Όπως έκανε γνωστό μέσω του προφίλ του στο Facebook ο επιφανής μουσικοκριτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας, πέθανε η Ευαγγελία Μαργαρώνη, μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες μουσικούς στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Αφανής ηρωίδα σε πολλές διάσημες ηχογραφήσεις, η Μαργαρώνη υπήρξε η πιανίστρια του Βασίλη Τσιτσάνη επί 33 χρόνια, αφήνοντας μια παρακαταθήκη μοναδική στο λαϊκό πιάνο και στις τεχνικές του.

Η προσωπική της πορεία ως μουσικού, βέβαια, αριθμεί πολύ περισσότερα χρόνια, αφού ανέβηκε στο πάλκο μόλις 12 χρονών παίζοντας ακορντεόν, για το μεροκάματο. Η επαφή της άλλωστε με τον χώρο ήταν άμεση, αφού ήταν κόρη του περίφημου σαντουρίστα του Μεσοπολέμου, Μανώλη Μαργαρώνη. Στο πιάνο, στο οποίο στράφηκε βαθμιαία, είχε δασκάλα τη Μαρίτσα Αρπαζοπούλου, ενώ αργότερα (στο Ελληνικόν Ωδείο, πια), τον Μάριο Βάρβογλη.

Η πρώτη της γνωριμία με τον Βασίλη Τσιτσάνη έγινε το 1949, όταν εκείνος πήγε να την ακούσει στο κέντρο του Περιβόλα. Την κάλεσε αμέσως να συνεργαστούν για την ηχογράφηση του τραγουδιού "Η Ζημιά", σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου -εκδόθηκε το 1950 σε single 78 στροφών, με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου. Έκτοτε δεν χώρισαν ποτέ ως συνεργάτες μέχρι τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, ήταν μάλιστα στην ορχήστρα του που γνώρισε τον βιολιστή Λουκά Καρμανιόλα, τον οποίον και παντρεύτηκε το 1955.

Μετά τον θάνατο του Τσιτσάνη (1984), η Μαργαρώνη εγκαινίασε μια συνεργασία με τον Στέλιο Βαμβακάρη, με τον οποίον έπαιξε και στο εξωτερικό, σε συναυλίες στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Έκλεισε την καριέρα της το 1997, συμμετέχοντας στη συλλογή Εμείς Οι Έλληνες, όπου συνόδευσε τον Γιώργο Νταλάρα στη διασκευή του "Παπατζή" του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Η Ευαγγελία Μαργαρώνη ήταν 90 ετών. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, στη Νίκαια όπου και διέμενε.

{youtube}XlLnxQyysQk{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured