Στον τζαζ κόσμο, ο John Abercrombie καταχωρήθηκε στη συνείδηση του κοινού ως σημαντικός και επιδραστικός, χάρη τόσο στο έργο του ως δημιουργός, όσο και στην κιθαριστική του τεχνική, η οποία χάραξε σύνορα με το rock, τη folk, ακόμα και την avant-garde αισθητική.

O Abercrombie γεννήθηκε το 1944 στο Port Chester της Νέας Υόρκης, φοίτησε όμως στο περίφημο Berklee College of Music της Βοστόνης, πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν και ξεκίνησε να δουλεύει ως session μουσικός.

Το 1974 κυκλοφόρησε μια συνεργασία με τον ντράμερ Jack DeJohnette και τον κιμπορντίστα Jan Hammer ονόματι Timeless, με την οποία και ξεκίνησε μια μακρά δισκογραφική σχέση με την ECM -ο τελευταίος μάλιστα καρπός αυτής (Up And Coming), έχει μόλις λίγους μήνες που κυκλοφόρησε. Κορυφαία δισκογραφική στιγμή του Abercrombie θεωρείται από πολλούς το άλμπουμ Sargasso Sea (1978), σε συνεργασία με τον Ralph Towner.

Ο Abercrombie πέθανε στο Cortlandt Manor της Νέας Υόρκης, από ανακοπή καρδιάς, όπως ανακοίνωσε στον Τύπο ο κουνιάδος του. Ήταν 72 ετών.

{youtube}elKOef4jhKo{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured