Μέσα στο γενικότερο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το electro τον τελευταίο καιρό, κάνουν συχνά τις εμφανίσεις τους ονόματα από το παρελθόν που είχαμε αρχίσει ελαφρώς να ξεχνάμε. Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από την περίοδο 1994-99 της οποίας κυκλοφορίες συναντάμε εδώ, αλλά κακά τα ψέματα, αν δεν είχε αναζωπυρωθεί το γενικότερο ενδιαφέρον για το electro ιδίωμα, κυκλοφορίες σαν και αυτή δεν θα έβγαιναν ξανά στο φως. Εκτός των άλλων, επειδή στην Ελλάδα έχουμε και μια μικρή καθυστέρηση στο να παρακολουθούμε τις νέες εισαγόμενες τάσεις, το Jedi Selector κυκλοφόρησε με αρκετή καθυστέρηση, κάτι που κρίνεται μάλλον φυσιολογικό.

Για τους περισσότερους τα ονόματα Tom Middleton και Mark Pritchard ίσως ακούγονται άγνωστα, μια και τις περισσότερες φορές τους συναντάμε να ηχογραφούν κάτω από διαφορετικά projects όπως Jedi Knights, Global Communication, Mod Wheel, Cosmos, Link & Ε621, Reload, The Chameleon… και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάτω από κάθε project ακολουθούν και διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις, όπως το industrial techno των Reload, το house των Link, το jungle των Chamaleon και το ambient των Global Communication κυρίως με τον δίσκο ορόσημο 76:14.

Οι electro-funk τώρα ανησυχίες των δυο παραγωγών διοχετεύονταν κυρίως στο project Jedi Knights του οποίου τις σημαντικότερες στιγμές μαζί με κάποια αποσπάσματα αναλόγου ύφους των άλλων projects και δυο ακυκλοφόρητα tracks συγκεντρώνει εδώ ο Tom Middleton και μιξάρει σε ένα 74λεπτο upbeat cd.

Από το πρώτο κιόλας κομμάτι του cd, το Antacid που οι Middleton & Pritchard κυκλοφόρησαν στην Warp το 1995 σαν Link & E621, γίνεται φανερό ότι η συλλογή θα προξενήσει αισθήματα λατρείας στους συλλέκτες και οπαδούς ενώ αντίθετα μια μικρή αδιαφορία στους υπολοίπους. Ο λόγος των αντικρουόμενων αυτών συναισθημάτων είναι ότι ο πρώιμος διαστημικός ήχος των περισσότερων κομματιών, με τα αναλογικά synths και τα φτωχά drum machines, μπορεί να προξενεί συγκίνηση και νοσταλγία σε όσους την έζησαν από κοντά εκείνη την εποχή, αλλά θα ακούγεται αρκετά οπισθοδρομικός στα αυτιά των περισσοτέρων.

Με αυτόν τον τρόπο, περνάμε από το old school του Antacid, στο χαρακτηριστικό electro-funk anthem των Jedi Knights ‘May the Funk Be with You’ στα acid house ‘New York New York’ και ‘Takin over me’ στο σχεδόν disco ‘Chicago Chicago’ και το drum’n’bass των τελευταίων τριών tracks. Κοινός παρανομαστής όλων, η διαστημική διάθεση, παρούσα τόσο στην μουσική όσο και στο artwork.

Το να ακούς το Jedi Selector είναι σα να παίζεις ένα παλιό coin-up κατά προτίμηση διαστημικού χαρακτήρα, κάτι σαν το Space Invaders ας πούμε. Από τη μια μοιάζει ελαφρώς λιτό και πρωτόγονο και από την άλλη νοσταλγικό και άμεσο. Συνεπώς απευθύνεται σε ειδικά ακροατήρια και θα εκτιμηθεί αναλόγως τις περιστάσεις.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured