Meteosound, όπως λέμε, εκεί όπου συναντιέται το dub, τα παρακλάδια της σύχρονης reggae, η laptop electonica, και η glitch αντίληψη. Από το Βερολίνο και το club Maria Am Ostbahnhof, ο Daniel Meteo μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους του, μας μεταφέρει, προς μεγάλη μας χαρά το κλίμα που δημιουργούν όταν επιμένουν να πειραματίζονται πάνω σε ρυθμούς που κάνουν τον Mad Professor και τον αρχηγό Lee Scratch Perry να νομίζουν ότι βρίσκονται σε μία άλλη διεστραμμένη Τζαμάϊκα.

O ρυθμός γνώριμος, μα και τόσο μεταλλαγμένος. Άλλοι, όπως ο πιο πετυχημένος vocalist της reggae house Βερολινέζικης σκηνής, ο Tikiman, ή οι βετεράνοι από τα 80’s, Jah Meek και The Rootsman, έχουν ως αφετηρία τις παραδοσιακές reggae/dub φόρμες και παραδίνονται σε μία αχαλίνωτη αναβίωση και αναδημιουργία από τις βάσεις.

Από την άλλη, όταν μιλάμε για σύγχρονη dub με electro προσανατολισμό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η συνεισφορά των The Orb, όπως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η έντονη παρουσία στη συλλογή των φίλων του Dr. Alex Paterson. O “Tetris” Tom Thiel, μέλος των Sun Electric, είτε μόνος του ως ΤΤΤ, είτε συνεργαζόμενος με τους Rechenzentrum της Kitty Yo, είτε με τον D Meteo ως το ένα δεύτερο των Bus, αφήνει σίγουρα τα electrodub ίχνη του, ενώ ο σύντροφος στους The Orb του Δόκτωρα Paterson, Thomas Fehlmann κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει την βρετανική σύγχρονη dub, κατάλληλη για στιγμές διαλογισμού εκεί στις πρώτες ώρες της ανατολής του ήλιου.

Τέλος, η laptop glitch αισθητική του Dntel από το Los Angeles εκεί όπου τα clicks and cuts μπερδεύονται με το ανήσυχο πνεύμα της όλης dub κουλτούρας ίσως και συνοψίζει την άκρως ενδιαφέρουσα άποψη του D Meteo για την θέση του ήχου που γεννήθηκε στη Τζαμάϊκα αλλά στοιχειώνει τα Ευρωπαϊκά και δυτικότροπα γενικότερα νεφελώδη σαλόνια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured