Για την εκκεντρική γιαπωνέζoύλα ονόματι Noriko Tujiko τα είχαμε πει σχετικά πρόσφατα, όταν παρουσιάσαμε το EP της ‘I forgot the title’. Το εξ ανατολής alter ego της Bjork έφτασε κιόλας στην τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία της κάτω από την στέγη της φιλόξενης σε κάθε είδους πειραματισμούς Αυστριακής Mego.

Η μουσική της Noriko Tujiko μπορεί να χαρακτηρίζεται από τους δύστροπους ήχους του powerbook της και τους ακόμα πιο περίεργους για εμάς τους δυτικούς γιαπωνέζικους στίχους, αλλά διαθέτει μια ποπ αισθητική που δεν συναντιέται συχνά στους κύκλους της Mego και σίγουρα είναι το στοιχείο στο οποίο βασίζεται για να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Από τη στιγμή κιόλας που ανοίγεις το cd και παρατηρείς το πολύχρωμο artwork με τα ξέγνοιαστα κολάζ (σαν cart postals από τη ζωή στην Ιαπωνία) καταλαβαίνεις ότι ι διάθεση είναι ‘ποπ’, ανάλαφρη αλλά σε καμιά περίπτωση επιτηδευμένη. Ο κόσμος της Tujiko είναι σίγουρα εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας, όπως άλλωστε και ο κόσμος της Bjork, αλλά ακόμα και αυτή η περιπλάνηση στο άγνωστο έχει τη δικιά της μαγεία.

Σε πρώτη ακρόαση το Make Me Hard μοιάζει μονότονο. Κάτι οι ακαταλαβίστικοι στίχοι, κάτι η χαοτική εναλλαγή των ηχοχρωμάτων σου στερούν την ικανότητα στο να εστιάσεις κάπου. Μετά όμως από αρκετά ακούσματα, αρχίζεις να εθίζεσαι στην εύθραυστη δομή των τραγουδιών της Tujiko και τις γλυκείες μελωδικές εκλάμψεις.

Η μουσική της Noriko Tujiko είναι παντελώς συμβιβασμένη με την υφή του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. Νοσταλγικές μελωδίες αναδύονται μέσα από απόκοσμους ηλεκτρονικούς ήχους, όπως τα θετικά συναισθήματα φωτίζουν την καθημερινή μηχανιστική ζωή μας. Να που μετά από την ηχητική επένδυση των sushi δείπνων μας, η Noriko Tujiko μας έδωσε με το Make Me Hard και το soundtrack των computerized και on-line διαδρομών μας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured