news.team

4 χρόνια ζωής θα κλείσει μέσα στο 2018 το "Uptown Funk", καρπός της αμερικανοβρετανικής συνεργασίας μεταξύ του παραγωγού Mark Ronson και του τραγουδιστή Bruno Mars: ένα τραγούδι που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα σούπερ hits που χαρακτήρισαν την τρέχουσα δεκαετία, ευτυχώντας μάλιστα να αρέσει τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στην κριτική.

Το "Uptown Funk" στρογγυλοκάθισε για 14 εβδομάδες στο #1 των εθνικών charts στις Η.Π.Α. κι άλλες 7 σε αυτά της Βρετανίας, ενώ έπιασε επίσης κορυφή στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά. Είναι επίσης νούμερο 6 στη λίστα του YouTube με τα βιντεοκλίπ που έχουν τα περισσότερα views.

Μαζί όμως με τη σαρωτική επιτυχία, έχουν φανεί και τα σύννεφα. Ήδη οι Ronson & Mars ήρθαν σε συμβιβασμό με τους Gap Band, όταν 3 από τα μέλη των τελευταίων πήγαν να κινηθούν νομικά, ισχυριζόμενοι υπερβολικές ομοιότητες με το τραγούδι τους "Oops Up Side Your Head" (1979) -πλέον, αναγράφονται ως συνδημιουργοί.

Κάτι τέτοιο ανοίγει όπως γίνεται κατανοητό έναν χορό εκατομμυρίων δολαρίων και για άλλους μνηστήρες. Η Σέρβα ποπ σταρ Viktorija έχει κι αυτή ισχυριστεί πως τμήμα του τραγουδιού ξεπατικώνει μια δική της επιτυχία με το συγκρότημα Grupa Aska (το "Ulice Mracne Nisu Za Devojke", 1984), χωρίς όμως να έχει κινηθεί δικαστικά, οδό που έχει πάρει το funk group της δεκαετίας του 1980 College, ισχυριζόμενο ομοιότητες με το δικό τους "Young Girls" του 1983. Ανάλογες διεκδικήσεις φέρονται να έχει θέσει επί τάπητος και το αμερικάνικο funk συγκρότημα Zapp, με βάση το "More Bounce Τo Τhe Ounce" (1979).

Και τώρα, οι Ronson και Mars έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσουν, αφού στα δικαστήρια κατέφυγαν και οι Sequence, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TMZ. Οι πιονέροι του χιπ χοπ ήχου ισχυρίζονται ότι το "Uptown Funk" ακούγεται ίδιο κατά σημεία με το δικό τους "Funk You Up" του 1979.

{youtube}OPf0YbXqDm0{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured