Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι (Igor Stravinsky) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες που έβγαλε η Ρωσία, αλλά και ένας από τους δημιουργικούς κολοσσούς του 20ού αιώνα, έξω από είδη και κατατάξεις.

To 1962 είχε ήδη απαράμιλλη παγκόσμια φήμη και είχε γράψει πια τα πιο διάσημα έργα του, οπότε υπήρχε μια αυξημένη βαρύτητα στην απόφασή του να επισκεφθεί τη Νότια Αφρική για να δώσει μια συναυλία αποκλειστικά για τους μαύρους κατοίκους της χώρας. Αψηφώντας έτσι τους ρατσιστικούς νόμους και δημιουργώντας μεγάλους πονοκεφάλους στο καθεστώς του απαρτχάιντ, το οποίο και δεν τόλμησε εν τέλει να του το αρνηθεί.

Ως καθεστώς του απαρτχάιντ περιγράφουμε την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας στη Νότια Αφρική από τη λευκή μειονότητα της χώρας (λιγότερο από το 20% του πληθυσμού, απογόνους Άγγλων και Ολλανδών αποίκων), με τον συνακόλουθο αποκλεισμό της μαύρης πλειονότητας, τόσο από τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και κοινωνικά -αποκλεισμός που στηρίχτηκε σε ρατσιστικές ιδέες περί δήθεν κατωτερότητας της μαύρης φυλής. Εισηγητής της σχετικής νομοθεσίας ήταν ο πρωθυπουργός Daniel François Malan, ο οποίος κυβέρνησε από το 1948 ως το 1954, φτάνοντας και στην απαγόρευση των διαφυλετικών γάμων. Το απαρτχάιντ έπεσε τελικά το 1994 ύστερα από σκληρούς αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε ο Nelson Mandela, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Ο Στραβίνσκι κατέφτασε λοιπόν και ανέλαβε να διευθύνει την κρατική SABC Symphony Orchestra για μια σειρά συναυλιών. Προς φρίκη των ιθυνόντων του απαρτχάιντ, όμως -οι οποίοι πίστευαν ότι η κλασική μουσική ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να αφορά την κατώτερη μαύρη φυλή- επέμενε να δώσει και μια συναυλία για την τελευταία. Το καθεστώς αναγκάστηκε τελικά να τον αφήσει, για να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή, κι έτσι ο Στραβίνσκι έδωσε τη συναυλία που ήθελε στη μικρή πόλη Kwa Thema, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, τον Μάη του 1962.

Το ραδιόφωνο του BBC, αναζητώντας τα ίχνη αυτής της ιστορικής μα ξεχασμένης σήμερα στιγμής, εντόπισε τον Michael Dingaan - συνταξιούχο μαέστρο στα 90 του πλέον, που τότε όμως ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς στο Kwa Thema- και του ζήτησε να διηγηθεί τι ακριβώς συνέβη τότε.

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που προέκυψε διαρκεί (περίπου) 27 λεπτά και πραγματικά αξίζει να το ακούσετε σε μια στιγμή ησυχίας, με ακουστικά. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Για να δούμε κι εμείς στην Ελλάδα, θα μπορέσουμε ποτέ να φτιάξουμε κάτι ανάλογο για την ίδια κίνηση που έκανε επισκεπτόμενος τη Νότια Αφρική και ο δικός μας Ντέμης Ρούσσος; Αυτή κι αν είναι μια ξεχασμένη ιστορία...

{youtube}5tGA6bpscj8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured