Ύστερα από την περσινή τεράστια επιτυχία που γνώρισε το “Stankonia”, δεν υπήρχε καλύτερη περίοδος για να κυκλοφορήσει μία συλλογή με τις καλύτερες επιλογές από το πολύ ενδιαφέρον παρελθόν, του ίσως πιο πρωτότυπου και πρωτοποριακού hip hop ντουέτου των τελευταίων χρόνων.

Είναι εύκολο για κάποιον όχι και ιδιαίτερο γνώστη της σκηνής, να θεωρήσει ότι οι Outkast είναι τίποτα τυχαίοι, ουρανοκατέβατοι, ή πρόσφατοι επισκέπτες της Γης από άλλο γαλαξία. Όμως η αλήθεια είναι, ότι ο Andre 3000 και ο Big Boi εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια καλλιεργούν εντατικά το απόλυτα δικό τους είδος hip hop. “Southernplayalisticadillacmuzik” το ονομάζουν και έτσι αποκάλεσαν το 1994 το ντεμπούτο album τους.

Από την αρχή φάνηκε ότι αυτό που είχαν να προσφέρουν οι δύο νεαροί από την “Hotlanta”, όπως αποκαλούν την πατρίδα τους την Atlanta, ήταν κάτι το διαφορετικό, πολύ πιο ευφάνταστο και σίγουρα πιο θετικό από την gangsta rap που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια. Από το smoother than smooth “Player’s Ball”, την πρώτη μεγάλη τους επιτυχία, μέχρι το ομώνυμο τραγούδι του album, και τα “Ain’t No Thang”, “Crumblin’ Erb”, “Git Up, Git Out”, τα οποία περιέχονται στην συλλογή, οι Οutkast παρουσίασαν ένα μείγμα hip hop με 70’soul και jazz. Ίσως ένα από τα πιο πετυχημένα καλλιτεχνικά hip hop ντεμπούτα albums των 90’s.

Δύο χρόνια αργότερα, παρουσίασαν το “ATLiens”. Φαντάζομαι ότι εκείνη την περίοδο οι δύο νεαροί Outkast θα πρέπει να είχαν λιώσει τα διαστημικά funk έπη του George Clinton, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν την δικιά τους funky space odyssey για την γενιά του MΤV Rap!, ολοκληρωτικά ηχογραφημένη με ζωντανά όργανα. Σε αντίθεση όμως με το σκληρό πολλές φορές P-Funk, οι Outkast προτίμησαν να κρατήσουν μία πιο chill out ατμόσφαιρα. Αν θα έπρεπε να καταλογίσουμε ένα αρνητικό στην συλλογή, είναι ότι από το “ATLiens” περιέχεται μόνο ένα τραγούδι, το υπνωτικό “Elevators (Me & You)”.

To 1998 οι Outkast ένωσαν τα δύο αστρολογικά του ζώδια, για να ονομάσουν το τρίτο τους album, το “Aquemini”, και ταυτόχρονα ενώσαν με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο το ξεχωριστό ταλέντο τους, αλλά και τις διαφορετικές κατευθύνσεις που είχαν πάρει τα δύο πρώτα albums. Οι Big Boi και Andre 3000 δημιούργησαν ένα μείγμα hip hop, P-funk, jazz, reggae, και με στοιχεία από μουσικές από κάθε πλευρά του πλανήτη. To single “Rosa Parks” και το “SpottieOttieDopaliscious” εκπροσωπούν στην συλλογή ένα από τα πιο συναρπαστικά hip hop albums της δεκαετίας.

Για το “Stankonia” του 2000 τι μπορούμε να πούμε.. Νομίζω ότι έχουν ειπωθεί όλα σχεδόν… Ένα από πιο επιτυχημένα εμπορικά και καλλιτεχνικά «έξυπνα» hip hop albums των τελευταίων χρόνων, με τρία πολυπαιγμένα και απολαυστικότατα singles, τα οποία και περιέχονται στην συλλογή. Toν δυναμίτη, με drum’n’bass αναφορές, “Β.Ο.Β.”, το πολύ επιτυχημένο “Ms. Jackson” και το “So Fresh, So Clean”.

Η πολύ καλή αυτή συλλογή αποκτά επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα εξαιρετικά τρία καινούργια τραγούδια των Outkast που περιέχονται. Το cool jazzy “Movin’Cool (The After Party)”, το “The Whole World” με την συμμετοχή του Killer Mike, όπου το P-Funk συναντάει τον Prince, και το “Funkin’ Around” μας κάνουν να νιώθουμε σίγουροι ότι οι Outkast συνεχίζουν ακάθεκτοι την εκκεντρική, ξεχωριστή πορεία τους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured