Μας εξέπληξε ευχάριστα το 2001 με την πρώτη του προσωπική δουλειά, με τίτλο το όνομά του, καταφέρνοντας αμέσως να μπει στην ελίτ των νέων τραγουδοποιών της μεγάλης νήσου, δίπλα σε ονόματα όπως ο David Gray και ο Ed Harcourt.

Εδώ, στο Just Like Blood, την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του, δίνει μεγαλύτερη σημασία στις ενορχηστρώσεις, οι οποίες είναι πιο πλούσιες και πιο εξευγενισμένες από την ωμότητα και την λιτότητα που συναντούσαμε στο Tom Mcrae. Πλούσια έγχορδα, δίνουν όγκο και επιβλητικότητα στις guitar-based μελωδίες του, που όμως δεν έχουν την δύναμη του παρελθόντος.

Εδώ τον ακούμε πιο συμβατικό, πιο επίπεδο, χωρίς τα συγκλονιστικά ξεσπάσματα του παρελθόντος, όπου με γυμνή φωνή και μόνο μας άφηνε με ανοικτό το στόμα και περίσσιες ανατριχίλες σε όλο το κορμί. Οι στίχοι του παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο, απλά οι συνθέσεις του δεν είναι αρκετές για τους υποστηρίξουν όπως τους αρμόζει. Το θέμα που πραγματεύεται σε αυτούς παραμένει το ίδιο. Προσωπικά βιώματα μέσα από έρωτικες κυρίως και αποκλειστικά προσωπικές καταστάσεις, με τα οποία αναπόφευκτα ταυτίζεται ο ακροατής και ανάλογα την περίπτωση βρίσκει κομμάτια του εαυτού του σε αυτά.

Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες συνθέσεις, όπως το Line Of Fire ή το single Α Day Like Today, αλλά σχεδόν καμία δεν καταφέρνει να διεκδικήσει την πολυπόθητη κίνηση του "repeat" του πληκτρολογίου από τον ακροατή, με εξαίρεση το You Only Disappear, όπου η παραγωγή και η ενορχήστρωση δίνει μεγαλύτερο χώρο και ρόλο στην σπουδαία φωνή του και -ωσάν τις παλιές καλές μέρες- μας χαρίζει ένα πανέμορφα κομμάτι, που συνεπαίρνει με την δυναμικότητα της απόγνωσης που βγάζει ο συνθέτης του.

Γενικά, το Just Like Blood είναι ένα καλός δίσκος, που όμως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στο πλούσιο ταλέντο του Tom McRae, όπως μας το έδειξε ο τελευταίος μέσα από το ομώνυμο ντεμπούτο του. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει εμείς οι "κριτικοί" να λέμε πως το δεύτερο άλμπουμ ενός καλλιτέχνη είναι το πιο δύσκολο άλμπουμ. Ίσως απλά να προσπαθεί να βρει το στυλ που του αρμόζει καλύτερα. Μέχρι να το βρει, μας άφησε απλά μερικές όμορφες στιγμές για να διασκεδάσουμε την προσμονή μας...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured