Αναστασία Τουρούτογλου

Το Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star Is Born) του George Cukor (1954) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία των μιούζικαλ και του αμερικάνικου κινηματογράφου γενικότερα -σε βαθμό που αρκετοί λησμόνησαν στην πορεία ότι επρόκειτο για remake μίας ήδη συζητημένης ταινίας του William A. Wellman (1937).

Το φιλμ του Wellman είχε πρωταγωνίστρια την Janet Gaynor, ενώ το ομότιτλο τραγούδι (μουσική: Max Steiner, στίχοι: Dorothy Dick) ερμήνευε ο Buddy Clark, συνοδεία της ορχήστρας του Eddy Duchin. Ήταν το πρώτο έγχρωμο φιλμ που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ προτάθηκε για 6 ακόμα Όσκαρ -Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α΄Ανδρικού Ρόλου (για τον Fredrick March, που ενσάρκωσε τον Norman Maine), Α΄ Γυναικείου Ρόλου (για τη Gaynor) και Βοηθού Σκηνοθέτη. Εν τέλει πήρε μόνο το Σεναρίου και ένα ειδικό Όσκαρ για τον W. Howard Greene.

Η ταινία του Cukor, από την άλλη, είχε πρωταγωνίστρια την Judy Garland και κατέληξε υποψήφια για 6 Όσκαρ: Α΄Γυναικείου Ρόλου (για τη Garland), Α΄Ανδρικού Ρόλου (για τον James Mason, που έπαιξε κι εκείνος τον Maine), Σκηνικών, Κοστουμιών, Soundtrack και Τραγουδιού -για το "The Man That Got Away" (μουσική: Harold Arlen, στίχοι: Ira Gershwin), ερμηνευμένο από τη Garland και την ορχήστρα της Warner Bros. σε διεύθυνση Ray Heindorf. Παρά ωστόσο τη δημοφιλία και τις καλές κριτικές, δεν κέρδισε ούτε ένα.

Το 1976, η ταινία γνώρισε το 3ο της remake από τον Frank Pierson, με τη Barbra Streisand να παίζει τώρα την Esther Hoffman και τον Kris Kristofferson ως John Norman Howard (όπως μετονομάστηκε ο Maine). Το φιλμ προτάθηκε για 4 Όσκαρ (Φωτογραφίας, Ήχου, Soundtrack, Τραγουδιού), πήρε όμως μόνο το τελευταίο για το "Evergreen", γραμμένο και ερμηνευμένο από τη Streisand, σε στίχους Paul Williams.

Με βάση αυτήν την ιστορία, τώρα, αλλά και τις επιδόσεις στα Όσκαρ, καταλαβαίνει κανείς γιατί το νέο remake που σχεδιάζει ο Bradley Cooper τράβηξε τόσο την προσοχή της Lady Gaga, η οποία μάλλον στοχεύει έτσι στο πρώτο της Όσκαρ. Όχι μόνο θα είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας, όπως ανακοινώθηκε από τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, μα θα γράψει και ένα νέο soundtrack για το ιστορικό φιλμ. Πρώτη επιλογή βέβαια για πρωταγωνίστρια φημολογείται πως ήταν η Beyoncé, με την οποία ωστόσο οι παραγωγοί δεν τα βρήκαν.

Παράλληλα με όλα αυτά, η Lady Gaga ανακοίνωσε και μια συνεργασία που θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή μεγάλης μερίδας μουσικόφιλων: το ολοκαίνουριο single της "Perfect Illusion" θα βρει τον Σεπτέμβρη και θα έχει ως συμπαραγωγούς τον Mark Ronson και τον Kevin Parker των Tame Impala.

{youtube}wagn8Wrmzuc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured