Μία θεαματική επιστροφή στην καθαρή μουσική παράδοση της πατρίδας του επιχειρεί με το “Nothing’s In Vain” o Σενεγαλέζος superstar Youssou N’Dour, παραμερίζοντας τον δυτικότροπο ήχο που είχε καθιερώσει και με τον οποίο κέρδισε φίλους σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσία keyboards και ηλεκτρικών οργάνων που έντυναν τις afropop μελωδίες του Youssou N’Dour στο παρελθόν έχει γίνει πολύ πιο διακριτική, δίνοντας προτεραιότητα σε παραδοσιακά μουσικά όργανα της Δυτικής Αφρικής, όχι μόνο Σενεγαλέζικα, όπως τα kora (είδος άρπας), xalam (αυλός) και το μαγευτικό riti, το αρχαίο μονόχορδο βιολί της Αφρικής καθώς και πάρα πολλά κρουστά. Ακουστικά κυρίως λοιπόν όργανα, πολλά συνοδευτικά γυναικεία φωνητικά, και κυρίως η φωνή του συνθέτη/στιχουργού στην πιο ώριμη και μεστή περίοδό του.

Παρ’όλα αυτά, η στροφή αυτή στην μουσική δυτικοαφρικανική παράδοση οσαν αφορά τα μουσικά όργανα, δεν σημαίνει ότι οι δεκατρείς συνθέσεις του “Nothing’s In Vain” τηρούν τις φόρμουλες της παράδοσης. Τα τραγούδια παραμένουν pop, λιγότερο mbalax από ότι περιμένει κανείς, με εξαιρετικές μελωδίες, κολλητικές, ευκολομνημόνευτες, άριστα δομημένες είτε αν πρόκειται για χορευτικό κομμάτι ή για μπαλλάντα, είτε παίζουν τρεις είτε δεκατρεις διαφορετικοί μουσικοί.

Στιχουργικά ο Youssou N’Dour παραμένει σε αρκετές στιγμές διδακτικός αλλά και ερωτικός και πραγματικά δεν είναι δυνατόν να μην χαιρόμαστε που στο όμορφο booklet του cd περιέχεται και η αγγλική μετάφραση των στίχων των τραγουδιών,που στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι στην σενεγαλέζικη διάλεκτο Wolof. Τραγούδια για την αξία της γυναίκας στην κοινωνία, τα βάσανα των προσφύγων, την ανάγκη για σεβασμό στις ανθρώπινες σχέσεις και στον θεσμό της οικογένειας, ενώ η αγάπη σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις κυριαρχεί.

Μπορεί το “Nothing’s In Vain” να μην φτάνει σε αφρικανική αυθεντικότητα το “Missing You”, το πρόσφατο τελευταίο album του Baaba Maal, όμως ο Youssou N’Dour δημιουργεί ένα από τα πιο προσβάσιμα για τους νέους ακροατές, αλλά και ολοκληρωμένα για τους μυημένους και απαιτητικούς, afropop albums που μπορεί να βρει θέση στην δισκοθήκη σας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured