Άγγελος Κλειτσίκας

Θυμάμαι πολύ έντονα την πρώτη φορά που άκουσα Idles. Ήταν τέλη χειμώνα του 2017 και βρισκόμουν στα μισά της στρατιωτικής θητείας. Η ώρα 4 τα ξημερώματα, έξω ψοφόκρυο και εγώ κλεισμένος μέσα στο φυλάκιο έτοιμος να πατήσω ανύποπτος play στο Brutalism. Ήδη μέχρι το "Mother", ήθελα να πετάξω το όπλο και να τρέξω έξω χορεύοντας με τις αρβύλες. Τελικά οι Idles δεν αποδείχθηκαν ένα πυροτέχνημα και απόλαυση της στιγμής, με την υπόλοιπη ιστορία να είναι γνωστή: ανάγκασαν τους μουσικούς γραφιάδες να επινοήσουν τον όρο post-Brexit punk και ηγήθηκαν το κύμα του, δίνοντας βήμα σε πολλές μπάντες του Νησιού και δημιουργώντας τον χώρο για να επανέλθουν οι κιθάρες πίσω στο προσκήνιο. Δεν είναι, βέβαια, μόνο ο πηγαίος και ωμός δυναμισμός που τους έχει φέρει μέχρι εδώ, αλλά επίσης το “represent” και η αγάπη ως μία μυστική υπερδύναμη που νικάει τα πάντα -αμφότερα στοιχεία της ταυτότητας τους για τα οποία έχουν κατά καιρούς καταηγορηθεί  ως ψευτοχίπηδες και καιροσκόποι. Λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, από τη στιγμή που πλέον έχουν καταφέρει να θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα του πλανήτη με τις συναυλίες τους να προκαλούν παροξυσμό. Και η αλήθεια είναι πως θα είχαμε βιώσει πολύ νωρίτερα αυτήν την εμπειρία αν δεν συνέβαινε η πανδημία (οι αφίσες National + Idles κρέμονται ακόμη ξεθωριασμένες σε διάφορους τοίχους της Αθήνας), αλλά καλιό αργά παρά ποτέ, μιας και πλέον έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο ως live μπάντα.

Σκεπτόμενος όλα αυτά, κάλεσα τον Mark Bowen -τον τρελιάρη κιθαρίστα του γκρουπ, με το χαρακτηριστικό μουστάκι και τις ακομπλεξάριστες, στυλιστικές επιλογές- χωρίς να ξέρω τι να περιμένω ακριβώς, αλλά αυτό που συνάντησα ήταν έναν άνθρωπο εντελώς ανοιχτό και πρόθυμο να συζητήσει για τα πάντα χωρίς τακτικισμούς και αναμασημένες απαντήσεις. Το live στην Ελλάδα ως inside joke, η επανέκδοση του Joy As An Act of Resistance, η σημασία του “represent” και η πατρότητα όταν είσαι κιθαρίστας σε μία ροκ μπάντα,  μπήκαν όλα στο μπλέντερ της συζήτησης μας.

Σε τι φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Idles;

Ως μπάντα προσπαθούμε να κοιτάμε πάντα μπροστά. Ωστόσο στις αρχές του μήνα ολοκληρώσαμε μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που ήταν φοβερή, αλλά μας άφησε κάπως εξαντλημένους. Δώσαμε στους εαυτούς μας ρεπό για τον υπόλοιπο Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκουραστούμε λίγο, αλλά και γιατί δύο μέλη του γκρουπ παντρεύονται. Επομένως, θα έρθουμε στην Ελλάδα για να το γιορτάσουμε όπως πρέπει!

 

Αλήθεια; Φοβερά νέα!

Μην ενθουσιάζεσαι και τόσο, δεν θα παντρευτούν μεταξύ τους (γέλια). Θα διέλυε τις ισορροπίες και θα διακινδύνευε το μέλλον των Idles! Οχι, σοβαρά τώρα, έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε για live στην Ελλάδα πολλές φορές, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει ποτέ. Έχει γίνει inside joke μεταξύ μας, πως πάντα προσπαθούμε να παίξουμε στην χώρα σας, αλλά όλο κάτι συμβαίνει. Όμως όχι αυτή την φορά: ερχόμαστε να πάρουμε την εκδίκηση μας και να σταματήσουμε αυτό το φριχτό αστείο με δύο φοβερές συναυλίες! 

 

Ας μιλήσουμε για τις επόμενες κινήσεις των Idles.Σκέφτεστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα στο μέλλον;

Νομίζω πως ήδη με το Crawler νιώσαμε την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσουμε νέες πτυχές στον ήχο μας και να ξανοιχτούμε μουσικά. Θα μου άρεσε να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι και να χαθούμε ακόμη περισσότερο μέσα στις ιδέες μας. Και νομίζω πως ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε ως γκρουπ, έχουμε την όρεξη να ψηλαφίσουμε νέες γωνίες του ήχου μας και θα δούμε που θα μας οδηγήσει όλο αυτό.

 

 

Σε λίγες μέρες βγαίνει μία νέα deluxe έκδοση του Joy As An Act of Resistance. Πως νιώθετε γι’ αυτό τον δίσκο 5 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία;

Νιώθουμε πολύ όμορφα που έχουμε έναν τέτοιο δίσκο στον κατάλογο μας. Είναι πολύ σημαντικός για εμάς, καθώς μας πέρασε σε μία νέα πίστα και μας συνέδεσε με πολύ περισσότερο κόσμο. Όμως, όπως είπα και νωρίτερα, μας αρέσει να κοιτάμε μπροστά. Δε νιώθουμε κάποια νοσταλγία για το παρελθόν. Είναι απλώς μία εορταστική κυκλοφορία για να τιμήσουμε τα πέμπτα γενέθλια του δίσκου, γιατί καθώς φαίνεται, αν θέλεις να πετύχεις ως μουσικός στις μέρες μας, πρέπει να εφεύρεις διάφορους τρόπους για να παραμένεις γερά μέσα στο παιχνίδι του περιεχομένου. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν καν δικιά μας απόφαση αυτή η κυκλοφορία, αλλά τι να κάνουμε, έτσι λειτουργούν τα πράγματα υποθέτω. Εμάς μας νοιάζει μόνο η μουσική και η σύνδεση με το κοινό στο τέλος της ημέρας. Αν αυτή η επανέκδοση το πετύχει, τότε όλα είναι μια χαρά!

 

 

Δεν με έπεισες ιδιαίτερα για να το αγοράσω, αλλά θα το κάνω όπως και να έχει (γέλια). Παίρνοντας βήμα από το τίτλο του δίσκου τι κρίνεις ως μία πράξη αντίστασης στις μέρες μας; Πέρα από την χαρά προφανώς!

Το να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος και να εκτίθεται σε απόψεις με τις οποίες μπορεί να μην είναι σύμφωνος. Η επικρατούσα κατάσταση στην εποχή μας είναι το να είμαστε κακοί ακροατές ή μάλλον επιλεκτικοί, δίνοντας σημασία μόνο σε απόψεις που είναι παρόμοιες με τις δικές μας, γεγονός που μας κλείνει όλο και περισσότερο στην πλασματική φούσκα του μικρόκοσμου μας. Ο αλγόριθμος (των social media) έχει αυτή ακριβώς τη δύναμη, να μας φυλακίζει σε μία δίνη συγγενικών απόψεων και να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα. Επίσης το να προσεγγίζεις τους ανθρώπους με χαρά, ευγένεια και αγάπη είναι κάτι που λείπει αισθητά από την εποχή μας. 

 

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλά από τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που θίγετε στους δίσκους σας. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η μουσική σε αυτή την πραγματικότητα;

Πιστεύω πως η καλή μουσική πρέπει να λειτουργεί ως ένας καθρέφτης προς τη κοινωνία, φανερώνοντας όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι βρίσκονται στη σωστή μεριά ή να τους οδηγήσει να σκεφτούν τα τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχει φυσικά δυσκολία στο να αντιλαμβανόμαστε τη μουσική ως ένα ηθικό όργανο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για εμάς ως γκρουπ - δεν θέλουμε να είμαστε δημαγωγοί ή κήρυκες της αλήθειας - αλλά το θεωρούμε απαραίτητο να περνάμε μηνύματα υπέρ ομάδων ανθρώπων που αντιμετωπίζονται με θυμό και αδικία προσπαθώντας απλώς να ζήσουν τη ζωή τους.

 

 

Ποια είναι τα πολύτιμα μαθήματα που σε έχει διδάξει ο «δρόμος» μέσα από τις περιοδείες;

Έμαθα να ακούω τους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως είμαστε τόσο μοναδικοί, μέχρι να ταξιδέψουμε τον κόσμο και να συνειδητοποιήσουμε πόσα κοινά μοιραζόμαστε με ανθρώπους εκεί έξω που ζουν σε σε εντελώς απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη από αυτές που ζούμε εμείς. Νιώθω ενοχές μερικές φορές όταν σκέφτομαι τα προνόμια μου.

 

Πρόσφατα έγινες πατέρας. Έχει αλλάξει η πατρότητα τον τρόπο που σκέφτεσαι τη ροκ ζωή σου;

Δεν έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως μέλος των Idles, αλλά σίγουρα έχω πολύ περισσότερες ευθύνες! Ξαφνικά έρχεται ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σου και γίνεται ό,τι πιο σημαντικό έχεις.

 

Ας επιστρέψουμε στα αμιγώς μουσικά. Κρατάς επαφή με νέες κυκλοφορίες; Έχεις ανακαλύψει τίποτα καλό τελευταία;

Ναι, φυσικά! Το νέο άλμπουμ του King Krule είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς, κιθαριστικούς δίσκους της χρονιάς. Χμμ, για να σκεφτώ τι άλλο. Πάντα πιάνομαι απροετοίμαστος με αυτή την ερώτηση. Κάτσε λίγο να κοιτάξω το κινητό μου, αν και είναι γεμάτο από παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα αυτή την περίοδο (γέλια). A ναι, ακούω πολύ metal τελευταία και έχω ξεχωρίσει μία μπάντα που λέγεται 200 Stab Wounds, παίζουν απίστευτο death metal, αξίζει να τους τσεκάρεις.

 

Τι θα συμβούλευες μία νέα μπάντα που κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας;

Θα ακουστεί κοινότοπο, αλλά να μην τα παρατάει ποτέ και να πιστεύει στις ιδέες της. Εμείς δεν τα καταφέραμε με την πρώτη και, τελικά, δεν τα έχουμε πάει τόσο άσχημα, ζούμε το όνειρο μας.

 

 

Έχετε μία φοβερή facebook κοινότητα με πιστούς οπαδούς που μεγαλώνει συνεχώς. Έχεις να μοιραστείς κάποια φοβερή ιστορία που προέρχεται από αυτήν;

Είναι κάπως περίεργο για μένα, γιατί μου αρέσει τόσο πολύ ως κοινότητα και θα ήμουν μέρος της όπως και να χει, αλλά μετά συνειδητοποιώ ότι είμαι μέλος του γκρουπ για το οποίο μιλάνε και γίνεται κάπως αστείο, αν όλο αυτό που λέω βγάζει νόημα. Είμαι πολύ ενεργό μέλος και μπορώ να σου πω οτι ξέρω πως άνθρωποι έχουν βρει δουλειές, έχουν παντρευτεί και έχουν κάνει παιδιά μέσα από αυτή την κοινότητα! Υποθέτω πως είναι μία από αυτές τις λίγες ψηφιακές γωνίες τις οποίες δεν έχει καταφέρει να εξαγοράσει ακόμη ο Elon Musk (γέλια). Πιστεύω πως είναι ένα υπέροχο, ασφαλές και γεμάτο αγάπη μέρος στο οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Μακάρι να μείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμη, έχει την απόλυτη στήριξη μας.

 

Τι σε τρομάζει περισσότερο και τι σου δίνει ελπίδα για το μέλλον;

Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι οι άνθρωποι. Μπορούν να γίνουν απίστευτα κακοί και απαίσιοι μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε και ό,τι πιο υπέροχο υπάρχει. Γιατί είμαστε οι ίδιοι που βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούμε. Είμαστε τρομακτικά όντα, αλλά την ίδια στιγμή υπέροχα και ικανά για το καλύτερο. Επομένως, άνθρωποι εκεί έξω, όσοι ακούτε, να είστε καλοί και ευγενικοί με τους άλλους ανθρώπους! Με αγάπη από τον Mark.

 

Κεντρική φωτογραφία: IDLES, Facebook | Tom Ham Photo

 

plissken-idles-schedule

PLISSKËN presents IDLES
29 + 30 Σεπτεμβρίου 2023
Θέατρο Βράχων

29 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
IDLES
ALICE GLASS
GRANDMAS HOUSE
ULTRA SUNN

Republic Stage
MAZOHA
CAKES DA KILLA
RHUMBA CLUB

30 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
IDLES
MYKKI BLANCO
PILLOW QUEENS
TEMPERS

Republic Stage
MAZOHA
CAKES DA KILLA
RHUMBA CLUB

Δίκτυο προπώλησης:
Online: www.viva.gr/tickets/music/idles/
Τηλεφωνικά: 11876

Σημεία προπώλησης:
Public
Καταστήματα Wind
Viva Spot Τεχνόπολης

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured