news.team

Για ένα σημαντικό κομμάτι του 20ού αιώνα, πριν κυριαρχήσει το αγγλόφωνο τραγούδι που σχετίστηκε με τη rock κουλτούρα, κυρίαρχο στην Ευρώπη ήταν το γαλλικό, ενίοτε και το ιταλικό τραγούδι. Και κανείς δεν γινόταν να ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί του δίχως να πέσει πάνω στον Charles Aznavour, τον επονομαζόμενο και «Frank Sinatra της Γαλλίας».

Αρμένιος στην καταγωγή, ο Shahnour Aznavourian (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στο Παρίσι από γονείς μετανάστες, που έφυγαν από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αποφύγουν τις διώξεις και τις σφαγές με τις οποίες αντιμετώπισε η νεότερη Τουρκία τον λαό τους.

Καθώς ο πατέρας του τραγουδούσε, μυήθηκε κι αυτός από μικρός στα μουσικά πράγματα, δεν ήταν όμως παρά μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν γνώρισε την Edith Piaf, που παρακινήθηκε να το κυνηγήσει αυτό πιο εμπεριστατωμένα, δουλεύοντας περισσότερο πάνω στο δικό του ερμηνευτικό στυλ. Έτσι ξεκίνησε μια γιγάντια καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Aznavour ευτύχησε να γνωρίσει την κριτική μα και την εμπορική καταξίωση, σημειώνοντας παγκόσμιες πωλήσεις 180.000.000 αντιτύπων. Τραγούδι-σήμα κατατεθέν του στάθηκε το "La Bohème" (1965), σύνθεση του Jacques Plante σε στίχους του ίδιου του Aznavour, που έγινε νούμερο 1 επιτυχία στην εποχή του, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά γαλλικά τραγούδια του 20ού αιώνα. Ο αγγλόφωνος κόσμος, πάλι, μάλλον θυμάται εντονότερα το "She" του 1974 (Βρετανία #1, Γαλλία #46, Γερμανία #33).

Παράλληλα με το τραγούδι ο Aznavour έχτισε και μια κινηματογραφική καριέρα, με συχνά σημεία αναφοράς την ταινία του François Truffaut Tirez sur le Pianiste (1960), το Die Blechtrommel του Volker Schlöndorff (1979) που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το Ararat του Atom Egoyan (2002), αλλά και τη μεταφορά των περίφημων Δέκα Μικρών Νέγρων της Άγκαθα Κρίστι στη μεγάλη οθόνη And Then There Were None (1954), όπου ενσάρκωσε τον Michel Raven.

O Aznavour ανακατεύτηκε όμως και στα πολιτικά της Γαλλίας, καλώντας σε συστράτευση όλου του δημοκρατικού κόσμου το 2002, όταν στον δεύτερο γύρο των τότε Προεδρικών εκλογών πέρασε ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Jean-Marie Le Pen (ο πατέρας της Marine Le Pen, που ηγείται σήμερα του ίδιου κόμματος). Πολύς κόσμος διαφόρων αποχρώσεων ανταποκρίθηκε τότε, δίνοντας μια ξεκάθαρη νίκη στον Jacques Chirac, με τον ακροδεξιό Le Pen να μένει στο 17.8%.

O Aznavour παρέμεινε ακμαίος και θαλερός παρά το πέρασμα των χρόνων: έβγαλε το τελευταίο του άλμπουμ Encores το 2015. Όπως ανακοινώθηκε στον γαλλικό Τύπο, πέθανε σε μία από τις εξοχικές του κατοικίες στη ΝΑ Γαλλία. Ήταν 94 ετών και ο θάνατός του σήμανε ένα τέλος εποχής για το γαλλικό τραγούδι.

{youtube}hWLc0J52b2I{/youtube} 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured