news.team

Παρά την κατακλυσμιαία τους επιτυχία στη Βρετανία, οι Beatles εμφανίστηκαν μονάχα μία φορά στο θρυλικό Top of the Pops, την τηλεοπτική εκπομπή που κάθε εβδομάδα φέρνει λίγο πιο κοντά τους μουσικούς αστέρες στο κοινό, απηχώντας τις επιδόσεις τους στα charts (top-40, singles). 

Ήταν Ιούνιος του 1966 όταν συνέβη το κοσμογονικό γεγονός, σε ένα διάστημα που τα Σκαθάρια δεν είχαν μεν σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις, μα είχαν αποφασίσει ότι έτσι θα γίνει -η τελευταία τους προγραμματισμένη συναυλία ήταν για λίγες εβδομάδες αργότερα στις Η.Π.Α., στο Candlestick Park του Σαν Φρανσίσκο. Για τις ανάγκες λοιπόν του Top of the Pops έπαιξαν το "Paperback Writer": είχαν μόλις λίγες μέρες που το είχαν κυκλοφορήσει ως single, βλέποντάς το να πηγαίνει στο #1 της Βρετανίας, των Η.Π.Α., της Αυστραλίας, του Καναδά και της (Δυτικής, τότε) Γερμανίας.

Παρακολουθώντας το επεισόδιο εκείνον τον Ιούνιο στο σαλόνι του, ο Βρετανός David Chandler αποτύπωσε ολόκληρη την εμφάνιση σε μια κάμερα χειρός της εποχής, η οποία με τα χρόνια ξεχάστηκε στη σοφίτα του. Μια μέρα, όμως, έτυχε να δει στην τηλεόραση ότι η Top of the Pops παρουσία των Beatles δεν υπήρχε στα αρχεία και θεωρούταν χαμένη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός Kaleidoscope -ειδικός στον εντοπισμό χαμένων τηλεοπτικών εκπομπών- να προσπαθεί να βγάλει άκρη με ένα κλιπάκι διάρκειας 92 δευτερολέπτων που είχε κάποιος στο Μεξικό.

Ο Chandler θυμήθηκε λοιπόν ότι είχε καταγράψει το "Paperback Writer", ανέβηκε στη σοφίτα του και βρήκε την κάμερα. Και την πήγε στην Kaleidoscope, προξενώντας τον ενθουσιασμό του διευθυντή της: «δεν είχε βέβαια ήχο και λίγο επιβραδυνόταν ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών, αλλά καταφέραμε και κάναμε ένα πολύ πετυχημένο remastering».

Το αποκαταστημένο φιλμ προβλήθηκε πριν λίγες μέρες, σε ειδική εκδήλωση στο Μπέρμιγχαμ. 

{youtube}yYvkICbTZIQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured