Αν και η πανκ γενιά το θεώρησε σημαία για ό,τι αντιμαχόταν, το "Hotel California" των Eagles (Η.Π.Α. #1, Βρετανία #2) έγινε επιτομή του κλασικού ροκ ήχου και οδήγησε το ομώμυμο άλμπουμ (1977) σε εντυπωσιακές παγκόσμιες πωλήσεις, της τάξης των 48.000.000 αντιτύπων.

Από πέρυσι, όμως, έγινε πηγή πονοκεφάλων για τους Eagles, οι οποίοι τελικά κατέθεσαν μήνυση εναντίον των ιδιοκτητών ενός Hotel California, στο Todos Santos του Μεξικού, στο νότιο πόδι της Καλιφόρνια (που είναι μεξικανική πολιτεία).

Η υπόθεση δεν ήταν απλή, γιατί καθώς φαίνεται το ξενοδοχείο υπάρχει από το 1950 και άνοιξε με το όνομα Hotel California -26 χρόνια δηλαδή πριν γραφτεί το τραγούδι των Eagles. Το γκρουπ, από την πλευρά του, λέει ότι το ξενοδοχείο άλλαξε πολλά ονόματα στο μεταξύ και επέστρεψε στο California το 2001, με σκοπό να εκμεταλλευτεί εμπορικά το τραγούδι του.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι οι ιδιοκτήτες επίτηδες παραπλανούν τους πελάτες τους να πιστέψουν ότι το ξενοδοχείο έδωσε την έμπνευση για το τραγούδι και ότι είναι ο τόπος για τα όσα περιγράφει το τραγούδι -άρα και τα μυστήρια τα οποία δεν εξηγεί.

Εν τέλει, οι δυο πλευρές τα βρήκανε εξωδικαστικά, φτάνοντας σε μια ας την πούμε ισοπαλία: όπως δήλωσε ο Thomas Jirgal εκ μέρους της μπάντας, οι Μεξικανοί ξενοδόχοι απέσυραν την αίτησή τους για trademark του ονόματος Hotel California στο έδαφος των Η.Π.Α. και οι Eagles απέσυραν με τη σειρά τους τη μήνυση.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι Eagles περιφρουρούν τα σχετικά με το κομμάτι τους ως κόρη οφθαλμού: θυμηθείτε ότι το 2011 ο Don Henley τα έβαλε με τον Frank Ocean, ισχυριζόμενος ότι σάμπλαρε χωρίς άδεια τμήμα του "Hotel California" στο "American Wedding", στο mixtape του Nostalgia, Ultra -ο Ocean το παραδέχτηκε εμμέσως, λέγοντας ότι έκανε με αυτόν τον τρόπο έναν φόρο τιμής και επιτέθηκε στον Don Henley, λέγοντας ότι είναι ένας ζάπλουτος που θέλει να μηνύσει ένα νέο όνομα για κάτι που έβγαλε εντελώς δωρεάν.

{youtube}EqPtz5qN7HM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured