Το πρώτο που αισθάνεσαι καθώς καταδύεσαι στον κόσμο όπου μεγάλωσε ο νεαρός Χαν Σόλο (Όλντεν Έρενριτς) είναι πως πρόκειται για έναν τόπο κινηματογραφικά οικείο, γνώριμο σε όποιον έχει ήδη ταξιδέψει –μέσω της μεγάλης οθόνης– σε «δυστοπικά σύμπαντα». Είναι μουντός, βρώμικος, απελπισμένος, συνωστισμένος, βίαιος, πολυπολιτισμικός και χωρισμένος σε τάξεις προνομιούχων και μη. Μότο του είναι η φράση «δεν με νοιάζει» (μια χρήσιμη προτροπή να κοιτάζει ο καθένας τον εαυτούλη του), ενώ οι ανάγκες του συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: φαγητό, φάρμακα και κοάξιο, το καύσιμο δηλαδή για το οποίο σφάζονται διαγαλαξιακοί βαρώνοι του εγκλήματος, πειρατές και επαναστάτες, όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια.

31Solo_2.jpg

Αρχόντισσα του κόσμου αυτού είναι η τερατώδης Πρόξιμα (με τη φωνή της Λίντα Χαντ), την οποία πάντως δεν θα χαρούμε για πολύ, αφού ο Χαν και η αγαπημένη του Κίρα (Εμίλια Κλαρκ) θα προτιμήσουν να την εγκαταλείψουν δραπετεύοντας. Μόνο εκείνος θα τα καταφέρει, όμως. Με όνειρο να επιστρέψει κάποια μέρα στην κόλαση για να σώσει το κορίτσι που άφησε πίσω, θα γίνει άριστος πιλότος, θα πολεμήσει στα χαρακώματα και θα γνωρίσει τον λοχαγό-ληστή Μπέκετ (Γούντι Χάρελσον), τον οποίον και θα ακολουθήσει σε μια φιλόδοξη ληστεία· εκείνος, ως απρόθυμος μέντορας, θα του διδάξει ότι, αν θέλει να ζήσει, θα πρέπει να υποθέτει πάντα ότι θα τον προδώσουν.

31Solo_3.jpg

Το Solo - A Star Wars Story, επόμενο βήμα μετά το Rogue One το οποίο έγραψαν ο Λόρενς Κάσνταν (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται) και ο Τζόναθαν Κάσνταν και σκηνοθέτησε ο Ρον Χάουαρντ, είναι στην πραγματικότητα η εισαγωγή σε έναν χαρακτήρα σφραγισμένο ανεξίτηλα από τον Χάρισον Φορντ, τυλιγμένη σε μια φαντασμαγορική διαστημική περιπέτεια με έντονα στοιχεία γουέστερν και σύγχρονες κοινωνικές ανησυχίες. Και θα μπορούσε να είναι περισσότερο φαντασμαγορική και λιγότερο αναμενόμενη.

Καθώς το στόρι εξελίσσεται, ο Χαν συναντά πανίσχυρους εχθρούς (μεταξύ των οποίων και η σκοτεινών προθέσεων οργάνωση ...Πορφυρή Αυγή!), απρόσμενους συμμάχους αλλά κι εκείνους που θα τον συντροφεύσουν στο μέλλον, όπως ο τριχωτός συγκυβερνήτης του Millenium Falcon Τσιουμπάκα και ο πονηρός χαρτοπαίκτης Λάντο Καρλίσιαν. Ταυτόχρονα, αναδύονται τα γνώριμα για τους fans του Star Wars χαρακτηριστικά του: η ευστροφία, η τζογαδόρικη αποκοτιά, το αξιαγάπητο θράσος, αλλά και μια άγουρη αθωότητα που στην πορεία θα εξατμιστεί. Γίνεται επίσης γρήγορα φανερό ότι ο έμπειρος θεατής δεν θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις: όλα τα σεναριακά στερεότυπα βρίσκονται εδώ και οι σκηνές δράσης, παρότι καλογυρισμένες, δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα το εκπαιδευμένο σε ειδικά εφέ μάτι.

31Solo_4.jpg

O τσαχπίνης Όλντεν Έρενριτς, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο να μας κάνει να ξεχάσουμε τον Φορντ, δεν τα καταφέρνει άσχημα στον ρόλο του φτωχού και μόνου καουμπόι του διαστήματος. Όμως το να σου κλέβει την παράσταση ο συμπρωταγωνιστής Γούντι, δεν το λες ακριβώς επιτυχία. Για να είμαστε δίκαιοι, ο ήρωας του Χάρελσον έχει περισσότερες γωνίες και είναι ο πιο ενδιαφέρων της ταινίας. Ο Πολ Μπέτανι δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε στο ρόλο του κακού –οι κομψά παράφρονες εγκληματίες αποτελούν σταθερό, πλην ακαταμάχητα γοητευτικό κλισέ. Όσο για την Εμίλια Κλαρκ, δεν ανταποκρίνεται εντελώς πειστικά στον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται η ηρωίδα της.

31Solo_5.jpg

Το Solo - A Star Wars Story, που προβάλλεται και σε 3D, είναι «μια ιστορία απλών ανθρώπων που έμπλεξαν σε μεγάλες περιπέτειες». Σκηνοθετημένη αξιοπρεπώς, ψυχαγωγική, όμως χωρίς το μεγαλείο που αρμόζει στο κινηματογραφικό έπος που τη γέννησε.

Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
Πρωταγωνιστούν: Όλντεν Έρενριτς, Γούντι Χάρελσον, Εμίλια Κλαρκ, Πολ Μπέτανι
Διανομή: Feelgood

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured