Τρίτο άλμπουμ, πρώτο τους σε μικρό label, έπειτα από δύο μάλλον αποτυχημένες εμπορικά απόπειρες στην Universal. Καλύτερα, αν θέλετε την γνώμη μου. Γενικά, δεν είμαι της άποψης πως όσο πιο underground τόσο το καλύτερο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτή η αλλαγή μόνο καλό φαίνεται να έκανε -τουλάχιστον καλλιτεχνικά- στο γκρουπ. Τους ελευθέρωσε από έννοιες και πιέσεις εμπορικής φύσεως και τους επέτρεψε να αφοσιωθούν στο καλλιτεχνικό σκέλος της δουλειάς τους.

Έτσι, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το On, το τρίτο τους άλμπουμ, να είναι ένα εκρηκτικό δείγμα beetlebum pop, με fuzzαριστές κιθάρες, που αποδεικνύει πως η σπουδαία μουσική δεν είναι ανάγκη να προέρχεται πάντα από σοβαροφανείς προσπάθειες. Δείχνουν καθαρά πως διασκεδάζουν αυτό που κάνουν και το κάνουν εκπληκτικά καλά.

Ο Roddy Bottum, πρώην μέλος των Faith No More (έφυγε από το γκρουπ το 1992) θα πρέπει να είναι περήφανος για το συγκεκριμένο άλμπουμ που αν είχα προλάβει κάποιοι να ακούσουμε λίγο πιο νωρίς φέτος, ίσως και να κέρδιζε μία θέση στα καλύτερα άλμπουμς της χρονιάς.

Από τα 12 κομμάτια του άλμπουμ δεν υπάρχει κομμάτι που να μπορείς να τολμήσεις το περάσεις με αδιαφορία, έστω και σε μία από τις πολλαπλές σου ακροάσεις. Φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Στο On ακούμε δεκάδες επιρροές από την 50χρονη ιστορία της σύχρονης popular μουσικής, από τους Belle and Sebastian στο City Song και τους Beach Boys στο Captain, μέχρι τους Velvet Underground και τους Sonic Youth σε διάσπαρτες στιγμές του άλμπουμ. Δεκάδες επιρροές οι οποίες συμπυκνώνονται και δένονται τόσο καλά μαζί τους που τελικώς καταλήγουν στο να αποτελούν τον προσωπικό και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήχο των Imperial Teen.

Η παραγωγή έχει γίνει από τους ίδιους και τους Steven McDonald (Redd Kross) και Anna Waronker (That Dog) και πραγματικά καταφέρνει να αναδείξει τον χαρακτήρα των συνθέσεων του γκρουπ. Λιτή, καθαρή με άπλετο χώρο στα γλυκύτατα φωνητικά και των τεσσάρων τραγουδιστών. Ο ονειρικός αυτός συνδυασμός, γυναικείων και ανδρικών φωνητικών, είναι ένα ακόμα δυνατό στοιχείο της μαγείας του On.

Ιδανικός δίσκος για καλοκαίρι, με συνοδεία από πλατσουρίσματα σε αμμώδεις ηλιόλουστες παραλίες και φραπεδιές με άφθονα παγάκια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured