news.team

Γέννημα-θρέμμα του νοτιοανατολικού Λονδίνου, η Sally Jones αγάπησε το πανκ στα νιάτα της και βρέθηκε να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα στις Krunch, μια γυναικεία μπάντα που ασπάστηκε τα riot grrrl κελεύσματα τα οποία κατέφταναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τίποτα δεν έδειχνε ότι θα εξελισσόταν σε μία από τις πιο τρομακτικές γυναίκες των ημερών μας.

Όλα φαίνεται πως άλλαξαν πριν περίπου 20 χρόνια, όταν άφησε τον τότε σύντροφό της για τον Junaid Hussain, ο οποίος και την παντρεύτηκε αφού την έπεισε πρώτα να ασπαστεί το Ισλάμ. Το 2013, ο Hussain αποφάσισε να τεθεί στη υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους και έφυγε για τη Συρία, γενόμενος ένας από τους πιο πολύτιμους χάκερς των Τζιχαντιστών.

Η Jones ακολούθησε τον άντρα της στη Συρία, μαζί με τον μικρότερό τους γιο και αναμείχθηκε ενεργά στις δραστηριότητές του. Όταν ο Hussain σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ύστερα από αμερικανική επιχείρηση στη Συρία, η Jones όχι μόνο δεν γύρισε πίσω στη Βρετανία, αλλά τάχθηκε ενεργά στο πλευρό των Τζιχαντιστών, δηλώνοντας ότι ο σύζυγός της είχε σκοτωθεί από τον μεγαλύτερο εχθρό του Αλλάχ.

Για τους Τζιχαντιστές, η πιστή της παρουσία στο πλάι τους υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα και λειτουργικότερα όπλα προπαγάνδας στη διάθεσή τους -η Λευκή Χήρα, την αποκαλούσαν. Πόσο μάλλον όταν η Jones απέδειξε την ικανότητά της να φέρνει στο πλάι της οργάνωσης πολλές εθελόντριες από τη Βρετανία: υπολογίζεται ότι έπεισε κάποιες εκατοντάδες γυναίκες να δουλέψουν για το Ισλαμικό Κράτος, αριθμός εντυπωσιακός, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών είχε μουσουλμανική προέλευση.

Παράλληλα, οι Τζιχαντιστές την έθεσαν επικεφαλής της γυναικείας πτέρυγας του μυστικού εκστρατευτικού σώματος Anwae al-Awlaki. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους που διέρρευσαν στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, η Jones εκπαίδευε προσωπικά τις γυναίκες αυτές, νουθετώντας τις για το πώς θα πετύχουν αποτελεσματικές αποστολές αυτοκτονίας στη Δύση.

Τώρα, σωρεία δημοσιευμάτων θέλουν τη 50χρονη Jones και τον 12χρονο γιο της να σκοτώθηκαν τον Ιούνιο, ύστερα από στοχευμένη αμερικανική επίθεση με drones, η οποία έγινε μετά τη φυγή της από τη Raqqa, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας λακωνικά ότι δεν σχολιάζει θέματα εθνικής ασφάλειας. Ο δε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Adrian Rankine-Galloway, αρνήθηκε ότι υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Η μοίρα της Sally Jones, παραμένει αμφισβητούμενη.

{youtube}Vn57kT8pvT4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured