Οι Medeski, Martin & Wood είναι ένα νεωτεριστικό αμερικάνικο τρίο που βρίσκεται μαζί από το 1991. Σχηματισμένο στο Brooklyn ανήκει πλέον στις σύγχρονες jazz/jam μπάντες που σπρώχνουν το είδος παραπέρα. Αρχιζοντας με συναυλίες στο Knitting Factory της Νέας Υόρκης και προχωρώντας σιγά σιγά σε περιοδείες σε όλη την Αμερική (και μάλιστα τόσο συχνά στα mid 90s που δεν είχαν πλέον ούτε δωμάτιο στη Νέα Υόρκη), οι Medeski, Martin & Wood εξελίχθηκαν όχι μόνο ως μουσικοί, αλλά και ως δημιουργοί, εμφυσώντας το πάθος τους για το πείραμα, τη hip hop και τη jazz σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες, αλλά και μελωδικότατες κυκλοφορίες που δεν αρκούνταν στο ρυθμό και jamming.

Το breakthrough album τους ήταν το "Shack Man" (το δεύτερο) και σιγά σιγά το vibe, το αβίαστο funk που έβγαζαν με την πειραματική διάθεση πάνω στην παραδοσιακή jazz φόρμα (αν υποτεθεί βέβαια ότι είναι δόκιμος ο παραπάνω όρος), αλλά και η συνεργασία με τον hip-hop μηχανικό ήχου Scotty Hard (Wu-Tang clan, P.M. Dawn), τους έφεραν στην ευχάριστη θέση να μας παρουσιάζουν πολύ καλά album όπως το πέμπτο τους, "Combustication", όπου το fusion από hip-hop beats και samples σε free jazz περιείχε μια μοναδική μελωδική αίσθηση και ένα επίσης μοναδικό αίσθημα χαλαρότητας που πήγαζε από τους ίδιους τους μουσικούς που φαίνεται να το διασκεδάζουν για τα καλά πάνω απ'όλα.

Το νέο τους album παίρνει αυτό το μουσικό πειραματισμό, τα jazz, avant garde και hip hop στοιχεία και χωρίς να προχωρεί πολύ πιο παρακάτω, αποτελεί μια επιτυχημένη συνέχειά του προηγούμενου album. Τα πλήκτρα (hammond και διάφορα pianos) του John Medeski, τα κρουστά του Billy Martin και οι ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, αλλά και το μπάσο του Chris Wood ενώνονται και πάλι στην καλοσχηματισμένη πλέον φόρμουλα.

Στα hip hop στοιχεία του "Retirement Song", το sratching και τα αφρικάνικα κρουστά του "Pappy Check", τους afro-beat ρυθμούς και τα πλήκτρα του "Nocturnal Transmission", το όργανο του "Where You Have Been", τη horn section του ομώνυμου βρίσκουμε ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά κυρίως noir δημιουργήματα που απαιτούν προσεκτικά ακούσματα, αλλά ταυτόχρονα σε χαλαρώνουν και σε τυλίγουν στο προσγειωμένο gospel, blues, hip hop, jazz πέπλο τους. Το jazz-funk trio γίνεται αναδομητικό, παραγωγικό, απολαυστικό σε στιγμές και σίγουρα αποτελεί ένα καλό χαρτί για όσους αναζητούν διαφορετικούς ήχους...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured