Η εκλεκτική εταιρία Crippled Dick Hot Wax! βρίσκει την ευκαιρία με ακόμα ένα δίσκο να φέρει στο προσκήνιο εξέχουσες μουσικές στιγμές από το παρελθόν. Τιμώμενο πρόσωπο αυτή τη φορά είναι η Karin Krog, η σπουδαία ερμηνεύτρια από το Όσλο που κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με εξέχοντα μέλη της Jazz (Don Ellis, Clare Fischer, Jan Garbarek, Dexter Gordon, Archie Shepp, John Surman κ.α.) και να ξεπεράσει τα όρια της Νορβηγίας.

To Raindrops, Raindrops είναι μια συλλογή με 9 τραγούδια της Karin Krog της περιόδου 1968-78 με κύρια έμφαση στον δίσκο We Could Be Flying του 1974. Σίγουρα μια μικρή γεύση από την πλούσια δισκογραφία της, αρκετή όμως να σκιαγραφήσει το μουσικό της στίγμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων δεν έχουν ασχοληθεί μαζί της.

Έτσι ακούγοντας το Raindrops ανακαλύπτουμε σιγά σιγά την ερμηνευτική δεινότητα της Karin Krog η οποία κινείται τόσο σε γνώριμα βελούδινα jazz μονοπάτια όσο και σε δύστροπους αυτοσχεδιασμούς. Ειδικά όταν ξεφεύγει σε πιο free jazz μονοπάτια και η ερμηνεία της παίρνει ένα θεατρικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να χάνεται τη σταθερότητα της φωνής της, πραγματικά σε συναρπάζει.

Η δύσκολη και συχνά σκοτεινή ερμηνεία της ίσως τελικά να την κράτησε μακριά από το jazz πάνθεον, όπως πιθανότατα και η Ευρωπαϊκή καταγωγή της. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προοδευτικότητα των ηχογραφήσεων της, αλλά και το έντονα προσωπικό στυλ (ένα άκουσμα στο Lazy Afternoon του Herbie Hancock είναι αρκετό για να σας πείσει ότι κανείς δεν το ερμήνευσε ποτέ έτσι).

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά μετά από μερικές ακροάσεις του Raindrops είναι ικανές στο να σε εθίσουν στην φωνή της Krog. Η επόμενη κίνηση θα είναι αναμφίβολα η βουτιά στην δισκογραφία της όσο και αν κάτι τέτοιο απαιτεί αρκετό ψάξιμο. Πάντως η Crippled μας έκανε την τιμή να μας τροφοδοτήσει με αυτήν εδώ τη συλλογή... ας μην τα περιμένουμε όλα στο χέρι.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured