φωτογραφία: Arthur Rosato

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε κατά την τελευταία 3ετία ο Marty Balin, είχαν τελικά το τίμημά τους. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του στο Rolling Stone, ο συνιδρυτής των θρυλικών Jefferson Airplane και εξέχων γενικά τραγουδιστής και μουσικός πέθανε στα 76 του χρόνια στην Tampa της Φλόριντα, από αίτια που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Πίσω του, ο Martyn Buchwald (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) αφήνει μια σπουδαία κληρονομιά για τους φίλους του rock, της ψυχεδέλειας, αλλά και του AOR ύφους. Μπήκε στη μουσική το 1962, ακολουθώντας τον «πυρετό» του folk rock της περιόδου, αλλά βρήκε τη φωνή του και την ταυτότητά του με τους Jefferson Airplane, τους οποίους και έστησε το 1965. Μαζί τους, καθόρισε τον ψυχεδελικό ήχο που σχετίστηκε με το Σαν Φρανσίσκο. Μαζί τους, μάλιστα, έπαιξε στα δύο πιο θρυλικά φεστιβάλ των 1960s, το Monterey Pop (1967) και το Woodstock (1969). Είναι επίσης εκείνος ο μουσικός που αφήνει αναίσθητο η επέλαση των μηχανόβιων Hells Angels στο περίφημο Altamont Free Concert (1970), σε μια διαβόητη σκηνή, που έχει μάθει ακόμα και κόσμος άσχετος με τους Jefferson Airplane χάρη στο ντοκιμαντέρ Gimme Shelter των Albert Maysles, David Maysles & Charlotte Zwerin.

Τον Απρίλιο του 1971, έντονα επηρρεασμένος από τον θάνατο της Janis Joplin έκοψε κάθε επαφή με τους υπόλοιπους Jefferson Airplane και αποχώρησε, ακολουθώντας έκτοτε μια ζωή χωρίς ναρκωτικά και αλκοόλ, η οποία βρήκε νέες ισορροπίες χάρη στην ενασχόληση με τη γιόγκα και την κουλτούρα των ιθαγενών Αμερικάνων.

Ξαναμπήκε για λίγο στη μουσική το 1973 με τους Bodacious DF, ενώ στη συνέχεια τα ξαναβρήκε με τους υπόλοιπους Jefferson Airplane και επιβιβάστηκε στη διάδοχη μπάντα των Jefferson Starship το 1975, μένοντας μαζί τους ως το 1978. Έκτοτε αφοσιώθηκε στη σόλο καριέρα του, αν και πήρε μέρος στο reunion των Jefferson Airplane το 1989. Ο πρώτος του δίσκος Balin (1981) έβγαλε και τη μεγαλύτερη σόλο επιτυχία του, το "Hearts" (H.Π.A. #8), ένα τραγούδι πολύ αγαπητό και στο ελληνικό ραδιόφωνο.

Τελευταία του δουλειά ήταν το The Greatest Love του 2016, στην περιοδεία για το οποίο χρειάστηκε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Στη συνέχεια όμως εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές, για τις οποίες και μήνυσε το νοσοκομείο Mount Sinai Beth Israel της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τους για ιατρική αμέλεια.

{youtube}QOvcNV4bU38{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured