Το διάστημα και ότι έχει να κάνει με αυτό, από πλανήτες μέχρι αστροναύτες, είναι από ότι φαίνεται μια σταθερή πηγή έμπνευσης στην ονοματολογία της ηλεκτρονικής σκηνής. Έτσι κύριος Graham Dowdall ή αλλιώς Dids τιτλοφόρησε το προσωπικό του project με το όνομα του πρώτου ανθρώπου που βγήκε στο διάστημα, του ρώσου αστροναύτη Gagarin. Αυτός άλλωστε μοιάζει να είναι και ο σκοπός του Dids, να μας απογειώσει με την ατμοσφαιρική μουσική του και να μας μεταφέρει σε κόσμους εξωπραγματικούς.

Ποιος όμως είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το περίεργο όνομα και παράγει ένα τόσο εκλεκτικό και ατμοσφαιρικό ambient; O Graham Dowdall είναι ένας μουσικός του οποίου η καριέρα ξεκινά από πίσω στα 80s, όταν είχε αναλάβει τα κρουστά των Ludus και συνεχίστηκε με μια τεράστια λίστα με συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς όπως η Nico, John Cale, Cabaret Voltaire, Pere Ubu και συμμετέχοντας σε σχήματα όπως Eric Random & the Bedlamites, Suns of Arqa, Moontwist, Bill Pritchard, Faction κλπ.

Σαν να θέλει να περνά απαρατήρητος αλλάζοντας συνεχώς ονόματα και μουσικά οχήματα, καταλήγει στο project Gagarin, στο οποίο επιλέγει ένα χαλαρό, υποτονικό και πάνω από όλα μελωδικό μουσικό στυλ, το οποίο παραπέμπει σε soundtrack ταινιών επιστημονικής φαντασίας. To Earthling είναι το δικό του Selected Ambient Works όπου τα 54 λεπτά του κυλούν χωρίς εξάρσεις, με λίγες εξαιρέσεις όπως τα breakbeats του squrr και παραπέμπουν στην ήρεμη και ονειρική πλευρά της electronica.

Το κακό είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο ένας μίνιμαλ δίσκος να σε κρατάει μέχρι το τέλος και οι υπνωτικές μελωδίες του να μην καταλήγουν πληκτικές. Θα πρέπει να διαθέτει κάτι το παραπάνω, είτε αυτό είναι ο concept χαρακτήρας των Boards of Canada, είτε οι ιδιορρυθμίες των κυκλοφοριών της Warp, είτε απλά να μην μπορείς να εντοπίσεις ούτε μια μέτρια στιγμή.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Earthling, το οποίο δυστυχώς διαθέτει και τις αδύναμες στιγμές του, με αποτέλεσμα να ακούγεται περισσότερο αποσπασματικά. Τώρα μην περιμένετε να δώσω ποσοστά επιτυχίας, αυτό άλλωστε παραείναι υποκειμενικό και διαφέρει ανάλογα με τη στιγμή και τη διάθεση, απλά το μόνο σίγουρο είναι ότι παρόλο που σε στιγμές το Earthling διαθέτει τη δύναμη να σε απορροφήσει, σε άλλες μετά δυσκολίας κρατιέσαι να μην πατήσεις το κουμπάκι του forward.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured