Καλοί και άγιοι οι Snails, αλλά το ερώτημα παραμένει: τι απομένει, πέραν μιας καλής ηχογράφησης κι ενός κεφιού; Διότι το ζήτημα της πρώτης τεστοστερόνης (βλέπε λίγο μετά τη νεότητα) το έχουν καταρρίψει λόγω ηλικίας. Από έναν 25χρονο μπορώ δηλαδή να δεχθώ να αφιονιστεί και να μιμηθεί τα είδωλά του παράγοντας έναν δίσκο στα μέτρα των 1960s, τα περισσότερα όμως μέλη των Snails βρίσκονται εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος. Επίσης, απουσιάζει το άλλοθι της επανανακάλυψης –βλέπε revival– μιας κι αυτό έχει ήδη γίνει από τα 1980s, είχε μάλιστα παρασύρει πολύ κόσμο μεταξύ 1983-1987. Και τότε ακόμα, όμως, υπήρχαν οι αναβιωτές, υπήρχαν και οι ανανεωτές, γι' αυτό άλλωστε και εντοπίζονται διαφορές μεταξύ συγκροτημάτων όπως π.χ. οι Chesterfield Kings και οι Nomads.

Δέχομαι λοιπόν, όπως είπα και πιο πάνω, ότι τα Σαλιγκάρια παίζουν με κέφι σε αυτό το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ. Αλλά είναι φανερή η απόπειρά τους να αναπαραστήσουν τον ήχο που θαυμάζουν χωρίς να προσπαθήσουν να βάλουν νεωτερισμούς είτε σε επίπεδο ενορχηστρώσεων, είτε σε επίπεδο ήχου και παραγωγής. Και να μου πει κανείς ότι έτσι και μόνο έτσι παίζεται το garage θα του ανταπαντήσω ότι παίζεται ΚΑΙ έτσι. Διότι στη συναυλία των Magnificent Brotherhood δύο χρόνια πριν, όπου έπαιξαν μάλιστα support οι Snails, είδαμε ότι το garage παίζεται και με άλλον τρόπο –κι ας λυσσομανά ακόμα η farfisa στο φόντο, η μανία των Γερμανών ήταν απόλυτα σημερινή.

Και είναι κρίμα. Διότι οι Snails έχουν βελτιωθεί απίστευτα σε παιξίματα από την προηγούμενη κυκλοφορία τους (το 45άρι Heartbreaker). Μπορεί να επιτεύχθηκε η 1960s ατμόσφαιρα την οποία θέλανε, ποιος όμως ο λόγος να ξαναγίνει στο σήμερα από τη στιγμή που το συγκεκριμένο garage/psych revival ξανάγινε και στα 1980s; Δεν περιορίζει έτσι η μπάντα το ίδιο της το μέλλον; Κάνουν ας πούμε μια καλή διασκευή στους Nomads, σε ένα τραγούδι θεωρητικά πολυπαιγμένο στον χώρο, όμως δεν δείχνουν να σκέφτονται ότι οι Νομάδες βρίσκονταν σε παραγωγή μα και αισθητική σε διαφορετικό επίπεδο με τα υπόλοιπα revival σχήματα της εποχής τους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα έπρεπε πιστεύω να προχωρήσουν την ίδια τη λογική της μουσικής τους έκφανσης. Αλλιώς το τσιτάτο του ρεφρέν «years ahead of my time» θα καταλήξει ν' ακούγεται τουλάχιστον περίεργο για τους Snails.

 

{youtube}sELz_EM6ziA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured