Αναστασία Τουρούτογλου

 

Ο 20ός αιώνας ευτύχησε να έχει πολλούς πρωτοπόρους μουσικούς, σε όλα μάλιστα τα είδη. Ανάμεσα στους ανθρώπους που σίγουρα ευθύνονται για μερικά από όσα οι ακροατές θεωρούμε πια «δεδομένα» στη σύγχρονη μουσική, ήταν και ο Αμερικανός Jaco Pastorius, από το Norristown της Πενσιλβάνια. 

Πεδίο δράσης του υπήρξε η τζαζ, «άκουσε» όμως και τις ηλεκτρικές σειρήνες που κόμισε η άνοδος του rock 'n' roll και έτσι γρήγορα καταπιάστηκε με τις πιο fusion πλευρές του μουσικού χάρτη, γνωρίζοντας παγκόσμια φήμη χάρη στη δουλειά του με τους σπουδαίους Weather Report, αλλά και στις δισκογραφικές του συνεργασίες με τη Joni Mitchell και τον Pat Metheny. 

Ο Pastorius θεωρείται ιδιοφυΐα, και όχι άδικα. Ανέπτυξε ένα μοναδικό, προσωπικό στυλ στο ηλεκτρικό μπάσο που υπήρξε καθολικά θαυμαστό, πέρα από τα στεγανά των ειδών, επαναπροσδιορίζοντας έτσι ριζικά τον ήχο του οργάνου, μα και τον ρόλο του. Δυστυχώς δεν έζησε για να δούμε πού αλλού θα μπορούσε να πάει αυτή την τέχνη, αφού πέθανε στα 35 του, το 1987, ύστερα από μια έντονη βραδιά, στην οποία είχε πεταχτεί έξω από μια συναυλία των Santana στη Φλόριντα και είχε κατόπιν παίξει ξύλο με τον πορτιέρη ενός club, ο οποίος δεν τον άφησε να μπει. Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του –στα οποία και υπέκυψε– ο πορτιέρης δικάστηκε για ανθρωποκτονία, «έφαγε» όμως μόλις 22 μήνες, που τελικά έγιναν 4 για τους γνωστούς λόγους (καλή συμπεριφορά κτλ.).

Το ντοκιμαντέρ Jaco που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας είναι παραγωγή του Robert Trujillo των Metallica, σε συνεργασία με την Passion Pictures –την εταιρία που μας έφερε το καταπληκτικό Αναζητώντας τον Sugar Man. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Paul Marchand & Stephen Kijak, οι οποίοι όχι μόνο «έσκαψαν» στο αρχείο της οικογένειας Pastorius για υλικό και φωτογραφίες, μα φιλοξενούν και συνεντεύξεις από τον Sting, τον Flea των Red Hot Chili Peppers, τον Carlos Santana, τον Herbie Hancock και την Joni Mitchell.

Μείνετε συντονισμένοι στο Avopolis και τις υπόλοιπες μέρες, για περισσότερες αποκλειστικές ανακοινώσεις σχετικά με το τι άλλο μουσικό θα δούμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας, πάντοτε σε συνεργασία μαζί τους!

{youtube}lAsE0HI2DJc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured