικό αφιέρωμα, οπότε ας επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο της συλλογής που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης. Έτσι για να μην τα πολυλογούμε, μεταξύ των 27 κομματιών που εμπεριέχονται στο διπλό cd μπορούμε να βρούμε αποσπάσματα από αρκετές από τις πρόσφατες κυκλοφορίες της FatCat (βλέπε Black Dice, Party of One, Mum, Mice Parade, David Grubbs) του 130701 ορχηστρικού παραρτήματος (Set Fire to Flames, Sylvain Chauveau) αλλά μια σειρά από πιο σπάνιες κυκλοφορίες πού είτε προέρχονται από Split δωδεκάιντσα, είτε από τις σειρές Splinter και 7”, είτε κυκλοφορούν τώρα για πρώτη φορά.

Κρίνοντας τα αποσπάσματα από τους δίσκους χαρακτηρίζονται σίγουρα εύστοχα και δίνουν μια πολύ καλή πρώτη ιδέα στους καινούργιους ‘επισκέπτες’ της FatCat. Έτσι μετά το άκουσμα του Green Grass of Tunnel των Mum ή του single Shotgun Funeral των Party of One είναι αδύνατο να μην παρασυρθείς και στην απόκτηση των προσωπικών τους κυκλοφοριών. Η συλλογή όμως δεν αναλώνεται στα χαρακτηριστικά ενός sampler και προχωράει σε μερικές από τις πλέον ιστορικές (και δυσεύρετες) δισκογραφικές στιγμές της FatCat, όπως το All Is Full of Love που οι Funksorung συναντάνε την Bjork. Επίσης στα ακυκλοφόρητα κομμάτια συνεισφέρουν οι Stromba, Seen, Drowsy, Cresent και το μεγάλο εμπορικά όνομα της FatCat, οι Sigur Ros. Το intrumental Eg Mun Laeknast διαρκεί βέβαια μόλις λίγο παραπάνω από ένα λεπτό και έχει περισσότερο τον χαρακτήρα της εισαγωγής στο δεύτερο cd, παρά του ολοκληρωμένου κομματιού.

Όσο αναφορά τα μουσικά στυλ, αυτά ανακατεύονται μεταξύ τους όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όλη την δισκογραφία της FatCat, με κύριο χαρακτηριστικό την DIY αισθητική και τις πρωτοποριακές ιδέες. Έτσι από τις πιο γνώριμες indie γραμμές των Mum και των Sigur Ros, περνάμε στο folk των David Grubbs και Drowsy στο post rock των Set Fire to Flames και σε μια γερή δόση electronica από Kid 606, Process, Transient Waves, Team Doyobi κλπ. Στο ενδιάμεσο τα beats ανεβαίνουν λίγο (Grain, Matmos, Stromba) για να καταλήξουμε λίγο πριν το τέλος του δεύτερου cd σε ένα πανκ ξέσπασμα (Party of One, Xinlisupreme, Giddy Motors) και ένα ψυχεδελικό φινάλε (Black Dice και Sylvain Chauveau).

Στα συν είναι επίσης το όμορφο artwork με το κολλάζ των κυκλοφοριών της FatCat το οποίο συμβάλλει στον επετειακό χαρακτήρα της κυκλοφορίας. Ακολουθεί το συνολικό tracklist του Branhes & Routes , οπότε όσοι πιστοί ας προσέλθουν...

CD1:1. David Grubbs – “Transom”2. Mice Parade – “Pursuant to the Vibe”3. Múm – “Green Grass of Tunnel”4. Process – “E1”5. Kid 606 – “Die in California”6. Set Fire To Flames – “Steal Compass / Drive North / Disappear”7. Björk mit Funkstörung – “All is Full of Love (in love with Funkstörung)”8. Transient Waves – “Cruise Control”9. Duplo Remote – “Cusp”10. Matmos – “Freak N You”11. Grain – “Untitled 3”12. Stromba – “Invisible Stink”13. Seen – “Slow Slow Slow”CD2:1. Sigur Rós – “Ég Mun Læknast”2. Fennesz – “Badminton Girl”3. Drowsy – “Bright Dawn”4. Crescent – “Spring”5. Team Doyobi – “E5”6. Com.a – “Radio Squelch Crush Land”7. Dorine_Muraille – “Dopées”8. The Dylan Group – “Avila”9. Programme – “N’importe Quoi Pour N’importe Qui”10. Party Of One – “Shotgun Funeral”11. Xinlisupreme – “Murder License”12. Giddy Motors – “Baddie Who?”13. Black Dice – “Things Will Never be the Same”14. Sylvain Chauveau – “Minéral”

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured