Αναστασία Τουρούτογλου

Ήδη από το 1976, υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από την ταινία του Nicolas Roeg The Man Who Fell To Earth, η οποία είχε ως πρωταγωνιστή τον David Bowie: το soundtrack της.

Οι (επίμονες) φήμες λένε λοιπόν ότι το είχε γράψει ο ίδιος ο «Δούκας», μα δεν εκδόθηκε τότε και απέμεινε κάπου στα αρχεία του. Τώρα όμως η ιστορία αυτή αποδεικνύεται αναληθής, αφού η Studio Canal ανακοίνωσε την κυκλοφορία του soundtrack για τον Οκτώβριο, με την Universal να φροντίζει παράλληλα για ένα βινυλιακό box set. Και συνθέτης δεν είναι ο Bowie, αλλά ο John Phillips των Mamas And The Papas!

Ωστόσο οι φήμες δεν ήταν αβάσιμες. Όπως μαθαίνουμε τώρα, πράγματι ο Bowie ήταν να αναλάβει και το soundtrack της ταινίας του Roeg. Θα την έγραφε όμως μετά το τέλος των γυρισμάτων και τότε άρχισε παράλληλα να δουλεύει για το επόμενο σόλο άλμπουμ του (το Station To Station). Όντας τότε στη φάση κατά την οποία τον είχε πραγματικά καταπιεί η κοκαΐνη (δείτε περισσότερα στο συλλεκτικό Sonik τεύχος που του αφιερώσαμε πρόσφατα, πληροφορίες εδώ), αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις: μετά από 3 μήνες, είχε να παρουσιάσει μόλις 5-6 κομμάτια, χωρίς στιλιστική συνοχή.

Ο Roeg πρέπει τότε να απελπίστηκε, δήλωσε στη Guardian ο Βρετανός ενορχηστρωτής Paul Buckmaster, ο οποίος δούλευε τότε με τον Bowie πάνω στα επίμαχα demos. Είχε μόλις λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του φιλμ και δεν υπήρχε soundtrack. Μέσω έτσι της Νοτιοαφρικανής μοντέλας Genevieve Waite, 3ης γυναίκας του Phillips, έφτασε στον ιδρυτή των Mamas And The Papas και του ανέθεσε το score. Κι εκείνος έπιασε δουλειά με τον Mick Taylor, κιθαρίστα των Rolling Stones μεταξύ 1969-1974. Δεν ήταν λιγότερο επεισοδιακή, όπως περιγράφει ο Chris Campion στο σχετικό του ρεπορτάζ στη Guardian, το σημαντικό όμως είναι πως έγινε στην ώρα της.

{youtube}fwdjob-TPIc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured