Θες ν’ αγιάσεις λέει η παροιμία και δεν σ’ αφήνουν. Εκεί λοιπόν που διαβάζουμε για το μουσικό και δημοσιογραφικό κοινό των συναυλιών στο εξωτερικό, που διαπρέπουν πηγαίνοντας βρέξει χιονίσει στα διάφορα events, είπα και ‘γω να αγνοήσω τα καρεκλοπόδαρα της Πέμπτης για να βρεθώ στο Bios όπου συνεχίζεται το ηλεκτρονικό «φεστιβάλ» με τους μ-ziq και Cylob. Το αποτέλεσμα ήταν να κολλήσω στο μποτιλιάρισμα της Πειραιώς ένα ωραιότατο δίωρο και να χάσω το live.

Ευτυχώς όμως τα κατάφερα την Παρασκευή να είμαι στην ώρα μου (με τρένο εννοείται) και να δω τη συμπαθέστατη Mira Calix και τον Ed Dmx (ιθύνων νου των Dmx Crew). Το σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης των δύο είναι ο Aphex Twin, με τους Dmx Crew στο label του (Rephlex) και τη Mira Calix “συγκάτοικο” του στην Warp Records.

Η Νότιο-Αφρικανή Mira Calix ανέβηκε μισή ώρα μετά τις έντεκα στο laptop της και με μια περίσσια απλοϊκότητα αλλά και αμμεσότητα έβαλε μπρος το video και άρχισε να πειράζει τα διάφορα κουμπάκια που είχε στη διάθεση της. Μακράν ένα από τα καλύτερα και πιο ταιριαστά video που έχω δει σε live: ένα ατελείωτο αυτοσχέδιο trash-art ντόμινο (μισή ώρα κρατούσε) με μπουκάλια, ρόδες, φλόγες, αφρό και ότι άλλο μπορεί να κινηθεί και να κινήσει. Σε συνδυασμό δε με τα σκόρπια beat, τους θορύβους, τις σπασμένες μελωδίες, είχες μια πρώτης τάξεως μικρού μήκους ταινία (ίσως βέβαια και πιο ανούσιας και από David Lynch - λιθοβολήστε άφοβα). Το βίντεο για να μην αναρωτηθείτε φτιάχτηκε από ένα Γερμανό, όνομα δεν κατάφερα να συγκρατήσω, το 1987. Το υλικό από το One On One ή από το Skimskitta είναι δύσκολο να προσδιορίσεις σε τι ποσότητες το έπαιξε, αφού μιξάριζε όλα τα κομμάτια μεταξύ τους.

Με τον ίδιο τρόπο που βγήκε πίσω από το stand με τα μηχανήματα, έτσι διακριτικά ξανακρύφτηκε η Mira Calix, και άφησε χώρο για τον πιο έντονο και πιο χορευτικό Ed Dmx. Ο τελευταίος δεν έχασε καιρό και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δημιούργησε μια dance ατμόσφαιρα με αλά Jamie Lidell permormance (όσοι είδατε το Lidell στο Synch φέτος καταλαβαίνετε τι εννοώ – όχι ότι χωράει μέτρο σύγκρισης μεταξύ τους). Με techo-disco ρυθμούς και φωνητικά φιλτραρισμένα άλλοτε ρομποτικά και άλλοτε γυναίκας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο Ed Dmx έμεινε σχεδόν δύο ώρες στο “πλατό” και ο κόσμος σταδιακά έδειχνε να το διασκεδάζει.

Τελικά νομίζω ότι ο χώρος του Bios ενδείκνυται περισσότερο για τέτοιου είδους μουσικές, κάτι το οποίο καθόλου δεν μας χαλάει, αφού τον Οκτώβρη θα δούμε και Dj Food, μεταξύ άλλων (Coco Rosie, Luke Vibert).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured