news.team

«Δεν μπορείς να διαλέξεις πού θα γεννηθείς, μπορείς όμως να διαλέξεις το σπίτι σου».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η ίδια η Jackie Shane, για να εξηγήσει πώς, αν και γεννήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί, έκανε τελικά καριέρα στον Καναδά, όπου μετακόμισε το 1960.

Ήταν τότε 20 χρονών, συστηνόταν ακόμα ως άνδρας και όλα ξεκίνησαν όταν πήρε το πόστο του τραγουδιστή στους Frank Motley & Ηis Motley Crew. Από το 1962, ωστόσο, θα λάνσαρε και μια σόλο καριέρα. Η οποία μπορεί να μην απέδωσε ποτέ εμπορικά (μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το "Any Other Way του 1967, που έφτασε στο #68 των καναδικών charts), κρίνεται όμως σημαντική για ό,τι ονομάστηκε Toronto Sound -επί της ουσίας δηλαδή για την καναδική R'n'B σκηνή μεταξύ 1959/1969. Τα περισσότερα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής την απεικόνιζαν ως άντρα με ιδιόρρυθμες ερμηνείες και ντύσιμο, που τόνιζαν τη θηλυκή του πλευρά. Σήμερα, όμως, η Jackie Shane θεωρείται πρωτοπόρος trans performer. 

Η δημοτικότητά της ξεθώριασε γύρω στο 1971 και σύντομα ακόμα και οι συνεργάτες της στον Καναδά έχασαν τα ίχνη της. Αργότερα έγινε γνωστό ότι μετακόμισε πίσω στις Η.Π.Α., στο Λος Άντζελες, για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Κάποια στιγμή μέσα στα 1970s κλήθηκε μάλιστα να αναλάβει τα φωνητικά των περίφημων Funkadelic, μια πρόταση όμως που τελικά απέρριψε.

Το 1996 η μητέρα της πέθανε και έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στο Νάσβιλ. Φήμες την ήθελαν να έχει αυτοκτονήσει ή δολοφονηθεί, μέχρι που η ίδια επικοινώνησε με τον Frank Motley. Οι παλιοί της συνεργάτες έριξαν τότε την ιδέα για μια reunion συναυλία, το σχέδιο όμως δεν προχώρησε και σύντομα τα ίχνη της Shane ξαναχάθηκαν. Όταν το ραδιόφωνο του CBS μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ για εκείνη (2010), κανείς από τους συντελεστές δεν ήξερε αν ζούσε ή αν είχε πεθάνει. Έγινε όμως αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν μια χαρά και ότι κατοικούσε ακόμα στο Νάσβιλ.

Το 2017 βρέθηκε υποψήφια για Grammy όταν η Numero Group μάζεψε σε μια διπλή συλλογή τις καναδικές της ηχογραφήσεις, με εκτενή liner notes και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Στις αρχές μάλιστα της χρονιάς μας, η Shane βρέθηκε να μιλάει στο ράδιο του CBS, στην πρώτη της συνέντευξη σε δημοσιογράφο μετά το 1971.

Τώρα, όμως, η Numero Group ανακοίνωσε στον Τύπο ότι η Jackie Shane βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Νάσβιλ, στα 78 της χρόνια. Δεν έγιναν γνωστά τα αίτια του θανάτου της.

{youtube}wiDVfi5dVp0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured