Οι συστάσεις μας τους παρουσιάζουν σαν το καλύτερο Ισπανικό ανεξάρτητο group.. άντε μετά τους Migala με τους οποίους και συνυπάρχουν στην Acuarela Discos, στην οποία τελευταία συναντάμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της Ισπανικής σκηνής. Το Extratexa είναι σίγουρα μια μικρή έκπληξη για τον απροετοίμαστο ακροατή, μια και διαθέτει τόση ενέργεια και αμεσότητα που δεν συναντάμε και σε πολλούς δίσκους τον τελευταίο καιρό.

Το "ευρωπαϊκό ροκ", είτε προέρχεται από τα βόρεια (Νορβηγία κλπ), είτε από τους Γαλλο-Ισπανούς, τις περισσότερες φορές πιο αυθόρμητο και λιγότερο "δήθεν" από αυτά που βγαίνουν στην βρετανική πλευρά. Τα groups που ανδρώθηκαν με Joy Division, Gang of Four, Sonic Youth, Suicide, Pixies δεν ντρέπονται να κρύψουν τις επιρροές τους ούτε προσπαθούν να βρουν τεχνάσματα για να δείχνουν νεωτεριστές. Αυτό τους κάνει πιο αυθόρμητους και άμεσους σε αυτό που κάνουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους Manta Ray, οι οποίοι φροντίζουν να πλαισιώνουν τις ορμητικές τους κιθάρες με ξεκάθαρο rhythm base και τρανταχτό μπάσο, αλλά και ποικίλα άλλα στοιχεία όπως οι ήχοι ενός synthesizer ή ενός theremin.

Όσο αναφορά τις συνθέσεις έχουμε ένα συνδυασμό από δυναμικά instrumentals (η δύναμη πυρός του Extratexa) αλλά και τραγούδια τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά. Το στυλ ξεκινά από το γνώριμο alternative με 80s και 90s επιρροές και φτάνει και σε πιο σκοτεινές και κλειστοφοβικές περιοχές σε αυτόν το συνδυασμό των συγκροτημάτων που αναφέραμε πριν και που έχουν τιμήσει δεόντως και δικά μας αντίστοιχα groups (βλέπε κυρίως Last Drive). Το distortion γεμίζει δυναμισμό τις μελωδίες που πολλές φορές ξεκινούν λιτά με μπάσο και drums για να δεχτούν στη συνέχεια αλλεπάλληλα κύματα ηλεκτρισμού.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τα πιο λυρικά διαλείμματα του δίσκου, όπως τα δυο instrumentals Apada και Ausfahrt, στα οποία το θέρεμιν τους δίνει μια υποβλητική διάσταση. Με λίγα λόγια οι Manta Ray είναι μια αποκάλυψη για τους φίλους του εναλλακτικού ροκ ήχου και ιδιαίτερα για εμάς που διαθέτουμε μεσογειακό ταμπεραμέντο ... αν υποθέσουμε ότι αυτό υφίσταται και στη ροκ μουσική.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured