Η Μάρλο δεν είναι πια αυτή που ήταν. Της συνέβη ό,τι συμβαίνει σε εκατομμύρια γυναίκες. Πέρασε από την πλευρά των ανάλαφρων, ονειροπόλων κοριτσιών στην απέναντι όχθη όσων γυναικών πραγματοποίησαν τον κυρίαρχό τους πόθο: να δώσουν σαφές σχήμα στη ζωή τους μέσα από μια δική τους οικογένεια.

Τώρα, η 30άρα Μάρλο (η Σαρλίζ Θερόν με αρκετά έξτρα κιλά) περπατάει βαριά, διασχίζοντας κουρασμένα ένα πάτωμα-ναρκοπέδιο παιχνιδιών. Μετράει άυπνες νύχτες, μαύρους κύκλους και λεκέδες από γάλα στις φαρδιές της μπλούζες. Έχει ξεχάσει το σεξ. Αντιμετωπίζει στωικά την καλυμένη επίθεση της διευθύντριας του νηπιαγωγείου του γιου της Τζόνα, που όχι, δεν θέλει ένα αγοράκι το οποίο παθαίνει αλλόκοτες κρίσεις στο καθωσπρέπει σχολείο  της – και ελπίζει η Μάρλο να πιάσει το υπονοούμενο. Μένει σιωπηλή όταν ο άντρας της τη ρωτά αν έχουν πάλι πίτσα σήμερα και όταν η κόρη της απορεί «Τι έπαθε το σώμα σου, μαμά;».

30fTully_2.jpeg

Η Μάρλο θα ήθελε να είναι γοργόνα, αλλά προς το παρόν παλεύει να είναι μαμά. Σφίγγει τα δόντια της με αγάπη και κάνει πλάκα με τον εαυτό της, όμως το νεογέννητο –το παιδί νούμερο 3– θα γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Ίσως ήρθε η ώρα να δεχτεί τη βοήθεια του αδελφού του άντρα της και της γυναίκας του. Σύμφωνοι, είναι εκνευριστικά νεόπλουτοι, όμως έχουν ανακαλύψει το τέλειο αντίδοτο στη γονεϊκή εξουθένωση: μια νυχτερινή νταντά, της οποίας τα έξοδα προσφέρονται να καλύψουν.

30fTully_3.jpeg

Έτσι, ένα βράδυ η Μάρλο ανοίγει απρόθυμα την πόρτα της σε μια ξένη. Η Τάλι (Μακένζι Ντέιβις) είναι πιο νέα, πιο όμορφη και πιο σέξι από όσο την περίμενε, αλλά και η ζωντανή απόδειξη ότι τα φαινόμενα απατούν. Είναι ένα 25χρονο κορίτσι-θαύμα, που βάζει τα αναποδογυρισμένα μπιμπερό στη θέση τους και την εξουθενωμένη μητέρα (επιτέλους) για ύπνο. Η Ταλι φτιάχνει τέλεια cupcakes σε σχήμα μίνιον και οργανώνει άψογα παιδικά πάρτι. Μιλάει γιαπωνέζικα. Ξέρει τι συμβαίνει όταν μια πεταλίδα προσκολλάται στο κορμί μιας φάλαινας και ποια ανθρώπινα κύτταρα δεν αναγεννώνται ποτέ. Είναι αστεία, τρυφερή, ικανή, ανεξάρτητη και σοφή. «Πρέπει να φροντίζεις το όλο, όχι τα κομμάτια σου ένα-ένα», λέει στη Μάρλο· και, όσο εκείνη ξεκουράζεται και ομορφαίνει, την αντικαθιστά σε όλους της τους ρόλους.

30fTully_4.jpeg

Πότε κοιμάται η Τάλι; Πώς προλαβαίνει τις (πολλές) ερωτικές της σχέσεις; Πότε έζησε και έμαθε τόσα πολλά; Τι θέλει από τη ζωή της Μάρλο; Κάποια στιγμή αναρωτιέσαι μήπως αυτή η απρόσμενη τελειότητα είναι απειλητική. 

Όμως το Tally δεν είναι θρίλερ. Στην 3η τους συνεργασία μετά το Juno και το Περίπου Ώριμη, ο σκηνοθέτης Τζέισον Ράιτμαν και η σεναριογράφος Ντιάμπλο Κόντι εξερευνούν με χάρη, χιούμορ και τόλμη τη σκοτεινή πλευρά του παγκόσμιου παραμυθιού της μητρότητας, που θέλει τα παιδιά να φέρνουν (μόνο) ευτυχία και τις μανούλες να μεταμορφώνονται μαγικά σε ιέρειες του αλτρουισμού. Για να αφηγηθούν την ιστορία τους, οι δύο δημιουργοί στηρίχθηκαν (για δεύτερη φορά) σε μια εκπληκτική Σαρλίζ Θερόν, η οποία κυριολεκτικά γλιστράει μέσα στο σώμα και στην ψυχοσύνθεση της απηυδισμένης της ηρωίδας, αποδεικνύοντας ότι είναι ακόμα ωραιότερη όταν θυσιάζει την αντικειμενική της ομορφιά, νικώντας κάθε υποψία μιζέριας με όπλο έναν απολαυστικό αυτοσαρκασμό. Απέναντί της, στέκεται το ακριβές της αντίθετο –ή, ίσως, το κορίτσι που άφησε πίσω. Μέσα από τους διαλόγους των δύο γυναικών, οι  βαρετές πλην ασφαλείς επιλογές όλων μας μονομαχούν με την έμφυτη δίψα μας για την γοητευτική ασάφεια της ελευθερίας.

30fTully_5.jpeg

Άραγε, τι είναι πιο τρομακτικό; Να κυνηγάμε το όνειρό μας ή να το κατακτάμε; Και πώς αντιδρούμε όταν νιώθουμε ότι δεν μας επιτρέπεται να είμαστε όπως ήμασταν; «Οι γυναίκες δεν επουλώνουν τις πληγές τους, απλά καλύπτονται ολόκληρες με κονσίλερ», λέει η Μάρλο, συνειδητοποιώντας ότι ακριβώς τη στιγμή που υποθέτουμε ότι έχουμε αλλάξει δραματικά, καταλαβαίνουμε πως μάλλον δεν αλλάξαμε ποτέ.

Όμως, ποιο είναι το κλειδί για να δραπετεύσεις από μια ασφυκτική πραγματικότητα;

Η αλήθεια, απαντούν οι Ράιτμαν και Κόντι. Η αλήθεια που αφηγούμαστε στον εαυτό μας μέσα από ένα καινούριο παραμύθι, από εκείνα που μας παροτρύνουν να σταθούμε ακριβώς μπροστά στον καθρέφτη.

Η αλήθεια μέσα από το παραμύθι είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να υμνήσεις τη μητρότητα όπως της πρέπει.
 
Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν
Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θερόν, Μακένζι Ντέιβις, Ρον Λίβινγκστον, Μαρκ Ντουπλάς
Διανομή: Tanweer

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured