Αναστασία Τουρούτογλου

Την δεκαετία του 1990, ο νευροχειρουργός Δρ. Στέργιος Τέγος προσέγγισε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με σκοπό να του ζητήσει να συνθέσει μουσική για μια σειρά από βιντεοταινίες που απευθύνονταν στους Έλληνες φοιτητές της Ιατρικής με σκοπό να τις κάνει λιγότερο μονότονες.
 
Όπως ο ίδιος ο καθηγητής αναφέρει στις σημειώσεις της έκδοσης των ταινιών: «Για να προσφερθεί μια πλέον ευχάριστη, χαλαρή και λιγότερο μονότονη εμπειρία ακόμη και στους ώριμους νευροχειρουργούς, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε μουσική για κάθε μια επέμβαση χωριστά.». Οι βιντεοταινίες περιείχαν χειρουργικές επεμβάσεις και διαρκούσαν περίπου 12 ώρες, όμως, εξαιτίας του ιδιαίτερου περιεχομένου των βίντεο, το υλικό παρέμεινε στην αφάνεια για πάνω από μια δεκαετία. 
 
Στο αυθεντικό VHS box set υπάρχει ένα βιβλίο που ξεκινάει με τα λόγια του Παπαθανασίου: «Κάθε ανθρώπινο ον, ζώο, φυτό ή ορυκτό κουβαλάει το σημάδι της Δημιουργίας.  O ήχος πάντοτε ακολουθούσε την αλληλουχία της αλλαγής αυτού του κύκλου, σαν κώδικας της λειτουργίας και της διάστασης του διαστήματος ενώ λειτουργούσε ταυτόχρονα σαν ο δημιουργός του. Ας ψάξουμε βαθιά στην μνήμη μας (και να θυμηθούμε) ότι κάνοντας αυτό, θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον κώδικα της Δημιουργίας του διαστήματος και συνεπώς τον δικό μας. Τι εκπληκτικό και θεϊκό κλειδί είναι η μουσική!». 
 
Ta τελευταία δύο χρόνια, το εν λόγω υλικό επεξεργασμένο άρχισε να εμφανίζεται σιγά-σιγά στο διαδίκτυο με το όνομα The Tegos Tapes, ενώ σήμερα είναι διαθέσιμα για δωρεάν downloading μέσω του soundcloud. 
 
Σύμφωνα με το site Synthopia, o Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει ηχογραφήσει ένα τεράστιο αριθμό από σάουντρακ που έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του ακυκλοφόρητο.
 

{youtube}zpUr7rJH4Vs{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured