Κόρη ενός μουσικού από τη Σιέρρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής και μιας Σουηδέζας ζωγράφου, η Neneh Cherry μεγάλωσε έχοντας πατριό τον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Don Cherry και μπόρεσε, όταν πια μπήκε στη μουσική, να ενώσει επιτυχώς όλους αυτούς τους κόσμους, περνώντας από punk συγκροτήματα σε reggae μπάντες, ζώντας παράλληλα και από κοντά την έλευση του χιπ χοπ στη Βρετανία.

Παρότι στη δισκογραφία εμφανίζεται μόνο κατά διαστήματα, η Cherry έχει καταφέρει να γίνει αναγνωρίσιμη και αγαπητή, αλλά και να σκοράρει νούμερο 3 επιτυχία σε Βρετανία και Η.Π.Α. με το "Buffalo Stance" του 1988. Δικό της είναι επίσης ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια στην ποπ δισκογραφία της δεκαετίας του 1990, το "7 Seconds", μια συνεργασία με τον Σενεγαλέζο μάστερ Youssou N'Dour (Βρετανία #3, Η.Π.Α. #98), η οποία έγινε τεράστιο σουξέ και στην Ελλάδα.

Η Cherry λείπει εδώ και περίπου 4 χρόνια, από το Blank Project του 2014 (Βρετανία #41, Σουηδία #40, Γερμανία #39). Τώρα, όμως, είναι έτοιμη να επιστρέψει με νέο υλικό, έχοντας μάλιστα ως παραγωγό τον Four Tet.

Στα πλαίσια λοιπόν του σχετικού promo, δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο καινούρια τραγούδια, το "Kong" και το "Shot Gun Shack", τα οποία και μπορείτε να ακούσετε διαδοχικά στους συνδέσμους παρακάτω -το "Kong", μάλιστα, διαθέτει και επίσημο βιντεοκλίπ σκηνοθετημένο από την Jenn Nkiru.

Και τα 2 κομμάτια προλογίζουν ένα νέο άλμπουμ ονόματι Broken Politics, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Οκτωβρίου.

{youtube}vGrXaPLX0PU{/youtube}

Μιλώντας στην Evening Standard του Λονδίνου, η Cherry είπε ότι έμπνευση για το Broken Politics στάθηκε μια επίσκεψή της στη λεγόμενη «Ζούγκλα του Καλαί» στη Γαλλία, μια παραγκούπολη όπου είχαν στοιβαχτεί γύρω στους 6.000 πρόσφυγες, σε συνθήκες συχνά αβίωτες. Οι αρχές ανακοίνωσαν τη διάλυσή της τον Οκτώβριο του 2016.

«Πήγα εκεί εθελοντικά, για να δουλέψω στην κοινοτική κουζίνα», είπε η Cherry, «και σκέφτηκα ότι πίσω από την κάπως ουδέτερη περιγραφή πρόσφυγες κρύβουμε το πραγματικό δράμα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους, για να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πλήρη και πικρή εχθρότητα». Το "Kong", συμπλήρωσε, είναι μια ματιά πάνω στην αυξανόμενη αυτή καταστροφή της παγκόσμιας μετατόπισης πληθυσμών.

{youtube}W6ivBXh1zGQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured