Ο Rory Gallagher ανήκει στους πιο υποτιμημένους κιθαρίστες, κι αυτό γιατί αν και εκ των πρωτοπόρων του ιρλανδέζικου rock/blues, ποτέ δεν μπήκε ψυχή τε και σώματι στο νόημα των απαιτήσεων της heavy-rock βιομηχανίας, παραμένοντας, όπως και ο ίδιος συνήθιζε να επαναλαμβάνει "ένας folk καλλιτέχνης σε έναν rock κόσμο". Κι αυτή του την πλευρά επιχειρεί να σχηματοποιήσει στο μυαλό των ήδη υποψιασμένων συλλεκτών της μουσικής του ο Donal, αδερφός του μακαρίτη πλέον (για όσους δεν τυγχάνει να το γνωρίζουν, άφησε τον κόσμο τούτο πριν 8 χρόνια, σε ηλικία μόλις 47 ετών) Rory.

Το "Wheels Within Wheels" αποτελεί μια συλλογή από ακυκλοφόρητα ακουστικά κομμάτια που δείχνουν αυτή την unplugged πλευρά του κατά τον καλύτερο τρόπο και εκπληρώνουν και μια επιθυμία του Rory, να φτιάξει ένα ακουστικό άλμπουμ που θα περιελάμβανε όλες τις αγάπες του, από το blues και την country ως την παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική. Έτσι κι αλλιώς σε κάθε άλμπουμ του υπήρχε αυτή η πλευρά, πουθενά όμως ως ολοκληρωμένη άποψη.

Εδώ έχουν συγκεντρωθεί ηχογραφήσεις που μας φτάνουν ως το 1974, στις οποίες περιλαμβάνονται συνεργασίες με Bert Jansch, Martin Carthy, Lonnie Donegan και Chieftains. Τον ακούμε σε ελκυστικά μοναχικές διαδρομές και αυτοσχεδιασμούς επί ακουστικής κιθάρας κι όχι μόνο, με το αμιγώς flamenco "Flight to Paradise" να δείχνει την ντελικάτη πλευρά του, τα blues του Δέλτα να δηλώνουν παρόντα ("As the Crow Flies"), αλλά και την παράδοση "She Moved Thro' The Fair/Ann Cran Ull", με το Βρετανό folk θρύλο Bert Jansch, όπως και την τριάδα "Amazing Grace", "Walkin' Blues", "Blue Moon of Kentucky", ηχογραφημένη το 1994 στο Montreux Jazz Festival και με banjo δια χειρός Bela Fleck να αποτελεί μία ξεχωριστή στιγμή του άλμπουμ, έστω κι αν ο ήχος, στα περισσότερα κομμάτια δεν είναι ο καλύτερος δυνατός.

Ο δίσκος απευθύνεται καθαρά σε ένα blues/folk ακροατήριο, με έμφαση στο δεύτερο και σχεδόν καθόλου στους hard rock fans. Όπως είπαμε και στην αρχή, αν και επηρεασμένος από τους BB και Albert King, η folk ήταν η μεγάλη του αγάπη (ε, ήταν και το αλκοόλ) και το "Wheels Within Wheels" είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured