Εύη Παπαγιάννη

Ποπ «πνιγμένη» στο θόρυβο και την παραμόρφωση. Αυτή είναι η μουσική που φτιάχνουν οι Εrrorr, η μπάντα που δημιούργησε ο πολυοργανίστας και drummer των The Underground Youth, Leonard Kaage. Δουλεύοντας σε ένα υπόγειο στο Βερολίνο δημιούργησαν το άλμπουμ Self Destruct, μια εκρηκτική αποτύπωση πανκ ενέργειας που αντλεί έμπνευση από τις αρχές των 90s, με τα φωνητικά του Leonard Kaage να ξεπερνούν το “wall of sound”, δίνοντας του την ποπ χροιά.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους άλμπουμ επισκέπτονται τις Σέρρες, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, και με αφορμή αυτό μιλήσαμε μαζί τους για τη δημιουργική τους διαδικασία, τη μουσική και την ιδιαίτερη σχέση του Leonard Kaage με την Ελλάδα. 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, ειδικά μιας βρίσκεστε στη μέση της ευρωπαϊκής περιοδείας σας. Πώς είναι τα πράγματα μέχρι στιγμής;

Είναι υπέροχα! Γνωρίσαμε τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους και είδαμε μερικά καταπληκτικά μέρη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις υπόλοιπες συναυλίες. Οι Errorr είναι μια νέα μπάντα, οπότε είμαστε πολύ ευγνώμονες που το κάνουμε αυτό και ειδικά που βλέπουμε τόσο κόσμο να έρχεται στις συναυλίες.

Ποιοι είναι όμως οι Errorr και πώς ξεκίνησαν όλα;

Οι Errorr αποτελούνται από εμένα, την Όλγα (Καρατζιώτη) και τον Nick (Mangione).  

Πίσω στο 2019/2020 έκανα πολλές ηχογραφήσεις όποτε είχα χρόνο ανάμεσα στο να παίζω και να ηχογραφώ με άλλες μπάντες. Τότε δεν είχα κάποιο σχέδιο για το τι θα έκανα με τις ηχογραφήσεις, αλλά σύντομα άρχισα να βλέπω ένα μοτίβο σε αυτά που έκανα και δημιούργησα ένα όραμα του γκρουπ στο κεφάλι μου. Ονειρευόμουν να παίζω τα τραγούδια ζωντανά και αποφάσισα να τα βγάλω από το στούντιο και να φτιάξω το συγκρότημα.

Το ντεμπούτο άλμπουμ σας Self Destruct, κυκλοφόρησε πέρυσι. Ποιο είναι το concept πίσω από αυτό;

Βρήκα τον τίτλο "Self Destruct" ταιριαστό, καθώς η ιδέα ήταν να γράψω απλά ποπ τραγούδια και στη συνέχεια να τα «πνίξω» σε θόρυβο και fuzz. Ήταν επίσης μια αντίδραση σε μια συγκεκριμένη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που βλέπω στον εαυτό μου και σε πολλούς ανθρώπους στο περιβάλλον μου. Ακούγεται σκοτεινό, αλλά βλέπω και κάποια πολύ θετικά πράγματα στην καταστροφή.

Ποια ήταν η δημιουργική σας διαδικασία κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας πάνω σε αυτό;

Έγραψα όλα τα τραγούδια για το άλμπουμ κατά τη διάρκεια του Covid. Ήταν μια έντονη περίοδος και δεν μου άρεσε να είμαι κλεισμένος στον εαυτό μου, οπότε αυτό το project έγινε η διαφυγή μου.

Ήθελα ο πρώτος μας δίσκος να είναι ειλικρινής και ευθύς, και οι ηχογραφήσεις να αντιπροσωπεύουν την πιο αγνή μορφή μας. Έτσι κράτησα την παραγωγή όσο πιο κοντά μπορούσα σε αυτό που ακούγεται στις πρόβες μας και περιόρισα την ενορχήστρωση σε δύο κιθάρες, μπάσο και ντραμς λίγο πολύ σε όλη τη διάρκεια. Όλα ηχογραφήθηκαν στο υπόγειο στούντιό μου στο Βερολίνο.

Σε αυτό το άλμπουμ, μπορεί κανείς να ακούσει πολλές επιρροές από τα early 90s, όπως οι Sonic Youth και οι Jesus and Mary Chain. Δεν θα σας ρωτήσω για τις επιρροές σας, αλλά θα ήθελα πραγματικά να μάθω ποια είναι μερικά από τα αγαπημένα σας συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

Οι Sonic Youth και οι Jesus and Mary Chain είναι σίγουρα καλά παραδείγματα των επιρροών μας. Ένα άλλο συγκρότημα από το οποίο αντλήσαμε πολλή έμπνευση για το άλμπουμ είναι οι Pixies. Είναι αλήθεια ότι πέρασα μια φάση που άκουγα πολλά συγκροτήματα των 80s και 90s πριν ηχογραφήσω το άλμπουμ. Πολλά από αυτά τα συγκροτήματα με έχουν ακολουθήσει σε όλη μου τη ζωή. 

Έχετε κάποιες πρόσφατες κυκλοφορίες που θα πρότεινατε; Τι ακούτε περισσότερο αυτή τη στιγμή;

Πρόσφατα, με τη δισκογραφικά μας εταιρία Anomic Records, κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ με τον Quiet Commotion από τη Σουηδία. Είναι ένας 15χρονος καλλιτέχνης που φτιάχνει εξαιρετικά τραγούδια τα οποία ηχογραφεί στην κρεβατοκάμαρά του.

Από την Anomic Records, μην παραλείψετε επίσης να ακούσετε τους Kaery Ann, Kick και The Dharma Chain. Σε αυτή την περιοδεία στον βαν ακούμε Velvet Underground και Neil Young.

Είστε κυρίως γνωστός ως μέλος των Underground Youth. Πώς διαφέρει η δημιουργική σας διαδικασία όταν δουλεύετε πάνω στα τραγούδια των Errorr;

Με τους Underground Youth, ο Craig είναι ο κύριος συνθέτης των τραγουδιών. Συνήθως έρχεται με ένα τραγούδι και μετά το ηχογραφούμε μαζί και εγώ προσθέτω κάποια όργανα και ούτω καθεξής. Αλλά με τους Errorr ήμουν εγώ αυτός που έγραφε και έπαιζε κυρίως τα πάντα στις ηχογραφήσεις. Ποτέ όμως δεν το είδα ως το σόλο πρότζεκτ μου, οπότε χαίρομαι που βλέπω τους Errorr να εξελίσσονται σε συγκρότημα.

Είστε επίσης ο ιδρυτής της Anomic Records. Πείτε μας μερικά πράγματα γι' αυτό.

Εγώ και η Όλγα ξεκινήσαμε την Anomic Records το 2020. Ήταν ένας τρόπος για εμάς να συγκεντρώσουμε τις δημιουργικές μας εκροές σε ένα μέρος, και επίσης να εμπλέξουμε και άλλους καλλιτέχνες. Στην αρχή ήθελα απλώς να κυκλοφορήσω τη δική μου μουσική και ίσως κάποιες κασέτες από projects στα οποία είχα συμμετάσχει, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο.

Η συνεργάτης σας στην Anomic Records, η Όλγα Καρατζιώτη, είναι Ελληνίδα. Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Γνώρισα την Όλγα στην Ελλάδα όταν έπαιζα εκεί με τους Underground Youth και από τότε επιστρέφω σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Έχω παίξει μερικές από τις αγαπημένες μου συναυλίες στην Ελλάδα. Λατρεύω την κουλτούρα, το φαγητό και τη θάλασσα. Ήταν επίσης το πρώτο μέρος που επισκέφθηκα ως παιδί εκτός Σουηδίας, απ' όπου κατάγομαι.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σας περιοδείας, θα παίξετε στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τι περιμένετε περισσότερο, και τι πρέπει να περιμένουμε από τις συναυλίες σας;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε για πρώτη φορά στη γενέτειρα της Όλγας, τη Θεσσαλονίκη και θα πάμε για καφέ και vegan pancakes στο café της μαμάς της. Η Αθήνα είναι εδώ και καιρό ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για να παίξω και οι Σέρρες είναι κάτι καινούργιο για μένα, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Ελπίζουμε να σας μεταφέρουμε λίγη ωμή ενέργεια και ενδεχομένως ένα κουδούνισμα στα αυτιά σας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Έρχονται περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και ένας νέος δίσκος είναι στα σκαριά. Μόλις επιστρέψουμε στο Βερολίνο αυτό θα είναι η προτεραιότητά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ! Σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ!

 

Οι Errorr εμφανίζονται στη Death Disco το Σάββατο 9 Μαρτίου, με opening act τους Memory. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured