news.team

Σεπτέμβρης δίχως Νύχτες Πρεμιέρας, δεν γίνεται. Το καθιερωμένο στη συνείδηση των εγχώριων φίλων του κινηματογράφου φεστιβάλ επιστρέφει λοιπόν και φέτος, για να μας παρουσιάσει 165 ταινίες από όλον τον κόσμο: οι προβολές ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, με την αυλαία να πέφτει την 1η του Οκτωβρίου.

Όπως πάντα, οι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν και μπόλικες ταινίες/ντοκιμαντέρ με μουσικό περιεχόμενο, παρουσιάζοντας επιλογές που αναμένεται να κινητοποιήσουν τον μουσικόφιλο κόσμο της Αθήνας.

Αναλυτικά:

- SCORE: A FILM MUSIC DOCUMENTARY, 2016
(ΤΑ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ)
του Ματ Σρέιντερ

Χανς Ζίμερ, Ντάνι Έλφμαν, Τζον Γουίλιαμς, Ένιο Μορικόνε, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Τρεντ Ρέζνορ και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι συνθέτες παρελαύνουν επί της οθόνης και αποκαλύπτουν όλα εκείνα τα μαγικά συστατικά που κάνουν ένα σάουντρακ ακαταμάχητο. Το πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αποκλειστικά για την κινηματογραφική μουσική πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στο πάνθεον των αξέχαστων συνθέσεων που «έντυσαν» μερικές από τις πιο θρυλικές αναμνήσεις μας στο σινεμά.

Διάρκεια: 96 λεπτά

Προβολή
Πέμπτη 21/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)
Παρασκευή 22/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (21.45)
Πέμπτη 28/9, ΔΑΝΑΟΣ 2 (17.45)

- WALKING IN THE OPPOSITE DIRECTION, 2016
(ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ)
του Μαρκ Γουόλτμαν

Με το «I Can't Escape Myself» χάρισε στην post punk γενιά έναν από τους πιο διαχρονικούς ύμνους της, την ίδια ώρα που βρισκόταν αντιμέτωπος με τους πιο βίαιους προσωπικούς του δαίμονες. Αυτή είναι η ιστορία των Sound και του χαρισματικού ηγέτη τους Άντριαν Μπόρλαντ, ακόμη μίας προσθήκης στο μακρύ κατάλογο των καταραμένων ειδώλων της rock'n'roll.

Διάρκεια: 96 λεπτά

Προβολή
Πέμπτη 21/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (20.00), παρουσία του σκηνοθέτη
Παρασκευή 22/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)

- CHAVELA, 2017
(ΤΣΑΒΕΛΑ ΒΑΡΓΚΑΣ)
των Κάθριν Γκαντ & Νταρέσα Κάι

Τραγουδίστρια, μαχήτρια, σύμβολο. Η Τσαβέλα Βάργκας αψήφησε τις κοινωνικές επιταγές, ορίζοντας μόνη της την καλλιτεχνική της υπόσταση και τη σεξουαλική της ταυτότητα. Μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ερωμένη της Φρίντα Κάλο, σπαρακτική φωνή των «Luz de Luna» και «Piensa en Mi», η Βάργκας και η ασυμβίβαστη ζωή της αποκτούν επιτέλους την ταινία που τους αξίζει. Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Διάρκεια: 93 λεπτά

Προβολή
Παρασκευή 22/9, ΔΑΝΑΟΣ 1 (19.30)
Τετάρτη 27/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)
Παρασκευή 29/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (20.00)

- WHERE YOU'RE MEANT TO BE, 2016
(ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ)
του Πολ Φίγκαν

Ο Έινταν Μόφατ, τραγουδιστής των Arab Strap, ταξιδεύει στην επαρχία της Σκωτίας διασκευάζοντας παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του μέχρι που η θρυλική τραγουδίστρια της φολκ, Σίλα Στιούαρτ, του κόβει τον αέρα υπερασπιζόμενη την μουσική κληρονομιά τους. Κάπως έτσι ξεκινά ένα μαγευτικό, συχνά ξεκαρδιστικό αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό μουσικό road movie, το οποίο διασταυρώνεται με μικρές ιστορίες απλών
ανθρώπων και αφουγκράζεται τις χαρές και τις λύπες που γέμισαν με λέξεις τα τραγούδια τους.

Διάρκεια: 76 λεπτά

Προβολή
Παρασκευή 22/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.30), παρουσία του σκηνοθέτη
Σάββατο 23/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.15), παρουσία του σκηνοθέτη

- JOE COCKER: MAD DOG WITH SOUL, 2017
(ΤΖΟ ΚΟΚΕΡ: ΓΡΕΖΙ ΚΑΙ ΨΥΧΗ)
του Τζον Έτζινγκτον

Πενήντα χρόνια καριέρας ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς λευκούς soul και blues τραγουδιστές, συμπυκνώνονται εξαιρετικά στο ντοκιμαντέρ του Τζον Έτζινγκτον. Το φιλμ του ακολουθεί τον Τζο Κόκερ και το δειλό του ξεκίνημα, από τις παμπ του Σέφιλντ της δεκαετίας του '60 μέχρι την καθιέρωσή του στο μουσικό στερέωμα σε μία σταδιοδρομία γεμάτη δράματα και περιπέτειες που έγιναν γρέζι στη φωνή.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Προβολή
Σάββατο 23/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)

- PROMISED LAND, 2017
(Ο ΕΛΒΙΣ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ)
του Γιουτζίν Τζαρέκι

Όλοι γνωρίζουν τον Έλβις, πόσοι όμως έχουν ακουστά την εντυπωσιακή Ρολς Ρόις που αγόρασε το ‘63; Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι παίρνει το θρυλικό αμάξι του Βασιλιά του
Ροκ εν Ρολ για το πιο υπερβατικό μουσικό road trip, διασχίζοντας πολιτείες και δεκαετίες σε μια απολαυστική παραβολή πάνω στο σήμερα και το χθες της Αμερικής, μέσα από την άνοδο και την πτώση του
απόλυτου ειδώλου της.

Διάρκεια: 117 λεπτά
Προλογίζει η δημοσιογράφος Μαρία Μαρκουλή

Προβολή
Κυριακή 24/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.45)
Δευτέρα 25/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)
Σάββατο 30/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (21.30)

- CHASING TRANE: THE JOHN COLTRANE DOCUMENTARY, 2016
(ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΚΟΛΤΡΕΪΝ)
του Τζον Σέινφελντ

Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν: ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες. Περισσότερο από μία πολύτιμη βιογραφία, το ντοκιμαντέρ του Σέινφελντ γίνεται το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική και τη ζωή του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στο Θεό.

Διάρκεια: 99 λεπτά

Προβολή
Κυριακή 24/9, ΔΑΝΑΟΣ 1 (20.00)
Δευτέρα 25/9, ΔΑΝΑΟΣ 2 (17.30)
Παρασκευή 29/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (17.45)

- REVOLUTION OF SOUND TANGERINE DREAM, 2017
(TANGERINE DREAM: Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ)
της Μαργκαρέτε Κρόιτσερ

Από το Βερολίνο του '60 μέχρι το αχανές διάστημα, η απόσταση έμοιαζε αδιανόητη μέχρι τη στιγμή που τρεις πιονέροι της ηλεκτρονικής μουσικής αποφάσισαν να τη γεφυρώσουν, καταφέρνοντας στην πορεία να τοποθετήσουν το μέλλον σε νότες. Αυτή είναι η ιστορία των Tangerine Dream, αντίπαλου δέους των Pink Floyd και ενός από τα πλέον επαναστατικά γκρούπ, όπως τη διηγείται ο θρυλικός ηγέτης της μπάντας και μια ευρεία γκάμα καλεσμένων που περιλαμβάνει από μέλη του συγκροτήματος μέχρι τον Ζαν Μισέλ Ζαρ και τον σκηνοθέτη Μάικλ Μαν.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Προβολή
Δευτέρα 25/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.45) παρουσία της σκηνοθέτιδας
Τρίτη 26/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (20.15) παρουσία της σκηνοθέτιδας

- LOST IN FRANCE, 2016
(ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ)
του Νίαλ ΜακΚαν

Mogwai, Άλεξ Καπράνος των Franz Ferdinand, Arab Strab, Delgados: κοινώς όλη η αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s, η οποία αναδείχθηκε μέσα από την καλτ δισκογραφική εταιρεία Chemikal Underground, επαναλαμβάνει, 18 χρόνια μετά, το ίδιο παλαβό road trip που την πήγε από τη Γλασκώβη ως το Μορόν της Γαλλίας και απογείωσε τη φήμη της με μία μόνο συναυλία.

Διάρκεια: 97 λεπτά

Προβολή
Τετάρτη 27/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (20.00), παρουσία του σκηνοθέτη και του τραγουδιστή των Mogwai, Stuart Braithwaite
Πέμπτη 28/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.00)

- WHITNEY: CAN I BE ME, 2017
(ΓΟΥΙΤΝΕΫ ΧΙΟΥΣΤΟΝ: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ;)
των Νικ Μπρούμφιλντ & Ρούντι Ντόλεζαλ

Πέντε χρόνια μετά τον σοκαριστικό θάνατο της ποπ πριγκίπισσας, ο προβοκάτορας ντοκιμαντερίστας Νικ Μπρούμφιλντ ρίχνει φως στις αθέατες πτυχές μιας θυελλώδους καριέρας και ζωής. Πίσω από το προσωπείο της ντίβας αποκαλύπτεται μια ψυχή ταλαιπωρημένη από τις καταχρήσεις και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γιατί, τελικά, οι στακάτες κορώνες του «I Will Always Love You» και το ξέγνοιαστο κάλεσμα του «I Wanna Dance With Somebody» έκρυβαν κατά βάθος ένα κορίτσι που ήθελε έστω για μια στιγμή να είναι ο εαυτός της.

Διάρκεια: 105 λεπτά

Προβολή
Παρασκευή 29/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (19.30)

- NICO, 1988
(ΝΙΚΟ)
της Σουζάνα Νικιαρέλι

Ξεχάστε την αλαβάστρινη Νίκο, τη θρυλική μούσα του Άντι Γουόρχολ και τραγουδίστρια των Velvet Underground. Το 1987 έχει ήδη τσακίσει το μύθο της, έχει βάψει τα μαλλιά της μαύρα και παραδομένη στις εξαρτήσεις, περιοδεύει στο μάταιο. Σπουδή στην αυτοκαταστροφή σε μια εντυπωσιακά αυθεντική βιογραφία για το τέλος των ειδώλων, με σπουδαία πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη ηθοποιό της «Οικογενειακής Γιορτής», Τρίνε Ντίρχολμ.

Διάρκεια: 93 λεπτά

Προβολή
Σάββατο 30/9, ODEON ΟΠΕΡΑ (22.15)

{youtube}GWqzvsnXIHY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured