Ο ρόλος της εναρκτήριας παραγράφου είναι πολλάκις άχαρος, γιατί τονίζεις τα προφανή προτού εισέλθεις στο ζουμί της υπόθεσης. Στη σημαντικότητα πάντως της επίσκεψης ενός εκ των πιο κακάσχημων, cult thrash metal συγκροτημάτων δεν θα έπρεπε να αναφερθούμε, μιας και έσβησε ένα χρόνιο απωθημένο κάτι παράξενων γέρων σαν και του λόγου μου. Ούτε στην αξιοπιστία της διοργανώτριας Eat Metal Records χρειάζεται να εντρυφήσουμε, μιας και ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν πως ο Γρηγόρης "Greg" Βαρσάμης δεν έχει τη λογική του έμπορα, αλλά επιχειρεί να φέρνει μπάντες σε καλές τιμές, που ενδιαφέρουν πρωτίστως τον ίδιο.

Razor_2.jpg

Razor_3.jpg

Αυτή τη φορά, όμως, δεν κατάφερα να παρακολουθήσω τα πρώτα δύο εναρκτήρια acts, μιας και όταν κατέφθασα στο Κύτταρο ήμουν ακόμη υπό την επήρεια ασθενικού ιλίγγου και μπουκώματος μεγατόνων. Οι επιδράσεις της ίωσης του Σαββατοκύριακου δεν είχαν παρέλθει, έτσι ώστε η υπερδοσολογία αντιπυρετικών αλλά και η προγραμματισμένη κατανάλωση φρούτων να κρίνεται απαραίτητη προς επαρκή απόλαυση του περιγραφέντος χαρτοκοπτικού event. Οι Convixion βέβαια ουδέποτε εμφανίστηκαν τελικά, μιας και κάποιο πρόβλημα προέκυψε με τον ντράμερ τους –από όσα πληροφορήθηκα κατά την άφιξή μου. Τουλάχιστον οι Speedrush κάλυψαν επάξια το κενό, αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις στο πλευρό των εξίσου έγκυρων Endless Recovery.

"He's dirty... he's alone... he's metal to the bone"

Razor_4.jpg

Αλλά το πιο αναμενόμενο support act της βραδιάς, ήταν κατ' εμέ οι Steamroller Assault, μιας και κάθε προγενέστερη εμφάνισή τους έφερε στο έπακρο τα πιο ψυχαγωγικά διαπιστευτήρια –ως γενόμενο το επιβεβαιώνουν μέχρι και όσοι έχουν επιδερμική επαφή με το υλικό τους. Δεν θα ήταν υπερβολή, δηλαδή, αν τους προσδίδαμε τον ορισμό της πιο «ξεροκέφαλα» μερακλίδικης boogie/thrash μπάντας, σε σημείο που αδυνατείς να μείνεις ατάραχος, όσο βαλτώδεις κι αν αποδειχθούν οι συναυλιακές τους συνθήκες.

Ωστόσο, δεν γίνεται επ'ουδενί λόγος περί καταλληλότητας του Κυττάρου, μήτε για το διακριτό δικαίωμά τους να προλογίσουν τους headliners. Το Gehennah t-shirt του τραγουδιστή τους αποτέλεσε άλλωστε την πλέον τρανταχτή παραπομπή στο κακεντρεχές, χαβουζιάρικo thrash metal τους, που σθεναρά αποδίδουν επί χρόνια. Διατηρώντας μόρτικο τον χαρακτήρα τους, οι διαβόητοι "Steamrollers" εκτελούν τις πενιές τους υπό τις επιταγές της πιο χυδαίας αλητείας, έτσι ώστε να μη φαντάζει παράδοξη η boogie εσάνς της ακάθαρτης ροκιάς τους. Το κράμα του ύφους τους, στο κάτω-κάτω, δεν είναι παρά ο συνδυασμός ενός ανάμεικτου hangover ανάλογου μιας βραδινής περιπέτειας: μοιραία, σε βρίσκει ξημέρωμα στο πεζοδρόμιο, δίπλα σε διάσπαρτα ξερατά και άδειες μποτίλιες μπύρας.

Razor_5.jpg

Θα είμαι ειλικρινής, ωστόσο, ότι παρά τις απανωτές ενέσεις αδρεναλίνης που χτυπήθηκαν, στη συναυλία αυτή έσκασα εν μέρει καχύποπτος, ελέω των ψόφιων live videos τα οποία κυκλοφορούν από πρόσφατες εμφανίσεις των Razor. Η αλήθεια είναι πως o Mike Campagnolo δεν έχει πια το μηχανόβιο look, ούτε και την ιερή μουστάκα που τον καθιστούσε την κατεξοχήν μορφή στις cult 1980s φωτογραφήσεις του γκρουπ. Ούτε ο Dave Carlo, όμως, σου σβήνει την εντύπωση πως πλέον παίζει σε hardcore μπάντα, μιας και το λιτό του ντύσιμο με το αταίριαστο καπελάκι ξεχωρίζει κυριολεκτικά σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Παρ'όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για τους Razor, τους Καναδούς ήρωες με τα πιο αμετανόητα «ξυραφέ» riffs στην ιστορία της αμερικάνικης ηπείρου. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του thrash metal μια κιθάρα μόνη της δεν ασελγούσε με τόσο στρυφνή ορμή, μιας και τα μέλη ουδέποτε επιθύμησαν να στοχεύσουν στην τέρψη της μάζας ή στην «πιασάρικη» νοοτροπία των thrash σαλονιών. Ενδεχομένως, βέβαια, το σεβαστό στάτους του διοργανωτή "Eat Metal" Greg να έπαιξε τον ρόλο του, όπως και η διαβόητη old-school κουλτούρα της Ελλάδας. Το θέμα πάντως είναι πως ο Campagnolo θυμήθηκε εν τέλει τα νιάτα του, τη στιγμή που ο Carlo έσπαγε κάθε κοντέρ χυδαιότητας στις υπερηχητικές ταχύτητες στις οποίες εξορμούσε.

Razor_6.jpg

Ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές, εντούτοις, στάθηκε και η ίδια η ενέργεια του κοινού. Μια σύντομη ματιά ήταν αρκετή να αποκαλύψει πως εκείνη τη νύχτα παραβρέθηκε στο Κύτταρο κάθε καρυδιάς καρύδι, από τσιτωμένους 18άχρονους, μέχρι γηραιά καράφλες οικογενειάρχες. Δεν θα έπρεπε όμως να προσπεράσουμε πως ανάμεσά τους υπήρχαν και άτομα που έχουν πια αποσυρθεί συναυλιακά: οι τελευταίες τους παρουσίες, μάλιστα, σημειώθηκαν στις μακρινές πλέον εποχές του φημισμένου Ρόδον.   

Ως εκ τούτου, η δίψα του κόσμου –με τους πιτσιρικάδες μπροστάρηδες στον χαμό– αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό που εκτόξευσε τις αποδόσεις των Razor στα ύψη. Γενικότερα, είναι δύσκολο να περιγράψεις έναν πανικό που εξωθούσε ολοένα και περισσότερους στα πλαϊνά της αρένας: ο άρρηκτος σύνδεσμος μεταξύ μπάντας και κοινού, ξεσπούσε σαν σκουριασμένο ατσάλι που βγαίνει από τον λήθαργο. Πόσο μάλλον η κιθάρα του ίδιου του Dave Carlo, δηλαδή, η οποία εντυπωνόταν πιο αιχμηρή από ποτέ. Χτυπούσε με υφή πυκνή και τόνο τελεσίδικο, προκαλώντας μια νοσηρή αίσθηση μεταξύ πηγαίας πώρωσης και άκρατης αναγούλας

Razor_7.jpg

Εν τέλει, δεν είναι τυχαίο πως οι Razor αποτελούσαν ανέκαθεν ένα από τα ασχημότερα thrash metal συγκροτημάτα στα έγκατα της ιστορίας. Αλώβητοι, στο ύψος των περιστάσεων, επέδειξαν την Κυριακή τους κινδύνους που ακόμα εμπεριέχει η αμβλυμένη κόψη των κυνόδοντών τους, μιας και παραμένει αρκούντως κοφτερή ώστε να σιγάσει μέχρι και τις αντιρρήσεις των κλασικότερων εκπροσώπων του είδους. Αν συνυπολογίσουμε δε πως η διάρκεια του live άγγιξε τη μιάμιση περίπου ώρα (γιατί ανάλογες διάρκειες για τους Καναδούς ισοβαθμούν με δίωρες setlists άλλων συγκροτημάτων), μπορείτε να αντιληφθείτε πως ακόμη και οι πιο ανθεκτικοί παρέδωσαν πνεύμα κατά το πέρας της λήξης. Η setlist της βραδιάς ακολουθεί, ως κερασάκι στην τούρτα: και αν αντιληφθείτε κάποιο λάθος, μην κατηγορήσετε παρά την έξαρση από τις αλαφιασμένες στιγμές που περιγράφονται λεπτομερώς.

Razor setlist:

Nowhere Fast

Cross Me Fool

Cut Throat

Violent Restitution

Iron Hammer

Behind Bars

Stabbed In The Back

Instant Death

Sucker For Punishment

Speed Merchants

Hot Metal

Goof Soup

Electric Torture

The Pugilist

Fast And Loud

City of Damnation

Take This Torch

Legacy of Doom

Evil Invaders

Take This Torch (επί δεύτερη φορά)

{youtube}Yw3bT_5aeQE{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured