Αναστασία Τουρούτογλου

 

Τους A-Ha, ένα από τα ωραιότερα ποπ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1980, τους έχουμε σίγουρα χάσει από το ραντάρ στην Ελλάδα –τουλάχιστον από το 2000 κι έπειτα, όταν σημειώθηκε η τελευταία τους επιτυχία στα εγχώρια ραδιόφωνα με το μελαγχολικό "Summer Moved On". 

Κι εκείνοι βέβαια το διέλυσαν το 2010, όμως δεν μπόρεσαν να κρατηθούν μακριά για πολύ: στις αρχές της χρονιάς, οι Morten Harket, Magne Furuholmen & Pål Waaktaar-Savoy ανακοίνωσαν πως είναι και πάλι μαζί και ότι θα παραμείνουν για 2 χρόνια. Πριν λίγες μάλιστα μέρες βγήκε ο νέος τους δίσκος, Cast In Steel, ενώ το νορβηγικό τρίο έχει ήδη φύγει για παγκόσμια περιοδεία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της περιοδείας, στο live που έδωσαν πριν κάποιες μέρες στο Μπουένος Άιρες, μια σειρά από εικόνες παρέλασαν στο video wall από πίσω τους, όσο έπαιζαν το "The Sun Always Shines On T.V." –επιτυχία από το μακρινό 1985. Και το κοινό επευφήμησε με ενθουσιασμό όταν, ανάμεσά τους, διέκρινε έναν χάρτη των νησιών Φώκλαντ με μια επιγραφή που έλεγε πως «ανήκουν στην Αργεντινή».

Όσο όμως το χάρηκαν οι Αργεντίνοι, άλλο τόσο μούτρωσαν οι Βρετανοί, στους οποίους και ανήκουν τα νησιά και χρειάστηκε μάλιστα να εκστρατεύσουν για να τα υπερασπιστούν, το 1982, όταν η τότε χούντα της Αργεντινής αποφάσισε την κατάληψή τους και η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε εναντίον τους τον βρετανικό στόλο, καθώς και χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, ανακαταλαμβάνοντάς τα μετά από κάποιους μήνες. 

Πίσω δε στην πατρίδα Νορβηγία, πολλοί είναι εκείνοι που απορούν για το πώς μια «ήσυχη» μπάντα σαν τους A-Ha αποφάσισε να σχολιάσει τόσο τολμηρά μια τόσο αμφιλεγόμενη υπόθεση, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί κι ένα δημοψήφισμα στα νησιά, στο οποίο οι κάτοικοι αποφάνθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία πως επιθυμούν να ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στην Αργεντινή.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Øivind Bratberg –λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές ευρωπαϊκών (και κυρίως βρετανικών) θεμάτων στη Νορβηγία– δεν έκρυψε την έκπληξή του για την πολιτική αυτή κίνηση των A-Ha. «Ο πόλεμος για τα νησιά», σχολίασε, «έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που παραμένει δύσκολη και για τις δύο χώρες. Υπάρχουν έντονα αισθήματα για τα Φώκλαντ, τόσο στην Αργεντινή, όσο και στη Βρετανία». 

{youtube}zBS97SPX3Gs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured