Αναστασία Τουρούτογλου

 
Τα όσα έκανε ο Alan Lomax (1915-2002) για την καταγραφή και διατήρηση της παγκόσμιας folk κληρονομιάς –και όχι μόνο αυτής των Η.Π.Α., όπως λαθεμένα νομίζουν πολλοί– δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλου τις προσπάθειες, παρά μόνο ίσως μ' εκείνες του πατέρα του John A. Lomax, που τον πρωτοπήρε μαζί του στα ταξίδια καταγραφής τα οποία έκανε στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή. 
 
Ο ίδιος ο Lomax ονειρευόταν τη μέρα που το ογκώδες αρχείο του με τις χιλιάδες καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών και συνεντεύξεων θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο σε όλη την ανθρωπότητα. Ο ίδιος δεν πρόλαβε τις εξελίξεις, αλλά η επανάσταση του ίντερνετ επιτρέπει πλέον την πραγμάτωση αυτού του οράματος: 60 περίπου χρόνια πυρετώδους εργασίας σε Η.Π.Α., Καραϊβική, Ευρώπη και Ασία –από τη δεκαετία του 1930 ως και τα 1990s– περνούν τώρα το κατώφλι της ψηφιακής εποχής. 
 
«Θα είχε τρελαθεί από τη χαρά του», σχολιάζει η κόρη του Anna Lomax-Wood, η οποία είναι συνάμα και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Association for Cultural Equity, που ίδρυσε ο πατέρας της στη δεκαετία του 1980, με έδρα τη Νέα Υόρκη.  
 
Κάντε λοιπόν ένα μικρό κυριακάτικο δώρο στον εαυτό σας, και περιπλανηθείτε στον κόσμο ενός από τους μεγαλύτερους μουσικούς εξερευνητές της ιστορίας. Πλέον με ένα απλό κλικ, εδώ
 

{youtube}MXh8SDp0H-E{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured