>

Φωτογραφίες: Nikos Z

Κατηφόρισα προς Γκάζι πολύ νωρίς και με όρεξη να δω πώς ακριβώς θα διαρθρωνόταν το «εν είδη θεσμού» Athens Hip Hop Festival, για τρίτη φορά. Ήδη από τις 6 και μετά, πολύ κόσμος κατάκλυζε τον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης –ένα ετερόκλητο πλήθος από λογής-λογής πιτσιρίκια, με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ετών, αλλά και με πολλές μαμάδες να συντροφεύουν προεφήβους ντυμένους με φαρδιά και με καπελάκια. Σε εκείνο το σημείο αναρωτήθηκα ποια άραγε υποκουλτούρα να στοιχειοθετεί πλέον τον κώδικα που λέγεται hip hop. «Ανόητη σκέψη» σκέφτηκα. Και δεν την επανέλαβα…

Από νωρίς ο DJ Noiz ανέλαβε –με πολύ κλασικά breaks– να ντύσει μουσικά τoυς breakdancers. Φυσικά οι Dead Prez νίκησαν με διαφορά, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους τόσο από τα Battles of the Year όσο και από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Πριν την τελική εμφάνιση των σχημάτων, το «ζουμί» της διασκέδασης στάθηκε η μάχη με τα μικρόφωνα. Έριξα το γέλιο της ζωής μου, καθώς το όλο σκηνικό θύμιζε παρωδία του 8 Mile, με ατάκες οι οποίες κυμαίνονταν (με ελάχιστες έξυπνες εξαιρέσεις) στα όρια του –ας μου επιτραπεί η έκφραση– «γαμάω, yaw». Ήταν αγχολυτικό ωστόσο, ενώ νικητής αναδείχθηκε ο… Άρχοντας.

To live μέρος του φεστιβάλ άνοιξε ο Μάντης Johnson από τη Θεσσαλονίκη. Μέτρια πράγματα... Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν οι Απέχεις και ο Phyrosun. Οι πρώτοι, αν κι έξω από τα νερά τους στην πρωτεύουσα καθότι γκρουπ από επαρχία, εμφάνισαν δυναμισμό. Ο Phyrosun από την άλλη δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε. Η πρώτη δυνατή στιγμή του φεστιβάλ ήτανε οι Ορθολογιστές/Rationalistas. Το σχήμα από το Αιγάλεω, με τον πολιτικό κυρίως στίχο, είχε εξαιρετική ενέργεια, επικοινωνία με το κοινό –το οποίο γνώριζε τα κομμάτια τους– αλλά και επαγγελματική παρουσία, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα από παλιότερο και πιο πρόσφατο υλικό (από τον δίσκο Μια Νύχτα Πριν Την Τελευταία Μέρα). Οι Ορθολογιστές έδωσαν κατόπιν τη σκυτάλη στους Giants κι αυτοί επιβεβαίωσαν την καλή τους σκηνική παρουσία, με τον X Plicit των Στίχοιμα να ηγείται της γεμάτης παλμό εμφάνισής τους και φυσικά τον DJ The Boy να κάνει πολύ καλά σκρατς από πίσω.

 

Πριν την εμφάνιση-κορύφωση του 3ου Athens Hip Hop Festival, ο Εισβολέας παρουσίασε κομμάτια από το νέο του δίσκο Γκε Γκε. Κλασικός Ηλίας, γεμάτος φανκιά και αγνό στυλ διασκεδαστή, με τη ΖΝ σημειολογία να μπλέκει εύστοχα με το μπουζούκι. Δεν κούρασε και ήταν ορεξάτος. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Μηδενιστής από τους Ζωντανούς Νεκρούς, που, όπως δήλωσε, είχε μαζί του τον «King Style στρατό». Πολύ αμερικανιά το όλο σκηνικό και φυσικά…playback! Την κατάσταση έσωσαν ο Hatemost από τους Bήτα Πεις, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή για κάποια freestyles και φυσικά ο DJ The Boy που δισκοθετικά στεκόταν πλήρης επαγγελματισμού. Και κάπου εκεί, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος –ψιχάλισε κιόλας…

 

Tην αρχική μου σκέψη, ανάμεσα σε έναν πακτωλό άδειων κουτιών μπύρας που μάζευαν τα συνεργεία καθαρισμού, διαδέχτηκε ένα συμπέρασμα: όταν σκάω σε ελληνικά hip hop festival συνειδητοποιώ 1) ότι γέρασα 2) ότι όταν «σχολάνε» οι χιπχοπάδες πάνε Κ44 ή Λυσιατρείο για να ακούσουνε dubstep 3) ότι η φάση παραμένει ΖΝ (ευτυχώς ή δυστυχώς;) και 4) ότι σκότωσα τον Xoντρό μέσα μου.

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured