Το πρώτο μεγάλο live της χρονιάς, αυτό των VNV Nation στο Fuzz, ήταν αρχικά προγραμματισμένο με εντελώς διαφορετικά δεδομένα: με 500 εισιτήρια των 5 ευρώ, για φιλανθρωπικό σκοπό, και χώρο διεξαγωγής τη Death Disco, στου Ψυρρή. Το αστραπιαίο όμως sold-out (μέσα σε λίγες μόλις ώρες) υποκίνησε τη μεταφορά της συναυλίας στο Fuzz, και η ουρά που είχε σχηματιστεί από νωρίς για την παραλαβή των ήδη κρατημένων διαδικτυακά εισιτηρίων σε έκανε να σκέφτεσαι πώς μπορεί κάποιος να διανοήθηκε ότι μπορούσε να περιορίσει την ενέργεια και το κοινό των VNV Nation στα λιγοστά τετραγωνικά του αρχικού πλάνου.

Vnvn_2.jpg

Μια βραδιά καταπληκτική, χωρίς support act –αλλά τι το χρειάζονται το support αυτοί οι δυναμίτες της EBM;– με έναν Ronan Harris ντυμένο σαν κομπάρσο ταξιτζή στο CSI Miami, ξέχειλο ωστόσο από ηλεκτρονική ενέργεια, την οποία λες και άδειαζε με κουβάδες πάνω από τα κεφάλια του αδημονούντος να χορέψει και να εκσταστιαστεί κοινού, προκαλώντας το συνέχεια να ανεβάσει τον ρυθμό του. Ένα κοινό που ακολουθούσε, παρακολουθούσε και χόρευε τη συναυλιακή διαδρομή με λατρεία, αφοσίωση και διονυσιασμό δεκαπεντάχρονων κοριτσιών των 1990s σε ποπ συναυλία.

Vnvn_3.jpg

Η setlist πλούσια, άρτια δομημένη, με σωστές εναλλαγές και δυναμική εκκίνηση με τα “Space And Time”, “Tomorrow Never Comes” και “Dark Angel”· κατόπιν έπιασε και μια λυρική καμπύλη με τη συναισθηματικά φορτισμένη και λατρεμένη μπαλάντα "Illusion", για να συνεχίσει ακάθεκτη σε ξέφρενες κορυφώσεις και σε ένα κεφάτο ηλεκτρονικό πάρτι –με ακροβασίες μεταξύ synth pop και electronic body music, τις οποίες οι Harris & Jaskson διέκοπταν συχνά πυκνά για να μας διαβεβαιώσουν για την άμεριστη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και συντροφικότητα προς τη χώρα μας. Τα δύο απολαυστικά encore επιχείρησαν να σβήσουν τη δίψα του κόσμου για περισσότερο VNV ήχο, οδηγώντας τον να τραγουδάει δυνατά, εν πλήρη αρμονία, το “Beloved”, μα και προσφέροντας στον κύριο αριστερά της σκηνής (που το ζήταγε ουρλιάζοντας από την αρχή της βραδιάς) το λυτρωτικό “Perpetual”.

Vnvn_4.jpg

Μια συναυλιακή εμπειρία πολύ δυνατή για τα ελληνικά δεδομένα, από ένα ηλεκτρονικό industrial ντουέτο (τρίο επί σκηνής) το οποίο σημάδεψε τα early zeros με τη βρετανικής κοπής electropostpunk αισθητική του, αλλά και με εκείνο το ιρλανδέζικο άγγιγμα που κάνει τη διαφορά και με το γερμανικό λουστράρισμα (η μπάντα τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Αμβούργο) από μια κουλτούρα-γκουρού της electronica και της techno.

Ένα win/win βράδυ, λοιπόν, με το κοινό να αναχωρεί χορτασμένο μετά από ένα δίωρο παραλήρημα. Τα μέλη των VNV Nation θα το θυμούνται για πολύ καιρό ως «fucking amazing» αυτό το live, όταν θα κοιτάνε τις φωτογραφίες που τράβηξαν από την πλατεία του ξεσηκωμένου, τρελαμένου Fuzz λίγο πριν το τέλος.

{youtube}kBheGfPsFy0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured