Είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα (των τελευταίων αρκετών ετών τουλάχιστον) να λάβει διανομή στις αίθουσες μια ταινία ντοκιμαντέρ – πόσο μάλλον περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της σε φεστιβάλ και αίθουσες του εξωτερικού (ενδεικτικά: 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας). Από μόνη της λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία εορτασμών η κυκλοφορία του Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία της Laura Poitras, του υποψήφιου για Oscar Καλύτερου Ντοκιμαντέρ φιλμ που ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο της πολυτάλαντης φωτογράφου, Νan Goldin. Η ταινία δεν αποτελεί όμως μόνο ένα homage για όσα δημιούργησε στον κόσμο της τέχνης μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους της ποπ κουλτούρας, αλλά είναι και ένα πολύτιμο τεκμήριο για τις παρούσες και επόμενες γενιές γύρω από τον πολυετή ακτιβιστικό της αγώνα: αυτόν ενάντια σε μια παντοδύναμη εταιρεία οπιοειδών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και ιθύνοντα της σχετικής κρίσης που άφησε πίσω της μισό εκατομμύριο νεκρούς. Παραλίγο και την ίδια τη Goldin.

Η Laura Poitras τοποθετεί στον ρόλο της αφηγήτριας την ίδια τη Νan Goldin με τη χαρακτηριστική – απότοκο heavyweight καπνίσματος – φωνή της, η οποία μας μεταφέρει πίσω στα αμερικανικά προάστια της παιδικής της ηλικίας, που θα σημαδεύονταν για πάντα από την αυτοκτονία της μεγαλύτερης αδερφής της. Ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα, παγιδευμένο στην κλειστότητα της επαρχίας, την ενδοοικογενειακή βία και την αναταραχή γύρω από τη σεξουαλική της ταυτότητα, η Goldin σύντομα θα αποδράσει από τον τόπο καταγωγής της, τη Βοστώνη, για να αναζητήσει αλλού την τύχη της. Εκείνη θα βρεθεί φυσικά στη Νέα Υόρκη των ‘70s, αναπτύσσοντας σύντομα σχέσεις με το queer underground της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, για να γίνει η Goldin που γνωρίζουμε σήμερα.

Μέσα από επτά διακριτά κεφάλαια – αντίστοιχα των διαφορετικών περιόδων της ζωής της και με το απαραίτητο φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό –, η Goldin παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη την πολυτάραχη πορεία της, που σημαδεύθηκε όχι μόνο από την καλλιτεχνική επιτυχία, αλλά και από κακοποιητικές σχέσεις, την απώλεια των πιο κοντινών της ανθρώπων μετά την επέλαση του AIDS στους queer κύκλους της δεκαετίας του ’80 και ’90, αλλά και του εθισμού της στο OxyContin έπειτα από έναν τραυματισμό στον καρπό.

Με την ίδια να επιβιώνει από αυτή της την περιπέτεια, οι θεατές του ντοκιμαντέρ παρακολουθούν την ανάπτυξη της ακτιβιστικής της δράσης μέσα από την οργάνωση PAIN, σκοπός της οποίας δεν υπήρξε άλλος από την αφύπνιση γύρω από τις βρώμικες φαρμακευτικές business της οικογένειας Sackler και της Purdue Pharma που οδήγησαν σε μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου στις ΗΠΑ (βλ. υπερσυνταγογράφηση οπιοειδών, εθισμός, εκθετική αύξηση των νεκρών).

merlin_216753183_8eb61ae4-16ba-452c-8fb7-ec9ff6ddeb74-videosixt_p57553

Στο Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία, ο πόνος, η δημιουργία, η ηδονή, οι υποκουλτούρες, το πένθος, η απώλεια και η μαχητικότητα περιπλέκονται αριστοτεχνικά, σε ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ που συγκινεί, όσο στην οθόνη περνούν οι εικόνες μιας ηδονιστικής Νέα Υόρκης που έχει παρέλθει εδώ και καιρό, freaks, gays σεξεργάτριες και γνώριμες φιγούρες, όπως η θρυλική Cookie των ταινιών του John Waters.

Κάθε «κλικ» του φακού της ζωής της Goldin σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα πράγμα και το slideshow αυτής παρουσιάζεται από την ήρεμη δύναμη της Poitras σαν ψύχραιμος, δυνατός απολογισμός, χωρίς στοιχεία εξωραϊσμού, αλλά και σαν διαρκής αγώνας για τη δικαίωση των νεκρών – τόσο των δικών της, όσο και εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη.

Το Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία είναι η ρεαλιστική καταγραφή ενός εμβληματικού καλλιτεχνικού έργου, της ζωής στο περιθώριο, του νεοϋορκέζικου underground, των εγκλημάτων που επιχείρησαν να ξεπλυθούν μέσα από δωρεές σε υψηλούς φορείς τέχνης (βλ. δωρεές των Sackler στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου) και μιας ολόκληρης εποχής που σήμερα έχει τελειώσει. Και μπορεί σχεδόν εγκληματικά να έχασε τελικά το Oscar για το οποίο προτάθηκε, θα ζει όμως σίγουρα rent-free στο μυαλό και στην καρδιά σας από τη στιγμή που θα το δείτε.

Το trailer της ταινίας:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured