Το death metal είναι νεκρή μουσική. Τέλος.

Θα μου πείτε, εννοιολογικά μπορεί κάτι τέτοιο να δικαιολογείται από τη θεματολογία των στίχων ή από την ηχητική «αρρώστια» που εκπέμπει. Όχι. Είναι νεκρή μουσική, γιατί η νέα γενιά ποτέ δεν το ακολούθησε μαζικά. Θα μου πείτε, μα υπάρχει το deathcore... Θα σας απαντήσω ότι είναι τα '00s απόνερα μιας «φάσης» η οποία άνθησε και πέθανε στα 1990s. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, μου έδωσε το live της Τετάρτης στο An Club, όπου για δύο εκ των σημαντικότερων συγκροτημάτων της χρυσής δεκαετίας του death metal σημειώθηκε προσέλευση κυρίως ανδρών (ελάχιστες οι γυναίκες ανάμεσα στο κοινό), ηλικίας άνω των 25 ετών. Αναμενόμενα πράγματα, ίσως πει κάποιος που γνωρίζει τις συσχετίσεις –αξίζει όμως, πιστεύω, να καταγράφονται τα αυτονόητα για μια σκηνή που διανύει την τελευταία της δεκαετία.

Grave_2.jpg

Συναυλιακά μιλώντας, το 2015 ήταν για την Ελλάδα μια άκρως νεκρομεταλλική χρονιά: είδαμε Carcass, Cannibal Corpse, Dying Fetus, Behemoth, Terrorizer, Bolzer, ενώ το έτος θα κλείσει πανυγηρικά με το live των Dead Congregation στις 27 Δεκεμβρίου (η σημαντικότερη ελληνική death metal μπάντα ever). Όσο για το πακέτο Malevolent Creation & Grave, εκκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία από την Αθήνα με μια χορταστική co-headlining εμφάνιση, την οποία το κοινό θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Η βραδιά άνοιξε όμως με τους Soulskinner: τη μπάντα του Gothmog, μιας υπερ-cult και σεβάσμιας φιγούρας της ελληνικής metal σκηνής (και frontman των Thou Art Lord). Τα κομμάτια από το περσινό τους άλμπουμ Crypts Of Ancient Wisdom ήταν εξαιρετικά, ο κόσμος ωστόσο έδειξε μικρό ενδιαφέρον, ενώ και οι μουσικοί αποτυπώθηκαν ακριβείς στο παίξιμό τους αλλά και στατικοί… Δυστυχώς, ουδείς κέρδισε κάτι από αυτό το support μισάωρο.

Grave_3.jpg

Οι Grave, ένα γκρουπ που έμεινε στη σκιά των Entombed και Dismember, έχουν διανύσει μια μακρά περίοδο δραστηριότητας, με πάνω και κάτω. Πλέον βρίσκονται ωστόσο σε τρομερή στουντιακή φόρμα, με τις πρόσφατες κυκλοφορίες να θεωρούνται από τις καλύτερες δουλειές τους. Όλοι μας, πάντως, όταν έρχεται η ώρα του live θέλουμε να ακούσουμε τα "Into The Grave", "Morbid Way To Die", "You’ll Never See", "In Love" και "Christi(ns)anity". Και τα ακούσαμε. Και χτυπηθήκαμε. Και ουρλιάξαμε. Όμως οι Σουηδοί μας παρουσίασαν και άλλα τραγούδια –κυρίως από το Out Of Respect For The Dead, που μόλις κυκλοφόρησε– τα οποία δεν έτυχαν ανάλογης ανταπόκρισης. Τα είπα και πιο πριν: νεκρή μουσική... 

Κατά τα λοιπά, ο αειθαλής Ola Lindgren (47 χρονών πλέον, μα άνετα τον κάνεις για 20άρη) παραμένει σταθερό σημείο εστίασης μιας εξαιρετικά ξεροκέφαλης μπάντας, που χαίρομαι να παρακολουθώ κάθε φορά, λόγω της έντιμης παρουσίας της στον χώρο.

Malevolent Creation Time!!!

Grave_4.jpg

Το μιαμισάωρο που ακολούθησε, ήταν καταιγιστικό. Οι Αμερικανοί ανεβαίνουν στη σκηνή σαν άλλοι serial killers από b-movie των 1990s και απλά κατακρεουργούν οτιδήποτε υπάρχει στο γεμάτο An Club. Το κοινό ζεσταίνεται, το moshing επιτέλους ξεκινά και το ξύλο πέφτει άφθονο, ειδικά στα κομμάτια από το The Ten Commandments του 1991 ("Injected Sufferage", "Malevolent Creation") και από το Retribution του 1992 ("Coronation Οf Our Domain", "Eve Οf Τhe Apocalypse"). 

Ο Brett Hoffmann μπορεί να μην ακούγεται το ίδιο απειλητικός όπως παλιά, αλλά η ερμηνεία του δεν έχει χάσει την ταυτότητα που πάντα διέθετε. Επιπλέον, η παρουσία των Jason Blachowicz (μπάσο) και Phil Fasciana (κιθάρα) δίνουν αέρα αυθεντικότητας στο line-up, τον οποίον πάντα μας αρέσει να αναπνέουμε εμείς οι μεταλλάδες. Εκείνος πάντως που έκλεψε την παράσταση την Τετάρτη, ήταν ο Gio Geraca στην κιθάρα: μεστό παίξιμο στις ρυθμικές και εξαιρετικός στα σόλο, όποτε χρειάστηκε. Ο ήχος της συναυλίας, τέλος, ήταν δυνατός και καθαρός· δεν υπήρξε πρόβλημα γενικά, εκτός από τα δύο πρώτα κομμάτια των Grave.

Αφού αναιρέσω για λίγο τις πρότερες αρνητικές σκέψεις μου, θα πρέπει να επισημάνω ότι, εάν υπάρχει μια πιθανότητα να επιζήσει το death metal, πηγάζει κυρίως από την ανάγκη κάποιων από εμάς να αποφορτίζουμε την έντασή μας στους συναυλιακούς χώρους –και όχι πάνω στους συνανθρώπους μας. Ακούστηκε ...«κάπως» αυτό, έτσι;;;

{youtube}oA94ES_BHLs{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured