Αλέξανδρος Τοπιντζής

Πως αισθάνεσαι που ο Αυτοκράτορας θα επιστρέψει στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία (sic);

Χαιρόμαστε πολύ που θα επιστρέψουμε στην χώρα σας, είστε μια χώρα που μας έχει επηρεάσει ως μπάντα και σκέψη σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένας τόπος που έβαλε τις βάσεις τις φιλοσοφικές επιστήμες και αισθανόμαστε πολύ μεγάλη τιμή που θα παίξουμε ξανά στην Ελλάδα. Άλλωστε έχω έρθει και πολλές φορές διακοπές με την οικογένεια μου, είναι πανέμορφη χώρα και ανυπομονώ, ειλικρινά. Σε λίγους μήνες δεν είναι το live;

Ναι, στις 6 Απριλίου και μάλιστα θα γίνει σε έναν νέο χώρο. Θεωρώ θα ξεχάσουν όλοι την προηγούμενη σας εμφάνιση.

Το ελπίζουμε αυτό. Μακάρι να είμαστε καλύτεροι από τότε. (γέλια).

Θα παίξετε τραγούδια και από το νέο σας αλμπουμ, το Prometheus (ο δίσκος βγήκε το 2001) ή θα έχετε πιο old school setlist;

Πλέον όλα είναι old school, οπότε θεωρούμε πιο σωστό να παίξουμε επιλογές από όλους τους δίσκους, ένα αντιπροσωπευτικό setlist της καριέρας μας ως Emperor. Αλλά ναι, σίγουρα θα έχει κομμάτια και από το νέο μας album, όπως είπες.

 Η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ δυνατή black metal σκηνή, όμως η Νορβηγία πάντα ήταν το κέντρο του black metal και ακόμα είναι. Γιατί θεωρείς πως συνέβει αυτό;

Είναι πολλοί παράγοντες μαζί, που βοήθησαν όλες αυτές τις μπάντες και εμάς να καθορίσουμε το black metal. Αρχικά η περιοχή. Ζούσαμε όλοι στις ίδιες πόλεις, η Νορβηγία είναι ένας πολύ περιορισμένος χώρος, με κρύο, με πολλές μέρες νύχτα, με περιορισμένες δυνατότητες, ειδικά εκείνη την περίοδο. Οπότε είμασταν 15-16 άτομα, πολύ συγκεκριμένα που ξεκινήσαμε όλο αυτό, που το ζούσαμε 24 ώρες, 7 μέρες. Δεν κάναμε κάτι άλλο. Κάναμε πρόβες, πηγαίναμε στο Helvete (το γνωστό δισκάδικό του Euronymous) , ξανά πρόβες, επιστρέφαμε σπίτι, στα δωμάτια μας ακούγαμε δίσκους και κασέτες αυτού του ήχου, τα βράδια βγαίναμε και ασχολούμασταν πάλι με την μουσική αυτή. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο με κέντρο την Νορβηγία, οπότε έγινε σημείο αναφοράς αυτής της μουσικής.

Ένας παράγοντας ίσως είναι ότι όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Νορβηγία, δεν υπήρχε κάποια άλλη σκηνή ενεργή στο heavy metal.

Ναι, ακριβώς. Εκείνη την περίοδο μόνο οι TNT ήταν κάτι μεγάλο στον χώρο μας, στην Νορβηγία. Όλοι ήξεραν το "10.000 Lovers" και εμείς ήμασταν κάτι που κανείς δεν ήθελε να συσχετίζεται μαζί του. Όλοι κορόιδευαν με αυτό που κάναμε αλλά εμείς το πιστεύαμε.

Και τώρα κάποιοι κοροϊδεύουν το glam rock και metal. Η ζωή κάνει περίεργους κύκλους.

Ναι και είναι χαζό. Ο Ronni Le Tekro, ο κιθαρίστας των TNT είναι εξαιρετικός τύπος, έχουμε συνεργαστεί κιόλας. Όλα είναι διαφορετικά από την πλευρά των ακροατών. Για εμάς τους μουσικούς, δεν υπάρχουν οι ίδιοι τοίχοι, ανάμεσα μας.

Πάντως εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει η εντύπωση πως οι Νορβηγοί black metallers έγιναν πιο γνωστοί και επιτυχημένοι, λόγω των δολοφονιών και των εμπρησμών των εκκλησιών κτλ; Ισχύει αυτό;

Εννοείται πως ισχύει. Έδωσε στους fans την εντύπωση πως όλο αυτό ήταν πιο αληθινό από ό,τι ήταν. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την ακρότητα της μουσικής, έδωσαν μια μορφή «πιστότητας» στο μουσικό μας ύφος και ήταν φυσικό όσοι διάβασαν και άκουγαν να το κάνουν με πιο μεγάλη προσοχή.

Ακριβώς αυτό ήθελα να επισημάνω και εγώ. Μερικές φορές, οι υπόλοιπες σκηνές ακούγονται σαν αντανάκλαση της νορβηγικής. Ενώ όλοι ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους, τελικά εκεί καταλήγουν. Στον πρώτο σας δίσκο, βρίσκουμε αυτά τα synth που άλλαξαν εντελώς και το πως θα εξελιχθεί το black metal στο μέλλον. Υπήρχαν καθόλου επιρροές από Vangelis;

Από ό,τι θυμάμαι ο Mortiis και ο Euronymous άκουγαν δίσκους του Vangelis. Αν θυμάμαι καλά είχαν αναφέρει αρκετές φορές το soundtrack του Blade Runner. Μια άλλη μπάντα που επίσης άκουγαν ήταν οι Biosphere του Geir Jenssen, ενός Νορβηγού μουσικού ηλεκτρονικής μουσικής που ήταν μέλος μιας πολύ γνωστής μπάντας εδώ στην Νορβηγία, των Bel Canto.

Επίσης πάντα ήθελα να ξέρω την ιστορία πίσω από τον τίτλο του "Curse You All Men!". Είναι ένας πολύ διαφορετικός τίτλος σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ονοματοδοσίες που είχατε στα τραγούδια σας.

Ήδη από το IX Equilibrium ήθελα η μουσική των Emperor να γίνει πιο άμεση. Το καταλαβαίνεις και από τον ήχο των δύο τελευταίων μας αλμπουμ. Ήθελα ο ακροατής να μπορεί να πιάσει πιο γρήγορα τα μηνύματα και ίσως για αυτό μου φάνηκε ταιριαστός ο τίτλος αυτός. Εντωμεταξύ, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά αυτό είναι ίσως το μόνο κομμάτι που τον τίτλο τον έδωσε η γυναίκα μου.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο και νομίζω έσπασε πολύ εύκολα τον τρίτο τοίχο μεταξύ των Emperor και του κοινού. Εάν διάλεγες ένα κομμάτι των Emperor για να το εντάξεις στην προσωπική σου καριέρα, ποιο θα ήταν αυτό;

Δύσκολη ερώτηση γιατί αν το σκεφτείς, οι Emperor ήταν πολύ μικρό μέρος της καριέρας μου, σε χρόνο που έχω δαπανήσει για την μουσική. Αλλά εάν έπρεπε να διαλέξω, σίγουρα θα ήταν κάποιο τραγούδι από το Prometheus. Έγραψα εξολοκλήρου τον δίσκο, έκανα την παραγωγή, ο Samoth και ο Trym ηχογράφησαν μόνο τα μέρη τους, είναι ένας απόλυτα προσωπικός δίσκος στην συνείδηση μου.

 

 Οι Emperor εμφανίζονται το Σάββατο 6 Απριλίου στο Floyd, με opening act τους Lucifer's Child. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured