Το σχήμα Pedro the Lion δεν είναι παρά το πνευματικό παιδί του David Bazaan. Παρά τις προσθήκες και τη βοήθεια μελών κανονικής μπάντας, το indie χριστιανοπαίδι David, είναι το πρόσωπο του οποίου οι φοβίες και οι ενδελεχείς έρευνες στα άδυτα της ψυχής καθημερινών ανθρώπων, ενσαρκώνονται σε μελωδίες ανάλογες της πρώιμης τραγουδοποιίας του Elliott Smith, της ευαισθησίας των Low, της folk παράδοσης.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, η υπνωτική φωνή του μπλέκεται με κιθαριστικές μελωδίες στις οποίες όμως βρίσκουμε εντονότερο το ηλεκτρικό στοιχείο. Περισσότερο rock από ποτέ είναι στο 'Control' και δεν του πάει καθόλου άσχημα.

Το σημείο αναφοράς του David, όμως, είναι ο λόγος. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο νόμος προκαλεί την αμαρτία. Πειράζει και φέρνει στο φως τις ενοχλητικές εικόνες του εαυτού μας. Ψέμα, φόνος, απάτη, θάνατος, είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, πάντα υπό το πρίσμα του αδύναμου πιστού, του οποίου τα κίνητρα ερευνά.

Γίνεται καυστικός: "Darling, you are so unoriginal and you'll see I can be so unoriginal like you" ('Unoriginal'). Στο 'Rapture' γίνεται συγκλονιστικός: "This is how we multiply / Pity that it's not my wife". Περισσότερες εξηγήσεις είναι μάλλον άχρηστες.

Αν και η Βίβλος στέκεται περήφανα στο γραφείο του, ο κύριος Bazaan δεν αιθεροβατεί, δεν "κολλάει", δεν χάνεται στα πρέπει, δεν στέκεται στην επιφάνεια, αλλά κοιτάζει την πραγματικότητα με μάτι ρεαλιστικό.

Πλέον όμως προχωρά περισσότερο. Φτάνει στα όρια του πεσσιμισμού και η πικρία που βγαίνει από το στόμα του συνάδει με τα κυνικά του συμπεράσματα.

Υπάρχει τέλεια αγάπη ή είναι τελικά απάτη; Αλλά και τη φθαρμένη σχέση όλοι, πάνω - κάτω, την έχουμε ζήσει. Μην αναζητάτε απαντήσεις σε όλα αυτά. Ο David είναι κάποιος από μας, ψάχνεται κι ο ίδιος και τις ανησυχίες του τραγουδά, γι' αυτό και ίσως μας κάνει να ταυτιζόμαστε περισσότερο μαζί του. Από συμβουλάτορες και γνωρίζοντες έχουμε μπουχτίσει νομίζω. Αυτό που θέλουμε είναι ανθρώπους, φίλους, μουσικούς, ποιητές, με τα ίδια μήκη κύματος προβληματισμών. Νιώθουμε έτσι να μας ακούν (το πιο δύσκολο ίσως), ενώ τυπικά η επικοινωνία είναι μονόδρομη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured