Αναστασία Τουρούτογλου

 

Η Βούλα Ζουμπουλάκη έμεινε στους περισσότερους σαν το αντίπαλο δέος της Μελίνας Μερκούρη στη Στέλλα, όπου και ενσάρκωσε την πανούργα, μελαχροινή Αννέτα. Λένε δε πως δεν της άρεσε καθόλου που τη θυμούνταν έτσι και όχι από τη θητεία της στο θέατρο, όπου πραγματικά διακρίθηκε σε ρεπερτόριο Πιραντέλο (Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, Να Ντύσουμε Τους Γυμνούς) και Τενεσί Γουίλιαμς (Το Φως Της Καρδιάς, Λυσσασμένη Γάτα), ως μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της.

Όμως η Βούλα Ζουμπουλάκη, η οποία πέθανε στα 91 της το απόγευμα της Δευτέρας, άφησε το αποτύπωμά της και στον κόσμο της μουσικής και μάλιστα σε κάποια ιστορικά τραγούδια. Δεν της ήταν άλλωστε ξένος κόσμος, αφού είχε κάνει σπουδές μονωδίας στο Εθνικό Ωδείο και είχε στο βιογραφικό της και μια πρώιμη εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Όμως ο περισσότερος κόσμος την πρωτοάκουσε να τραγουδά στην έναρξη της Στέλλας, όπου έλεγε το περίφημο "Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω", εκδοχή βέβαια που δεν πέρασε ποτέ στη δισκογραφία. Έχαιρε δε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Μάνο Χατζιδάκι, γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης στο αφιέρωμά του στη Lifo, «ο οποίος εκτιμούσε την αριστοκρατική της φινέτσα». Και ίσως γι' αυτό την κάλεσε να πει την "Πέτρα" όταν ανέλαβε την επένδυση της παράστασης Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε. Κι εκείνη ανταπέδωσε με μια ερμηνεία που, για αρκετούς, παραμένει καλύτερη από τις μεταγενέστερες διασκευές της Φλέρυς Νταντωνάκη και της Μαρίας Φαραντούρη.

Η Ζουμπουλάκη ήταν γεννημένη στο Κάιρο της Αιγύπτου και οι γονείς της ήθελαν για εκείνη τη Νομική Σχολή και όχι το θέατρο. Αυτή όμως ακολούθησε τελικά τη δική της κλίση. Υπήρξε σύζυγος του Δημήτρη Μυράτ ως τον θάνατό του το 1991 και, πέρα από το θέατρο, έπαιξε σε 9 συνολικά ταινίες (τελευταία, οι Αθηναίοι του Γιάννη Αλεξάκη, 1990), ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, στο σίριαλ Πορφύρα Και Αίμα του Νίκου Φώσκολου (1978). Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Νιάρχου Έλληνες Ηθοποιοί του 20ού Αιώνα. Το οξύ εγκεφαλικό που τη χτύπησε το 2014, σήμανε δυστυχώς την αρχή ενός προδιαγεγραμμένου τέλους. 

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στο Α΄Νεκροταφείο, στις 16.00.

{youtube}pfIVeJ3voPY{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured