Αυτό είναι το δεύτερο album από τους Καλιφορνέζους hip-hoppers που, όπως και η πρώτη τους δουλειά, έτσι κι αυτή περνά σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας (μην μας ρωτήσετε καν αν κυκλοφόρησε εδώ -το μόνο σίγουρο είναι ότι, ακόμη κι αν έγινε η "αγγαρεία", μπορείτε να τη βρείτε σε πολύ πιο συμφέρουσα τιμή από το amazon.com, ή σε άλλα διεθνή online δισκάδικα, όπως κάναμε καναμε κι εμείς).

Οι Jurassic 5 ανήκουν στην παλιομοδίτικη πλευρά του hip-hop. Eίναι σχεδόν βέβαιο ότι η αναχρονιστικότητα που εκπέμπει ακόμη και το όνομά τους, είναι ό,τι πρέπει για τους όσους συνηθίζουν να παίζουν ακόμα στο player τους τις δουλειές των A Tribe Called Quest και De La Soul. Λες και βρισκόμαστε 10 χρόνια πίσω, όπως και στο ντεμπούτο lp τους, δεν επιθυμούν -σε αντίθεση με άλλους εκπροσώπους της "ήρεμης" πλευράς του είδους- να επιτύχουν και την παραμικρή ανανέωση. Σε μια χρονιά λοιπόν που οι Blackalicious κατάφεραν σ'αυτό το λεπτό σημείο (παλαιού αρώματος και φρεσκάδας σε ιδέες) να θριαμβεύσουν, οι Jurassic 5 επέλεξαν μία από τα ίδια.

Να μην τους αδικήσουμε όμως: Το υλικό τους είναι απόλυτα αυθεντικό και λιτό, χωρίς τις ισχυρές δόσεις υπερβολής, αλλά χωρίς τη φτώχεια ιδεών. Η πολυστρωματική παραγωγή με βινυλιοψυχεδελικές ιδέες αλά DJ Shadow -δουλειά των DJs Cut Chemist και Nu-Mark- είναι ό,τι πρέπει για τους έξυπνους και κοφτερούς χειμάρρους των MCs Chali 2na, Zaakir (Soup), Akil και Marc 7. Aνήκουν μάλιστα στα multi-rapper groups, στα οποία δεν έχεις την εντύπωση ότι παρακολουθείς μία άτυπη μονομαχία επί μικροφώνου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, και σίγουρα έχουν πάντα κάτι να πουν: Ακόμα και στο πιο άσχετο για το υπόλοιπο κλίμα track του δίσκου, τη συνεργασία με τη Nelly Furtado στο "Thin Line", το θέμα είναι ενδιαφέρον (το αιώνιο ζήτημα της λεπτής γραμμής της φιλίας/έρωτα μεταξύ γυναικών και ανδρών).

Πολλά από τα θέματα που με άποψη αναπτύσσουν οι Jurassic 5, ίσως να μοιάζουν out-of-place σε σχέση με την πιο φωνακλάδικη, ανούσια, mainstream πλευρά του hip-hop περί σεξουαλικών επιδόσεων και αυτοκινήτων. Συγκρινόμενοι όμως με τις υπόλοιπες underground hip-hop κυκλοφορίες του 2002, οι Jurassic 5 δεν έκαναν το παραπάνω βήμα που αναμέναμε, μετά το γεμάτο υποσχέσεις ντεμπούτο. Κομμάτια όπως τα "Remember His Name" και "A Day At The Races" είναι πολύ αξιόλογα, μα δεν θα ξεπεράσουν το στενό κύκλο των old-school lovers.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured