Μια σειρά που τείνει να πάρει πλέον cult διαστάσεις είναι το In the Fishtank της Ολλανδικής εταιρίας Konkurrent. To concept που εμπνεύστηκαν οι συντελεστές της μικρής αυτής ανεξάρτητης εταιρίας, έχει να κάνει με μια σειρά από ηχογραφήσεις μικρής διάρκειας (γύρω στο 30λεπτο) στις οποίες συμμετέχουν groups που έτυχε να περιοδεύουν από την Ολλανδία και έδειξαν την διάθεση να κλειστούν στο studio της Konkurrent αυτοσχεδιάζοντας για μια-δυο μέρες.

Έτσι έγινε και με τους Sonic Youth. Τον Ιούνιο του 2001 βρέθηκαν στην Ολλανδία ενώ συμμετείχαν στο Holland Festival σαν μέρος της Goodbye 20th Century τουρνέ τους. Έτσι η αυτοσχεδιαστική διάθεση ήταν ήδη παρούσα και έμενε μόνο η αφορμή, την οποία και έδωσαν οι Ex, το σπουδαίο αυτό post punk group, οι οποίοι έπαιξαν και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Sonic Youth και Konkurrent. Στο group προστέθηκε και ένα ολλανδικό jazz trio, οι I.C.P. και όλοι μαζί κλείστηκαν για μια μέρα στο studio, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσο άναρχη είναι η αρίθμηση των οχτώ κομματιών του EP (ξεκινάει από το 3 για να καταλήξει στο 10 μέσω μιας μπερδεμένης διαδρομής) άλλο τόσο είναι και η ίδια η μουσική. Οι κιθάρες των Moore/Ranaldo συναγωνίζονται αυτές των Luc/Terrie από τους Ex ενώ σίγουρα ξεχωριστή είναι η συμμετοχή των πνευστών των ICP που δίνουν την ανάλογη free jazz ατμόσφαιρα. Μόνη απούσα η Kim Gordon (και τι δεν θα έδινα για μερικές κραυγές της μέσα στον οργανικό πανζουρλισμό) αλλά από την άλλη παρόν στα electronics ο αξιότιμος κύριος Jim O’ Rourke (σιγά μην έχανε την ευκαιρία).

Είναι πράγματι άξιο θαυμασμού το πως κινείται το κάθε όργανο, από τα drums μέχρι τα πνευστά και το πώς οι δρόμοι τους συνδέονται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αυτοσχεδιασμού που ακούσαμε φέτος. Αν κάναμε μια προσπάθεια περιγραφής των ρόλων, θα λέγαμε ότι οι κιθάρες των Youth δίνουν το θορυβώδες background, τα κρουστά εντείνουν την άναρχη δομή ενώ σε πρώτο πλάνο στέκονται συνήθως τα σόλο των πνευστών.

Εννοείται ότι όσοι δεν αρέσκονται στην πειραματική μουσική δεν πρέπει καν να πλησιάσουν, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά και στα προηγούμενα νούμερα της σειράς Fishtank στα οποία μεταξύ άλλων συναντάμε τους Tortoise, τους Low και τους Dirty Three και πολλούς ακόμα περίεργους εκπροσώπους του υποθαλάσσιου ζωικού βασιλείου στα εξώφυλλα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured