Ξεκίνησε και επίσημα το βράδυ της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που και φέτος επιστρέφει με ένα όπως πάντα πλούσιο πρόγραμμα. Μπόλικο ελληνικό και διεθνές σινεμά, λαμπεροί προσκεκλημένοι όπως ο Alexander Payne και η Monica Bellucci, ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο, τηλεοπτικές σειρές που ήδη συζητιούνται (από Κεκάτο και Τσαφούλια, μέχρι Jasmila Žbanić), ενδιαφέροντα podcasts, ένα masterclass από τον μαιτρ της αμερικανικής τηλεόρασης, James Podeswa και ένα αφιέρωμα με κινηματογραφικά «φαντάσματα» που θα μας στοιχειώσουν. Με περισσότερες από 270 ταινίες, εκ των οποίων οι 194 μεγάλου μήκους, η απόφαση του τι να πρωτοδεί κανείς είναι όπως πάντα πρόκληση. Εδώ στο Αvopolis, μαζέψαμε τουλάχιστον τις δώδεκα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν  και δεν βλέπουμε την ώρα να δούμε.

 

Στη Φωτιά (The Taste of Things) του Tran Anh Hung

Γαλλία, 2023, 134'

Κατηγορία: Ταινία Έναρξης

Ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης, το πολυαναμενόμενο Στη Φωτιά του Tran Anh Hung, που αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για Oscar Διεθνούς Ταινίας. Σε αυτό, η Juliette Binoche μεταμορφώνεται στη μαγείρισσα ενός γκουρμέ γαιοκτήμονα που ερμηνεύει ο Benoit Magimel. Οι δυο τους μοιράζονται τόσο την κουζίνα όσο και τη ζωή τους – χωρίς περιττές γαμήλιες δεσμεύσεις – σε μια ταινία-ύμνο στις γεύσεις της ζωής, τον έρωτα και την ελευθερία. Θα τη δούμε και σε ευρεία διανομή στις αίθουσες στις 9 Νοεμβρίου.

 

Τα Παιδιά του Χειμώνα (The Holdovers) του Alexander Payne

Ηνωμένες Πολιτείες, 2023, 133'

Κατηγορία: Ειδική Προβολή

Από τους επιφανείς καλεσμένους του φεστιβάλ, ο Alexander Payne παρουσιάζει τη νέα του ταινία, Τα Παιδιά του Χειμώνα, προσκαλώντας το κοινό σε ένα ταξίδι στη δεκαετία του ’70 και με αέρα που θα θυμίσει από Πίτσα Γλυκόριζα και Paul Thomas Anderson. Με τον Paul Giamatti στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός ατίθασου εφήβου που ξεμένει στο σχολείο του για τις διακοπές των Χριστουγέννων με μόνη παρέα την αρχιμαγείρισσα και υπό το άγρυπνο βλέμμα του πιο στρυφνού καθηγητή του. Και κατά πάσα πιθανότητα θα φλερτάρει με μερικά Oscar.

 

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο (Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person) της Ariane Louis-Seize

Καναδάς, 2023, 91΄

Κατηγορία: Διεθνές Διαγωνιστικό

Βραβευμένο στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, το Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο της Ariane Louis-Seize περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μιας έφηβης βαμπίρ που αντιμετωπίζει ένα φρικτό πρόβλημα: παραείναι ευαίσθητη για να σκοτώσει! Όταν όμως η Σάσα συναντήσει τον Πολ, έναν μοναχικό νεαρό με τάσεις αυτοκτονίας,  – που δεν λέει όμως να το πάρει απόφαση –, η μεγάλη της ευκαιρία θα είναι πια μπροστά της. Για όσους την είδαν στη Βενετία, το απόλυτο πάντρεμα του σινεμά του Wes Anderson και του Tim Burton. Για εμάς, ένα από τα πιο γρήγορα “add to watchlist” της χρονιάς.

 

Fingernails του Χρήστου Νίκου

ΗΠΑ, 2023, 113΄

Κατηγορία: Διεθνές Διαγωνιστικό

Τα Μήλα με τον Άρη Σερβετάλη πριν από δύο χρόνια ήταν μόλις η αρχή για τον Χρήστο Νίκου, που επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους της καριέρας του και αυτή τη φορά σε μια ξενόγλωσση παραγωγή. Και μάλιστα με την Cate Blanchett να φροντίζει για τις ανάγκες της! Στο δυστοπικό ρομαντικό φιλμ του Νίκου, πρωταγωνιστές είναι οι Riz Ahmed, Jessie Buckley και Jeremy Allen White, σε μια υπόθεση που θα μας βάλει να αναρωτηθούμε: είναι τελικά η αγάπη μετρήσιμη; Διαθέσιμη και στο Apple TV από τις 3 Νοεμβρίου.

 

Animal της Σοφίας Εξάρχου

Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023, 116΄

Κατηγορία: Διεθνές Διαγωνιστικό

«Κάτω από τον καυτό ήλιο της ελληνικής υπαίθρου, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι. Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί». Αυτά μας λέει η περιγραφή του πολυαναμενόμενου Animal της Σοφίας Εξάρχου, που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για να κερδίσει εκεί το βραβείο καλύτερης ερμηνείας, μετρώντας παράλληλα διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, δια χειρός μιας δημιουργού που δεν σταματά να εντυπωσιάζει με τις δουλειές της.

 

Φόνισσα / Murderess της Εύα Νάθενα

Ελλάδα, 2023, 97΄

Κατηγορία: Meet the Neighbors+

Συζητιέται ήδη από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία της πρωταγωνίστριάς της, Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, και σίγουρα είναι η πλέον πολυαναμενόμενη εγχώρια παραγωγή για το 2023. Λίγο πριν λάβει ευρεία διανομή στις αίθουσες, η Φόνισσα της Εύας Νάθενα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συστείνοντας το κλασικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στις νεότερες γενιές.

 

Μην Περιμένετε Και Πολλά Από Το Τέλος Του Κόσμου (Do Not Expect Much From The End Of The World) του Radu Jude

Ρουμανία-Λουξεμβούργο-Γαλλία-Κροατία, 2023, 163'

Κατηγορία: Ειδικές Προβολές

Το ελληνικό κοινό τον αγάπησε ιδιαιτέρως από το άκρως απολαυστικό Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό και ο Ρουμάνος Radu Jude επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά μέσα από το Μην Περιμένετε Και Πολλά Από Το Τέλος Του Κόσμου. Εκεί, μία καταπονημένη βοηθός παραγωγής υποχρεώνεται να οδηγήσει μέχρι το Βουκουρέστι, ώστε να κινηματογραφήσει το casting για ένα βίντεο «ασφάλειας στην εργασία» που της έχει αναθέσει μία άπληστη πολυεθνική για να «ευαισθητοποιήσει» τους υπαλλήλους της για τους κινδύνους που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα. Εκείνη θα δώσει τον ρόλο στη Marian, μία ημιπαράλυτη εργάτρια. Και μια απολαυστική σάτιρα για την corporate απληστία, τον μισογυνισμό και τον κόσμο του σήμερα ξετυλίγεται στην οθόνη.

 

Πολύδροσο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy)

Ελλάδα, 2023, 84’

Κατηγορία: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου – Επίσημη Πρώτη

«Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, την μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μέρες τους σκοντάφτοντας σε φαντάσματα του παρελθόντος». Αυτά μας λέει η περιγραφή της ολοκαίνουριας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη ή The Boy και πεθαίνουμε από την περιέργεια να δούμε τη σύμπραξη Σοφίας Κόκκαλη και Βίκυς Καγιά στη μεγάλη οθόνη.

 

Η Τελευταία Παμπ (The Old Oak) του Ken Loach

Ηνωμένο Βασίλειο, 2023, 113’

Κατηγορία: Ειδική Προβολή

Αγαπημένος του ελληνικού κοινού και του φεστιβάλ, ο θρυλικός Ken Loach του βρετανικού kitchen sink ρεαλισμού παρουσιάζει την Τελευταία Παμπ, σε ένα φιλμ για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας. Αυτό αδειάζει από τον ντόπιο πληθυσμό του, υποδεχόμενο όμως τους Σύριους πρόσφυγες που συρρέουν στον τόπο για να βρουν φτηνή κατοικία. Κι έτσι η Old Oak γίνεται το μέρος που οι διαφορετικοί πολιτισμοί συναντιούνται. Ειδική προβολή, για έναν δεξιοτέχνη του σινεμά που έθεσε τον κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό στο προσκήνιο της έβδομης τέχνης.

 

Το Τέρας (Monster) του Hirokazu Kore-eda

Ιαπωνία, 2023, 126’

Κατηγορία: Ειδική Προβολή

Το Τέρας του Hirokazu Kore-eda μπορεί να ξεκινά σαν ταινία μυστηρίου, με μια φωτιά που ξεσπά σε μια επαρχιακή πόλη, σύντομα όμως η προσοχή μας εστιάζει στην ιστορία ενός μικρού παιδιού που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του έναν πιθανά βίαιο δάσκαλο. Και μετά η οπτική γωνία αλλάζει, εξετάζοντας τα γεγονότα από μια διαφορετική σκοπιά και ρίχνοντας νέο φως σε όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Ακόμη μια χαμηλών τόνων μα αριστουργηματική ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη, με την αγάπη, την αποδοχή και την κατανόηση σε πρώτο πλάνο.

 

Περάσματα (Passages) του Ira Sachs

Γαλλία, 2022, 91’

Κατηγορία: Ειδική Προβολή

Στα Περάσματα του Ira Sachs μεταφερόμαστε στο Παρίσι – ιδανικό σκηνικό για ενδιαφέροντα ερωτικά τρίγωνα – για να παρακολουθήσουμε την ιστορία του Tomas (Franz Rogowski) και του Martin (Ben Whishaw), ενός ομόφυλου ζευγαριού του οποίου ο γάμος περνάει κρίση. Κρίση που προκύπτει όταν ο πρώτος συνάπτει μία παθιασμένη σχέση με την Agathe (Adèle Exarchopoulos), που έχει γνωρίσει μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του ταινίας. Επιθυμίες, τοξικές σχέσεις και όλη η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και του έρωτα, σε ένα κινηματογραφικό ρομάντζο που περιμένουμε εδώ και καιρό.

 

Πεσμένα Φύλλα (Fallen Leaves) του Aki Kaurismäki

Φινλανδία, 2023, 81’

Ταινίας Λήξης

Για το κλείσιμο (άρθρου αλλά και φεστιβάλ) τα Πεσμένα Φύλλα του Aki Kaurismäki είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης και ελπίδας, όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε από τον κινηματογραφικό κόσμο του χαρισματικού Σκανδιναβού σκηνοθέτη. Εκεί, μεταφερόμαστε σε μια νύχτα στο Ελσίνκι, όπου δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιόνται τυχαία για να ανακαλύψουν τη μαγεία και την τρυφερότητα του πρώτου έρωτα. Ό,τι πρέπει για να πέσει η αυλαία της διοργάνωσης, μαζί με τα πρώτα φύλλα του φθινοπώρου.

 

Το trailer του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης:

Το πλήρες πρόγραμμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured