Δεύτερο μέρος της συλλογής που φέρει τον μεγαλεπήβολο υπότιτλο “the ultimate ethnic collection” που με επιμέλεια παρουσιάζει ο Κώστας Μυλωνάς (Kosmos Radio). Ξεπερνώντας την μόνιμη διαφωνία μου με τον όρο ethnic, δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε, αλλά και για την έντονη καχυποψία μου σε όλες τις συλλογές που παρουσιάζονται με τέτοιους ατυχείς υπότιτλους, μπορούμε να εξετάσουμε την αξία ενός album που κυρίως, βασικό σκοπό έχει να εισαγάγει τους όχι και τόσο υποψιασμένους σε μουσικές από διάφορες γωνιές του πλανήτη μας.

Τα περισσότερα από τα 14 τραγούδια που επιλέχθηκαν, σχεδόν όλα εξαιρετικά, ανήκουν σε αρκετές και διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και πολιτισμούς, και αναμφίβολα δημιουργούν ένα αρκετά ανομοιογενές κράμα μουσικών και ήχων. Αλλά η συνοχή δεν νομίζω να ήταν και ένας από τους στόχους της δημιουργίας της συλλογής.

Ξεπερνώντας το τσίρκο που ακούει στο όνομα Afro Celt Sound System, με αυτή την όχι και τόσο συμπαθή μίξη Αφρικάνικης και Κέλτικης μουσικής για Ευρωπαϊκά ακροατήρια και Womad Festivals, περνάμε στον εξαιρετικό τραγουδιστή και κιθαρίστα Habib Koite από το Mali που ηχογραφεί για την κορυφαία εταιρία Putumayo, και από εκεί στους συντρόφους από την Τούβα, τους Huun Huur Tu, με το ανέλπιστο χιτάκι του χειμώνα που πέρασε, χάρη σε ένα διαφημιστικό σποτ. Δείγμα της εποχής μας...

Ο πρωτοπόρος της world music Paul Winter οδηγεί ένα καραβάνι προς την αυγή στο κέντρο της αφρικάνικης παράδοσης, ενώ οι Ιταλοί Taken με το πανέμορφο ακορντεόν κοιτάνε πίσω στην παραδοσιακή μουσική της χώρας τους και τραγουδούν για μία Franziska. Στην παράδοση, αλλά την Ελληνική, ανατρέχει εδώ και χρόνια επίσης, η πάρα πολύ σπουδαία jazz παρέα των Mode Plagal, και εκεί ανακαλύπτει μία Funky Vergina.

Από την Βεργίνα της Μακεδονίας στο μικρό νησάκι La Reunion του Ινδικού Ωκεανού, εκεί που βασιλεύει ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος, το maloya, ένα μίγμα Γαλλικής και Ινδικής μουσικής κουλτούρας που βρίσκει εδώ φωνή από τον σπουδαίο Rene Lacaille. Ο Sabah Habas Mustapha, ηγέτης κάποτε των 3 Mustafas 3, μπλέκει την δυτικοαφρικάνικη μουσική παράδοση με άγγλους κωμικούς της δεκαετίας του ’40 και κουβανούς πνευματικούς θεραπευτές, και ο Ινδός L. Subramaniam γίνεται ο ίδιος πνευματικός θεραπευτής με το εκπληκτικό βιολί του, οπως και ο Τουρκοαιγύπτιος γνωστός μας και από τους σπουδαιότερους εν ζωή μουσικούς του κόσμου, ας μου επιτραπεί, Omar Faruk Tekbilek.

Οι Radio Tarifa, ένας Γάλλος και δύο Ισπανοί, δένουν την Ισπανική μελωδία και το φλαμένγκο με τις μουσικές του Αραβικού κόσμου, ενώ ο πολίτης του κόσμου, τροβαδούρος, Rory McLeod αρνείται να διατηρήσει μία συγκεκριμένη ταυτότητα, την ίδια στιγμή που οι Los Super Seven, το supergroup της λεγόμενης Tex-Mex ταξιδεύουν στο παρελθόν της περιοχής τους, και ο θρύλος του αρχέγονου blues Paul Pena τραγουδάει για άλλους σπουδαίους bluesmen, συνδυάζοντας το κλασσικό ακουστικό blues του Mississippi, με την τεχνική του throat singing των μουσικών από την μακρινή Τούβα σε μία ζωντανή ηχογράφηση.

Ακούστε, γνωρίστε και εξερευνήστε ότι σας ενδιαφέρει και ότι σας συναρπάζει. Η συλλογή αυτή είναι απλά ένα πολύ καλό, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες στο ένθετο οχτασέλιδο, πρώτο βήμα για ωραίες, ευχάριστες μουσικές περιπέτειες στον χρόνο και κυρίως στον χώρο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured