Όχι ότι δεν είχα σε ιδιαίτερη υπόληψη τον Kieran Hebden, τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του σαν Four Tet ("Dialogue" του 1999 στην ετικέτα Output του Trevor Jackson των Playgroup και "Pause" δύο χρόνια αργότερα για την Domino και πάλι) ήταν τόσο περιεκτικά σε ιδέες που ήταν αδύνατον να σε αφήσουν αδιάφορο - και αφήνουμε χώρια τη δουλειά του με το τρίο των Fridge και τα τέσσερα δικά τους άλμπουμ. Ανέβηκε όμως ακόμη περισσότερο στα μάτια μου απ' τη στιγμή που τον επέλεξαν οι Radiohead σαν σαπόρτ όνομα για τις περυσινές καλοκαιρινές τους συναυλίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, μα και οι Mum για την ίδια δουλειά πιο πρόσφατα.

Ακούγοντας το "Rounds" αντιλαμβάνεσαι για μια ακόμη φορά τι είναι αυτό που γοητεύει όλους αυτούς τους μουσικούς και τον παίρνουν κοντά τους, και ταυτόχρονα τι είναι αυτό που σε παρασύρει και εσένα σε μια δίνη ελκυστικών ήχων και περίτεχνων ατμοσφαιρικών καταστάσεων. Αν και κινείται στον ευρύτερο χώρο της electronica (και το κάνει μάλλον περιφερειακά), βάζουμε στοίχημα ότι αυτό που τον ενδιαφέρει τελικά είναι να μένει σαν απόσταγμα της ακρόασης των κομματιών του μια υπέροχη μελωδία, και η αίσθηση ότι για μια στιγμή, ο ακροατής δοκίμασε να βρεθεί κάπου αλλού, σε έναν νέο μα γνώριμο ουσιαστικά τόπο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγοντας το "Rounds" στο νου μας έρχεται ο DJ Shadow, τόσο όταν τον πρώτο λόγο έχουν τα big beats (βλέπε το εναρκτήριο "Hands" ή το "Unspoken" όπου οι συγκρίσεις φτάνουν σε βαθμό παρεξηγήσεως) όσο και όταν οι εντάσεις χαμηλώνουν και μπαίνουμε σε περιοχές που αγγίζουν τα όρια της κινηματογραφικής επένδυσης ("My Angel Rocks Back And Forth").

Αρκετά ακόμη πράγματα περνούν απ' το μυαλό μας εντρυφώντας στη μουσική που υπάρχει εδώ, το "Spirit Fingers" για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από τη νέα δουλειά του Susumu Yokota ενώ το "As Serious As Your Life" είναι το θέμα που θέλει πολύ να γράψει ο David Holmes στην επόμενη ταινία δράσης που θα του αναθέσουν να επενδύσει με μουσική.

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται ασφαλώς με σκοπό να μειώσουν την αυτοτελή καλλιτεχνική άποψη του Kieran Hebden - ένα στίγμα του τι παίζει επιχειρούμε να δώσουμε - και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι πάρα πολύ ταλαντούχος για να ακολουθεί στα βήματα άλλων. Το "Rounds" είναι ακόμη ένα απολαυστικό άλμπουμ του, με τις συνθέσεις να ισορροπούν θεαματικά ανάμεσα στο εύληπτο και το πειραματικό (απτότερο παράδειγμα το σινγκλ "She Moves She", o Θεός να το κάνει σινγκλ έτσι όπως απρόσμενοι θόρυβοι παρεμβάλλονται στη ροή του τραγουδιού!) και εκπλήξεις να σε περιμένουν σε κάθε στροφή. Ανακαλύψτε τη μαγεία τους το ταχύτερο δυνατό!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured